türküler yanmaz 

adana çık aradan

1. sivas katliamı için yazılan ve söylenen anlamı büyük edip akbayram klasiği.
    (tutkuyakar, 08.04.2005 00:30 ~ 12.04.2005 19:14)

2. sivas katliamı için yazılan anlıyanlar için çok anlamlı parça.

sözler:

güneşin akyüzüne bir duman çöktü
    bir türkü çığlıkla ateşe düştü
    kuytu bir köşede bir çiçek küstü
    büktü yaprağını boynunu büktü

şu sivas'ın elinde sazım çalınmaz
    güllerim yandı yüreğim dayanmaz

kararmış yüreğin hiç ışığı olmaz
    bilmezmisin ki türküler yanmaz
    günü gelir sanma hesap sorulmaz
    dayanır kapına pir sultan ölmez

şu sivas'ın elinde sazım çalınmaz
    güllerim yandı yüreğim dayanmaz
    (all of nothing, 29.08.2005 08:08 ~ 08:09)
  3. sözü ve müziği alaaddin us a aittir.
    (depresif, 11.09.2007 11:59)
  4. edip akbayram tarafından söylenmiş, dinledikçe yakan, yaktıkça acıtan türküdür. yazılma nedenine, vakti zamanına telmihte bulunmaya gerek var mıdır?

içerde 80 kişi, içerde 80 can, dışarıda dışı onları içi beni yakan bir alev. 37’si alevlerin içinde birer kor. 37’si varken yok.

güneşin ak yüzüne bir duman çöktü evvelinde. bir türkü çığlıkla ateşe düştü sonrasında. bir türkü düştü bin türkü yazıldı. her türkünün öncesinde “kahrolsun laiklik!” lafı yankılandı durdu kulağımda ayıp dedim, dinleme dedim; ama kafi mi geldi? öyle bir işlemiş ki o laflar, öyle bir sinmiş ki sindirilmiş bünyeme; ne ben duymamazlıktan gelebildim, ne de onlar bağırmaktan vazgeçtiler. sadece bağırdılar, duymaksızın bağırdılar ve yaktılar, durmaksızın yaktılar. ne çiçekler küstü onlara bir sorsanız ya; ne yapraklar boyunlarını büktü.

şimdi sivas ellerinde sazı çal bakalım koca pir sultan. vur teline teline de yüreğim terlesin. indir o sazı tependen de tut ellerinde. vur teline teline de kararmış yürekler canlansın. çal, sen çal! bilmez misin ki türküler yanmaz. indiriver de vur teline. günü gelince dayanırsın belki kapıya da sorarsın sivas’a. yanan güller hatrına, dayanamayan yürekler hatrına önce sorarsın sonra sazı atacaksan elinden o zaman atarsın.
    (de perros amores, 11.09.2007 12:26 ~ 12.09.2007 22:51)
  5. dinlemeyi pek sevdiğim ama her seferinde boğazımda düğümlenen,gözlerimi yaşartan edip akbayram'dan dinlemeye doyamadığım bir hüzün,bir çaresizlik ateş gibi birşey.
    (rampada lambada, 11.09.2007 14:46)
  6. ne zaman dinlesem ağlarım bu ağıtı. sivas'ta "ateş içinde semah" dönen canlar için söylenegelmiştir.
    (betty blue, 29.05.2008 11:54)
  7. dinlerken içinize bir yumrunun oturduğu, gözyaşlarına boğulduğunuz ve ülkenizde yaşanan onca acıya kahrolduğunuz türkü.
    (lamentable belaborment, 29.05.2008 11:58 ~ 11:59)