belki ilginizi çeker
  1. · zaman
  2. · hamdolsun bizi teğet geçen kriz
  3. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · marjinal isim meraklısı aile
  2. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  3. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  4. · aşk ı memnu
  5. · sözlük yazarlarının itirafları
  6. · yılmaz özdil
  7. · annelerin yakışıklı anlayışı
  8. · kupa kızı
  9. · sarhoş ejderha

türkiye nin 2009 ilk çeyreğinde yüzde 13 küçülmesi  

1. önsöz: 50 karakter sınırlandırılmasına takıldım, aslında küçülme oranı %13.8'dir.

http://www.ntvmsnbc.com/...

türkiye'nin global kriz sonrası ne duruma geldiğini gösteren bir veri. adeta ekonomik sıkıntının ne boyutlara geldiğinin bir göstergesidir. savaşlar ve ekonomik krizler dahil daha önce olan tüm ekonomik küçülmelerde görülmediği için bir rekor niteliğine de sahiptir.

bütün bu olumsuz eleştirilere genelde ilk gelen savunma tüm dünyanın bir ekonomik buhran yaşadığı, bankaların battığı bir ortamdan bahsedilmesidir. fakat hakikat şudur ki, kriz 9-10 ay öncesinde yaşanmıştır. buna rağmen tüm tedbirleri aldığını iddia eden akp hükümetinin teğet geçti gibi komedi açıklamalarına rağmen böyle veriler geliyorsa ortada yanlışlık var demektir. bakın abd, avrupa krizden kurtuldu diye hatalı karşılaştırmalar vermeyeceğim. emerging markets örneklerinden gidelim ki türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ne durumdadır tam görelim.

http://www.congoo.com/...

linkten anlaşıldığı gibi arjantin ilk çeyrekte yüzde 2 büyümüş durumda. brezilya ne durumda peki?

http://www.foxbusiness.com/...

linkten anlaşıldığına göre brezilya'da ekonomik sorunlar var ama türkiye ile benzer şartlarda değiller. %1,8 gibi bir daralma mevcut.

bizle ekonomik yapıları benzer ülkeler bu durumda iken türkiye'nin ilk çeyrekte yaklaşık %14 daralma yaşaması felakettir. koalisyon hükümeti döneminde anayasa kitap savaşları yüzünden kriz çıktığını iddia eden yurdum islamcıtayfasının hÂla daha bu ekonomik krizi görmezden gelip, ülkenin başka sorunu yokmuş gibi ergenekon v.b tamamen dezenformasyon ve karalama temalı haberler yapmaları ise sorunun başka bir vehametini gösterir niteliktedir. millet 3 kuruş zekat ve fitreye muhtaç kaldı, yakında dilencilik en revaçta meslek olacak da, insanlarda dilencilere verebilecek para kalacak mı acaba?
    (dünyayı kurtaran adam, 30.06.2009 16:14 ~ 16:20)
  2. krizin teğet geçmesi sonucu olan küçülmedir. nasıl bir teğet geçmekse artık bu orasını siz hesap edin.

(bkz: akp nin ekonomi politikası)
    (silentpain, 30.06.2009 16:26 ~ 16:27)
  3. gündemi meşgul edecek neler olacak; merak ettiğim durumdur.
    (luto, 30.06.2009 16:28 ~ 19:37)
  4. (bkz: teğettir teğet)
    (elpinoras, 30.06.2009 16:28)
  5. sayın başbakanımız bu ülke ve ekonomisi için çok çalıştı ve sağlam temellere oturttu. çok özgün (!) programlarla sağladı bunları. eskiden amerika aksırsa türkiye yatak döşek yatardı. şimdi ise dünyayı kasıp kavuran bir kriz var ama bizim ülkeyi teğet geçiyor. bunları herkes düşünmeli ve sayın başbakanımıza haksızlık etmemelidir. dürüst ve sözünün eri bir adam olarak iktidara geldiğinden beri ülke ekonomisini daha da sağlamlaştırıyor.

