gayet yerinde bir sözdür.halk,görünüşte muhafazakar,pratikte kapitalist partilerden
* soğumasın diye böyle bir yalan uydurulmuştur..türkiye'de dini inancını özgürce,çekinmeden ifade edemeyen milyonlarca insan var.en başta ateistler..
nüfus cüzdanında
din gibi gereksiz bi
hane bulunan ve insanlar daha
din nedir bilmezken, mensup olcağı öngörülen '
islam' yazılan bir ülkede neden olmasın böyle bi yalan zaten..
(bınar, 24.04.2005 20:07)
"bu yalan neden uydurulmuştur" sorusuna bir cevap niteliği taşıyabilir umarım:
tamam,türkiye cumhuriyeti üzerinde yaşayan insanların büyük çoğunluğu müslüman olabilir,doğrudur..ama neden %99'u deniyor?..
efendim,müslüman insan,sömürülmesi,kandırılması en kolay insandır.kendisine "muhafazakar" diyen iktidar odaklarının kolaylıkla kandırabileceği(ki bunu bugün görüyoruz) insanlardır müslümanlar..bu yalan uydurularak,"toplumun allah inancı sağlanmalı,kanları emilmeli,sonra da buna kader denilmelidir" düsturları sağlanmıştır..
eğer türkiye bugün dünya tarafından yerin dibine sokuluyorsa,bunun suçlusu kendisine "muhafazakar" imajı yerleştirmiş,"sağ gösterip sol vuran",g-8lerin,nato'nun,ab'nin taşşaklarını yalayan iktidar odakları,ortakları ve bu iktidarlara oy veren saf insanlardır.
türkiye'deki yalanlardan sadece bir tanesi.
(bkz:
ekonomi düzeliyor yalanı)
(bkz:
enflasyon yok yalanı)
türkiye'de nüfus müdürlüklerinde rum, ermeni ve süryanilerin nüfus kağıtlarında hristiyan; yahudilerin nüfus kağıtlarında musevi yazar. şayet bunların türkiye'deki sayılırı 700.000'in üzerindeyse verilen bilgi yalandır, gerçek dışıdır. ama kişi nüfus cüzdanında müslüman yazmasına rağmen müslüman değilse (hristiyan
*, ateist, satanist, budist, vs...) o sadece kendini bağlar. devlet o kişiyì
kafa kağıdında yazdığı gibi, müslüman olarak kabul eder. ama
laiklik ilkesi gereği karışmaz.
neticede bu bilginin kaynağı kişinin kafa kağıdının üzerinde yazanlardır. "ben müslüman değilim ama devlet beni müslümandan sayıp böyle diyor. yalan diyor" demekteyseniz şayet bilin ki devlet sizi hiç siklemiyor bu konuda.
turkiyenin büyük çoğunluğunun müslüman olması ya da müslüman olduğunu iddia etmesi üzerine söylenmiş sembolik bir söz olduğunu düşünürsek yalan sıfatını pek de haketmeyen sözdür. %99 belki de gerçekten abartı bir kullanım olabilir ancak buna takılıp yalan bu yalan diye feryadı basmak ne kadar doğrudur bunu da tartışmak gerekir. son olarak bu ülkenin %99 unun müslüman olması, yahudi olması yada hristiyan olması neyi değiştiriyor ki böyle yersiz hiçbir değeri olmayan tartışmalar ayyuka çıkıyor diye düşünmeden edemiyor insan.
bu yalanı uyduranlara türk statik ve mukavemet ilminin duayeni selman bayoğlu'ndan bir sözle cevap vermek isterim :
"şindii sen bunu hesapladın da mu söylüyong?"
eğer gerçekten yalansa çokta birşeyin değişmeyeceğini düşündüğüm durum. 700bin azınlık kabülünün yanına ateist satanist budist ilgisiz vs'den 700bin koysak, bi 700binde ben koysam, bi 700bin de sen koysan kalır yüzde 96. onuda yuvarladım %95. yok eğer biz bu konuyu yörüngeye mekik oturtma misali çok ince hesaplar yapacak kadar ciddiye alıyoruz, o yüzde 4 fark bizi böyle etti dersek onu bilemem.
ele 100 tane vatandaş alınır, hepsine izole bir mekanda ayrı ayrı "islam kelimesi ne anlama gelir?" diye sorulur.
