olmayacak şey, muhtemelen abdullah gül, rice'ı arayıp, "kusura bakmayın rahatsız ettik ama sizin çocuklar bizin hava sahamıza istemeden girmişler galiba, bir haber veriyim dedim" diyecek. ertesi gün adı nota verdik olacak. de get.
(kipti, 29.05.2007 15:02)
akp'nin seçim öncesi psikolojik kandırmacasıdır. güya akp iktidarı abd karşısında dimdik ayakta mesajı verecekler. incirlik üssünden ve de askerlerimizin başına çuval geçirdikten sonra nota verilecek mi sorusuna rte'nin tir tir titreyerek verdiği cevabı da biliyoruz.
öyle sanıyorum şimdi verilen notada abd ye güzel bir fa diyez vermişizdir.
olayın aslı ve işleyiş süreci bakımından şöyle bir manzara olduğu açık:
ordu rahatsız. bundan 6 ay öncesine kadar "abi herşey hazır. bir tek amerika yüzünden giremiyoruz" diyen operasyonlara katılan komando arkadaşımın bahsettiği durum aynen devam ediyor. askerlikten dönmüş bazı komandoları tekrar askere çağırdıklarını, güneydoğuya tanklar taşındığını da duyduk/okuduk. normalde, yani ordunun, türkiye ile abd hükümeti arasındaki diplomatik dengelere etki etmek istemeyeceği bir çevrede sözü büyük ihtimal edilmeyecek bir hava sahası ihlali, artık rahatsızlığın alerjiye vardığını gösterir "kızartı"dır. dışişleri 'ne bildirilen bu ihlal ihbarı, "artık birşeyler yapabilirim, aranız bozulacak düzelecek bekleyemem" tavrıdır.
hükümetin geciken notası ise hem uluslararası alanda hem de içerde köşeye sıkışmış n'apacağını temelli şaşırmış, "herkesle arayı iyi tutayım aman, keten helvaya yazık olmasın" yaklaşımıdır. geçenlerde bombalama eylemi üzerine "ordudan talep gelirse engellemeyiz, icabını yaparız" açıklamasında bulunan bir hükümetin, bu kadar kısa süre içinde kendisini yalanlayabilecek riske giremeyeceği açıktır. lakin arada geçen süre, hem hükümetin önceden beri süregelen orduya karşı duruşunu hem de abd 'yle olan ilişkisini gözettiğini temsil eder.
özet : rahatsız bir ordu, hükümsüz hükümet
abd: savaş şarkımızı söyleyeceğiz. ortak, bi nota ver bakalım.
türkiye: laa...la...
abd: la'dan girdik ha. hadi bakalım hep beraber... benim adım uncle saaam, hepinizi bi sikseeeem..
türkiye: la..laaan.. dur diyoz.nota veriyoz burada. bizim sınıra 4dk girmişiniz.
abd: ırak'a 4 yıldır giriyoz... sorun ettiğiniz şeye bak..
beniim adım george bushtuuuur.. bize dokunan çook puşttuur....
(yuziko, 29.05.2007 15:32 ~ 15:33)
seçim yatırımı olarak nitelenebilecek eylem.
geçen seçimlerden önce a
bd ye giderek
icazet almış bir partinin seçim öncesi böyle bir girişimde bulunması aklıma
komplo teorileri getirdi birden.
abd hava sahasını ihlal edecek
akp hükümeti abd ye
nota verecek, abd ye verilen layt nota
milli duygulara hitap edecek ve akp tekrar ve daha kuvvetli bir şekilde
iktidara gelecek.
olur mu olur...
çuval olayında amerika'ya "gık" diyemeyen hükümetin, seçim öncesi bir dönemde bunu yapması... komiktir, inandırıcı değildir.
rutin bir işlemdir. büyütmenin lüzumu yoktur. kim olursa olsun bir hava ihlali yapılmışsa nota verilir, aksi bir durum tartışılmalıdır.
örneğin yunanistan'la da günlük nota alışverişinde bulunuruz ama bu iki ülke "barış"nı etkilemez ya da manşet olmaz.
23 haziran 2007'de
incirlik üssü'nün kullanım süresi doluyor. bu notadan 1 hafta sonra, incirlik üssü'nün süresi bakanlar kurulu kararıyla uzatılıyor.
nota neden verilir? tepki göstermek, durumdan hoşnut olmadığını diplomatik bir yolla ifade etmek için. ama biz ne yapıyoruz? önce nota veriyoruz, sonra incirlik üssü'nün süresini uzatıyoruz.
gösterdiğimiz tepki ne kadar inandırıcı, ne kadar caydırıcı değil mi?
(strateji, 14.06.2007 19:11 ~ 23.07.2007 18:19)
abdnin gitarını akord ettiğine işarettir
(bkz:
mi ver)