yalnız anlamadığım bir şey var. krizin vurduğu ülkelerin ekonomileri nasıl oluyor da türkiye kadar etkilenmemiş oluyor. %13,8 ulan! kriz var diye ağlaşan batı mı taşak geçiyor bizimle yoksa teğet geçti diyen başbakan mı? hangisi yalancı şerefsiz bunalrın?
    (azwepsa, 30.06.2009 16:30)
  6. tamamen halkın suçudur. halkta para var, domuzluğuna harcamıyor ve ülke bu hale geliyor.
    (arapbebek, 30.06.2009 16:51)
  7. 1945 yılındaki küçülmeden sonra ülke tarihinin en fazla orandaki küçülmesidir.
    (tarzan, 30.06.2009 16:54)
  8. şimdi bir çember bir de doğru alıp doğruyu çemberden %12.8 oranında geçiriyoruz. bak bakim teğet mi.
    değil mi? teğet dediydin. otur sıfır.

kiriş mi demiştik. değiştiriyoruz.

bildiğin giriş bu
    (mahmur beste, 30.06.2009 16:55)
  9. iç pazarları neredeyse sıfır olan singapur ve tayvan'dan (küçülmeleri % 15-16 dır) sonraki en büyük daralma oranıdır. bunu başarı olarak görenlerin ağzına kırmızı biber sürülmelidir. böyle küfür olmaz!
    (ulysses i anlamadım, 30.06.2009 17:03)
  10. akepe nin hızlı ereksiyona dayalı mali politikasının erken boşalma ile sonlandığının göstergesidir.

olacağı buydu tabi. şimdi kalkındırabilirsen kalkındır.
    (lantis, 30.06.2009 17:06)
  11. (bkz: oha)
    (bkz: krizin teğet geçmesi)
    (bkz: erdoğan'ın taşak geçmesi)
    (etranger, 30.06.2009 20:55)
  12. (bkz: zaman/@3651512)
    (dünyayı kurtaran adam, 01.07.2009 00:20)
  13. çoğu kişi anlamamış ama krizin teğet geçebilmesi için gerekli olan küçülmedir bu. yani şimdi ekonomi büyük kalsa kriz gelip çarpacaktı. biraz küçülttüler o yüzden. tam teğet geçecek şekilde ayarladılar. bu mantığa göre krizin bize denk gelmesinin imkanı da yok zaten, rahat olabiliriz. başbakan işini biliyor vallahi.
    (anne ben itülü oldum, 01.07.2009 00:28)
  14. bu memlekette vatandaşla göz göre göre taşşşakkk geçildiğinin göstergesidir. ama taşaksever millet olduğumuzdan hiç bi bok değişmez o ayrı.
    (tazmanya canavarı, 03.07.2009 15:46)
  15. rte'nin böyle haberlerin önüne geçme politikası ve hedef şaşırtma politikası süper olduğundan (zaten uzman oldukları en iyi konu bu) pek tartışılamadan gündemden ergenekon, albaylar, zart zurt diye ikinci plana atılacak konudur. uğur dündar boğazını yırtar star'da başka bir kanal da haber dahi yapmaz.
    (you don t goff me, 03.07.2009 15:57)
  16. bu ne rezalettir diyerek eleştirdiğim veridir.

iş yerinde bunu bir kaç kişiyle tartıştım bugun. bak kardeş ülke ekonomisi cartı curtu ne hale geldi dedim. tek savunabildikleri ülkenin refah seviyesinin arttığı idi. bana da bu durumda denecek tek şey kaldı. ybsg

(bkz: hanım koş yüzde 47 ile tanıştım)
    (bkz: bilim yalan söylemez hacım)
    (zikandal, 03.07.2009 16:00)
  17. (bkz: sen türkiye sin çok düşünme bunları)
    (retrospect, 03.07.2009 16:01)
  18. küçük siyastçiler sayesinde olmuştur. bunun hiçbir savunması olamaz başarısızlıktır, başarısızlığın en önde gidenidir.
    bu tabloyu yaratanlara hakkımı helal etmiyorum, ebelerine ve 1. dereceden yakın akrabalarına selamlarımı sunuyorum.
    (kendinenudist, 03.07.2009 16:05 ~ 16:06)
  19. emekliye 20lira zam yap sonra suya zam yap ordan ver ordan al, ama milletvekiline 500lira zam yap işte küçülme budur çünkü bizler, işçiler, emekliler, halk küçülüyor. küçülen aslında biziz, onlar değil.
    (dextare, 03.07.2009 16:07)
  20. medyada neredeyse hiç yer bulmamış en önemli gündem maddesidir.
    (bkz: nedense)
    (tarzan, 03.07.2009 16:12)
  21. bir afrika atasözü der ki: "sular yükselince balıklar karıncaları, sular alçalınca da karıncalar balıkları yer. kimin kimi yiyeceğini suların alçalıp yükselmesi belirler."