100 kişinin verdiği cevaplar analiz edilir, %99'luk bir başarının elde edilemediği saptanır. söz konusu yalan ortaya çıkar, mum yatsıda söner.
türkiyenin yüzde 99'u müslüman diildir yalanıyla eşit ağırlıkta olan yalan çeşiti.
(bkz:
kim kimin dinini nereden bilebilir)
doğruluk payı yüksek söz. ha, ben buna küçükken inanıyor muydum, evet inanıyordum ama
küçük aklımla ve
küçükken.
nedenine gelecek olursak; etrafınızdaki kişilerle din hakkında gayet tabusuz şekilde konuşun, sorular sorun onlara. aslında çevrenizde pekçok gizli
dinden özgür kimse bulunduğunu göreceksiniz, hatta amcanız, enişteniz gibi hiç beklemediğiniz, tahmin etmediğiniz kişiler dahi olabilir bunlar. özellikle eğitim düzeyinin arttığı üniversite gibi mekanlarda bu çok daha belirgindir. müslümansanız kızmayın onlara, nedenini sorun; siz de araştırın, kutsal bildiğiniz kitapları okuyun, diğer kitaplarla karşılaştırın. dininizi ve dinler tarihini çok iyi şekilde öğrenin. neye inanırsanız inanın ya da inanmayın bunu mutlaka yapın.
konuyla ilgili olarak (bkz:
@577697)
müslüman olmak için kelimeyi şahadet getirmenin yeterli olduğunu düşünürsek yanlış olma ihtimali yüksek olan tespit. yani müslüman olmak için ben müslümanım demek yeterlidir, ince hesaplar yapmak, onu bunu elemek hiç bir kula düşmez zaten. yüz kişiden doksandokuzuda müslümanım der. demezse de canları sağolsun. pek bir önemi olmayan garip bir istatistiktir sonuçta, kafa yormaya değmez.
imanla paranın kimde bulunduğu belli olmaz deyişinden yola çıkarak yalan olup olmadığını allah bilir diyeceğim önerme. tabi türkiye genç bir nüfusa sahip, e tüm çocuklar da müslüman olsa. çocukların nüfustaki payından (atıyorum x%) yüze kadar herhangi oran olabilir. yani bu sıkışın tutma ihtimali: 1/(100-x). burada yalanın tanımını yapmak lazım. bakalım tdk ne diyor.
yalan: aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen söz.
aldatma amacı gütsün gütmesin gerçek olduğu bilinemeyeceğinden dolayı bu bir yalan değil sıkıştır. söylenebilecek tek şey türkiye vatandaşlarının yüzde 99'unun nüfus cüzdanının din hanesinde islam yazdığıdır. ha yalan değil de sıkış olması sözü biraz daha meşru kılar mı? kılmaz.
nüfus kağıdından din ibaresini çıkarabilme hakkıyla birlikte gelecek sayımlarda kabak gibi ortaya çıkacak olan yalandır.
(ya moor, 18.06.2006 20:19 ~ 19.10.2006 11:10)
cuma namazından çıkıp bir sokak aşağısındaki umumhanelere akın edenler,yeşil sermaye deyip en büyük dindar kendilerini ilan edip milletin parasını dolandıranlar,kendisini çarşafa beze dolayıp sonra dans ederken oralarını buralarını açıyorlar kafirler imansızlar dedikleri ünlülerin sokakta gördüklerinde üzerine atlayıp yalakalık yapanlar,kendi mahallesinde bir kadın nikahsız bir erkekle yaşasa adını dinsiz o...u ya çıkarıp aynı şekilde yaşayan para babalarına,şöhretlere imparator,genç kızların sevgilisi,erkeklerin başını döndüren idol kadın diyenler,hoşgörü dini olan islamiyette başka insanların düşüncelerine inançlarına saygı göstermeyip linç edenler de müslümandan sayılıyorsa doğrudur o tabi...
(angelic, 18.06.2006 22:25 ~ 22:35)
istatistiktir işte... ülkenin yüzde 99'u olmasa bile buna yakın bir miktarı müslümandır, biraz ermeni, rum, yahudi, ateist, sabetayist falan bulunsa da bunlar büyük bir yekün teşkil etmez. bir insan müslümanım dedikten sonra gerisini incelemek de ayıptır, günahtır, bizim işimiz değildir, malayanidir.
bu şartlarda, halk çoğunluğunu arkasına alıp demokratik üstünlük sağlayanların yakın gelecekte
türkiye nin yüzde 99'u müslüman olmak zorundadır diye değiştirmeye kalkışacaklarından korktuğumuz yanlıştır.
(babuba, 28.07.2007 12:16 ~ 12:16)
çok pis, iğrenç bir yalandır.
evet.
kanımca "çoğunluk" kelimesinin anlamını kavrayamayan bazı bünyelerce uydurulmuş; ancak nüfus kağıtlarımızda yer alan "dini: islam" ibaresi hala taht geleneği gibi babadan oğula geçer oldukça aksini kanıtlamak biraz güç olan, feryat edilesi bir yalandir..evet feryat edesi gelir insanin, en çokta iki nedenden dolayı:
basit bir işlemle türk olmayan gayrimüslümleri ve tahmin edilen türk ateist, budist, satanist, keriz.. sayısını toplam nüfustan çıkarıp geri kalanlari hepten müslüman sayanlari görmek..ve "ben müslümanım" deyip aslında özde değil sözde müslüman olan, din adına dinin özüyle çelişecek eylemlerde bulunanları izlemek..ve izledikçe "onlar müslümansa ben neyim o zaman" diye kendine daha bir sık sorar olmak..
bir çok kişi gibi, dedim ve yine diyorum: türkiye'nin çoğunluğu müslümandır, yüzde 99'u değil!!
türkiye'nin ezici çoğunluğu müslümandır. bundan şüphe edilmez. velakin bu orana dahil olanların da ezici çoğunluğu "kültürel müslümandır". zaten o "%99" oranına ancak böyle bakarsanız ulaşırsınız . yoksa bu memlekette birden fazla fıkıh okulu ve cemaat olduğunu hepimiz biliyoruz. kimse bu ülkede, örneğin, şiilikle sünnilik "dünyasal olan" kendi uhdelerine bırakılsaydı kardeşçe bir arada yaşayabileceğini düşünemez. mezheplerin, dünyasal olanın yorumlanmasındaki uzlaşmaz ayrımlarını göz ardı edemeyiz. dönemsel, oportünist bağlaşmaları tabii ki dikkate almıyorum. bu durumda nüanslar dışında her hususta anlaşan müslüman bir kütle iddiası mitostur. doğru olan kültürel bir aradalıktır. hıristiyan misyonerliğinin arzettiği tehlike de bu değil midir zaten? din değiştiren sadece din değil kültür de değiştiriyor.
kişisel fikrimce, "bütünlüklü kütle", "olguların parçalanamaz bütünlüklülüğü", "bütünün kategorik parçaları" gibi kavramlaştırmalar sosyal bilimlerin de kavrayışımızın da kimi zaman canına okuyor. örnekse, nakşî milli görüş düşüncesini iran'la bağdaştıran kitlesel düşünce, herhalde en az bu başlık kadar manidardır.
bunlar bilindik meseleler; ama ara sıra tekrar etmekte yarar var. tebliğciler, kendinden olmayanları patates dinine tıkıştırmaktan vazgeçmediler çünkü hala.
azınlıkların ya da karamanilerin sözünü dahi etmedim dikkat ederseniz.
çok sık kullanılan bir yalandır bu.
türkiye'nin %99'u müslüman olsa ne olur olmasa ne olur? bu önermenin yalan ya da gerçek olması neden bu kadar önemli ki?
neden türkiye'nin %99'unu müslüman yapmak için bu kadar kasılıyor hiç ama hiç anlamıyorum.