dünya'da doların değeri azalıp bizim ülkemizde de her ülkede olduğu gibi dolar bazında gayri safi milli hasıla yükselince tayyip bizi iki kat zenginleştirmiş oluyor, kriz çıkıp bütün ülkelerin olduğu gibi bizim de ekonomimiz büyüyünce teğet geçti bizim başarımızdır deniyor. şu gerçeği unutmamamız lazım ki, türkiye, bazı insanların zannettiği gibi dünya ekonomisinde belirleyici bir yerde değil ve neredeyse tamamen dışarı bağlı, ayrıca ekonomisinde belirleyici etkiler yapabilecek yöneticilere sahip değil.
    (iştahsız tospa, 03.07.2009 16:29)
  22. sen türkiye'sin!
    büyük düşün!
    küçük yaşa!

cumhurbaşkanının "yakında güzel şeyler olucak fırsatları değerlendirmek lazım" söylemi bunlarla ilgiliydi sanırım..
    hakikaten güzel şeyler oluyor!

- ekonomi %13 küçüldü
    - işsizlik ordusu 3 milyonu geçti
    - halkın güvenebiliceği polis ve adalet kurumlarına güven gün geçtikçe azalıyor.
    - yaz döneminde doğalgaz birim fiyatı düşürülüp ağzımıza bir parmak bal çalıp en çok tüketilen kaynak olan suya zam getiriliyor. kış döneminde ise tam tersi uygulanıyor.
    - sınırlarımızın kimlere kiralanacağı hala muallakta
    - teröristler adına saygı duruşu yapılıyor, türk bayrağı eziliyor..
    - gerçekten(!) muhalif olan kesim farklı destan isimleri altında parmaklıkların ardına sebepsiz yere atılıyor, biricik deniz feneri'nin kararttığı dolandırıcılık davasının süphelileri bir türlü aydınlanamıyor, aydınlatmıyor..

güzel şeyler oluyor..

türkiye'nin ekonomisi %13 küçülmüş kimin umrunda? recet tayyip erdoğan'ın biricik oğlu bilal erdoğan askere gitti ya devletine hizmetini tamamlıyor daha ne olsun!

sen türkiye'sin!
    büyük düşün!
    küçük yaşa!
    küçülerek yok ol!
    (çikolata parçacıklı bol kremalı düşes, 03.07.2009 16:56)
  23. başbakanı destekleyen bir olaydır. şöyle ki efendim; bütün dünyada kriz ülkelerin ve vatandaşlarının götüne girmektedir. ama ülkemizde tam tersi güzellikte gelişmeler olmaktadır. göt çeperimiz ülke olarak %13 küçüldüğü için, kriz zorlasa da kolay kolay giremeyecektir. bu da rte nin kriz teğet geçecek öngörüsünü desteklemektedir. kriz bizi fena zorlamış ama girememiştir, yoluna devam etmiştir. yaşa son osmanlı padişahı!! padişah mı desek, nostradamus mu bilemedik, öyle ulvi bir kişilik yahuuu....
    (karate schnitzel, 03.07.2009 17:09)
  24. yeterince kan gitmemesindendir.

puhaha cinsel içerikli espri yaptım, yarıldın di mi lan? az kassam ben de diazepam olurum ne var yani. var o ışık bende.

(çabuk kalktı dikkat edersen bakınızı da verebilirdim, vermediğime şükret. gülmekten karnına kramplar girecekti o vakit.)
    (yenisekme, 03.07.2009 17:12)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil