belki ilginizi çeker
  1. · dtcf
  2. · dergi satarken polis kurşunu yemek
  3. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  2. · disko kralı
  3. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  4. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  5. · ugg
  6. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · arka sıradakiler
  9. · cumhuriyet bilim teknik

türkiye de solcu olmak  

sayfa  / 2
  1. (elpinoras, 08.01.2009 10:10)
  2. taşak gibi yürek isteyen duruş biçimidir. bütün milliyetçi püskürtmelere, ulusalcı tazyiklere, dinci zırvalara karşı dikleşmeden ama dim dik durabilmektir. insandan yana, halktan yana, adaletten yana, düzenin dişlisi olmamaktan yana, hepsinden önce de insandan yana olmaktır.
    (asayisberkendal, 08.01.2009 10:12 ~ 10:13)
  3. (plaiboi, 08.01.2009 10:12)
  4. milliyetçi liderler amerika'da kontrgerilla eğitimi alırken, türkiye'den altıncı filo'yu kovmak ve amerikan askerilerini dolmabahçe'den denize dökmektir.

parti binaları taşlanırken ve saldırıya uğrarlarken 155'i arayıp yardım istediklerinde; polislerin gelip parti yetkililerini gözaltına almasıdır.

16 mart 1978'de istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'nde polislerin eline tutuşturduğu bir ülkücü teröristin üzerine bomba atmasıdır.

12 eylül mahkemelerinde ibrahim çiftçilerin idam kararları askeri yargıtay tarafından bozulurken - susurluk komisyonunun 1980 öncesi abdullah çatlı'yı devlet kullanıyordu itirafını yaparken; hala mahpusluktan kalma işkence izleriyle dolaşmaktır.

2 temmuz 1993'te madımak'ta yakılmaktır.

maraş'ta katledilmektir.

2008 yılında dtcf'de yemekhanede yemek yerken kafasına satır yemektir.

ağzını her açtığında pkk'lı ilan edilmektir, yaftalanmaktır.

tüm inançlara eşit mesafede yaklaşıp, islam düşmanı ilan edilmektir.

yunanistan'da 16 yaşında bir çocuk polis tarafından öldürüldüğünde sesini çıkarıp, haykırmaktır.

motosiklet ehliyeti olmadığı için motosikletle kaçan çocuğun kafasına kurşun sıkan polise "katil" diye haykırabilmektir.

birileri trabzon emniyet müdürlüğü'nde terörist ogün samast'la türk bayrağı altında fotoğraf çektirirken, faşizme inat kardeşimsin hrant diye bağırabilmektir.

türkiye'de solcu olmak böyle bir şeydir... zor iştir...
    (elpinoras, 08.01.2009 10:35 ~ 10:35)
  5. sürekli bir şey olmakla itham edilmek *** , ve hep yanlış anlaşılmaktır. sonuçta her söylediğiniz sözde size vatan haini yaftasının yapıştırılacağını bilerek, her sözünüze başından yüreğiniz acıdan burulmuş olarak başlamaktır.
    (feklavye, 08.01.2009 10:40 ~ 10:42)
  6. söz konusu coğrafya üzerinde sol kavramı, son dönemde gelişen pkk hareketi ve medya-kamuoyu yansımalarıyla beraber "azınlık milliyetçiliği" imajının dahil edildiği söylem alanında kurgulanıyor büyük ölçüde. sol fraksiyonların kimlik belirlenimleri için büyük bir tartışma alanı sunan terör-gerilla çatışmasında, oyunu terörizmden yana kullanan ve bir hamle daha ilerleyip güncel olgulardan hareketle kavramsal formüller* yaratarak enternasyonalizmi salt toprak ve sınıf üzerinden kaba bir bütünleşmeciliğe yoran sol, sosyalist literatürün ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı ilkesini pas geçebilmektedir.

bu noktada dönemsel bir tipoloji olarak "yeni sol", ne sınıftan çoktan vazgeçmiş ulusalcı, faşist (türk solu, ip gibi) çizgiye ne de yeni formül* neticesinde tamamını "azınlıkçı" olarak gördüğü, ilkesel tayin hakkını savunan ve sosyalist iktidarın zeminini "türkiye" biçiminde tayin etme zorunluluğundan kaçınan uzlaşmaz yapıya meyil veremeyip, "onurlu" özne olarak melankolik yalnızlık türkülerini söylemeye başlıyor.
    (düzgün kayar, 08.01.2009 11:40 ~ 12:40)
  7. görüşlerine ters bile olsa "öteki" nin yanında olmak, düşüncesini dile getirmesi ve kendini ifade edbilmesi için destek olmaktır. dolayısıyla sürüm sürüm sürünmeye, dışlanmaya, aşağılanmaya, yalnızlığa hazır olmaktır. "insanca bir yaşam" için kendi güzel yaşamını riske atabilmektir. hakkını savundukların tarafından bile anlaşılamayacağını bilmektir.
    zor olanı seçmektir, yüreğini karartmamak için başının koparılmasına razı olmaktır.
    umudunu asla kaybetmemek, inadına yaşamaktır.
    (çekirdekailem, 08.01.2009 12:16)
  8. hayatı 15-0 geriden idame ettirmeye çalışmaktır.
    (sarc, 08.01.2009 12:18)
  9. dergi satarken polis kurşunu yemek ve akabininde ölmektir. işkencelere dayanıklı olmayı gerektirir ayrıca.
    (gece ve sancı, 08.01.2009 12:21)
  10. elle tutulan ve gözle görülen gerçek dünyada 15-18 yaş arası gençlerin "ben solcu oldum" nidalarının dışında henüz denk gelmediğim bir olma durumudur. memlekette solcu mu kalmadı, yoksa ortalık solcudan geçilmiyor da ben mi bu solculara denk gelemiyorum orasını bilmiyorum? yok mu yahu bir tane solcu şöyle oturup iki kahve içelim, o anlatsın, ben anlatayım falan... yok evet. henüz denk gelmedim.

(bkz: erzurum'da solcu olmak)
    (bkz: biri bana gelsin)
    (eudaimonist, 08.01.2009 13:02)
  11. (bkz: @2350817)
    (baschar, 08.01.2009 13:20)
  12. türbanlılara destek amacıyla eylem yapabilmektir. mitinglerde " provakatör " damgası yemektir. cezaevlerinde diri diri yakılmaktır.
    (fikirsel flört, 08.01.2009 13:47)
  13. türkiyede solcu olmak işkenceden delirip mecburen kitap gömmektir..
    (andershope, 08.01.2009 13:51)
  14. an itibari ile burjuva olunduğunun göstergesi durumdur.
    nereden geldik bugünlere? ne oldu bize? hani sosyalisttik? sorularını akla getirmektedir.
    (bkz: akp ile yatan chp ile kalkar)
    (windydays, 08.01.2009 14:12)
  15. barcelona taraftarı olmaktır, dünyaya meydan okumaktır, real madrid'i öldürseler sevmemektir.
    (juanlepen, 08.01.2009 14:48)
  16. can yücel'e sormuşlar:
    -efendim nedir bizim memleketteki bu sağcılık solculuk davaları?
    can yücel: ''bu ülkede sabah kalktığında malafat eğer sağ tarafa kaymışsa sağcısındır, yok eğer sol taraftaysa solcu..''
    -peki sizinki ne tarafta?
    can yücel: ileride daima ileride.
    (theory, 08.01.2009 15:35)
  17. eğitim sisteminin milliyetçi dayatmaları gözönüne alınırsa antimilitarist mantığı haiz, insanı merkezine alan, tüm ezilenleri/ ötekileri savunmayı görev bilen ideal solculuğun bu ülke sınırları içinde vucut bulması son derece zordur. bu sebeple, ortalamanın az da olsa üstünde bir düzeyde sorgulama kabiliyeti olmayan kişi solcu olamaz.

ammaa, bu demek değildir ki solcu olmayanlarda sorgulama kabiliyeti yoktur. lafı tersimizden anlamayalım.

ha, solcu olduktan sonra "azınlık milliyetçisi" gibi bir yafta da yersiniz ki, ondan bir çok yazar arkadaşım bahsettiği için ben bahsetmeye gerek görmüyorum. hayır, tek bir azınlığı savunursunuz devamlı, o zaman "azınlık milliyetçisi" denebilir size ama, tüm azınlıkları, hakları yok sayılan, ötekileştirilen tüm grupları "halkların kardeşliği" düsturuyla savunur, korur kollarsınız ve yine siz bu yafta yapıştırılır ya.. pes!
    (meramise, 08.01.2009 21:55 ~ 22:00)
  18. türkiye'de kürt
    kürtlerde ermeni
    almanya'da türk olmaktır
    en sonunda da hakemin hep karşı takımı tutmasıdır.

(bkz: itirazın iki şartı)
    (vendetta dantes, 09.01.2009 23:04 ~ 23:05)
  19. türkiyede solcu olmak, avrupada zenci olmaya benzer. amerikadaysa kızılderili olursunuz. ha bir de sol gösterip sağ vuranlardan olmak vardır kii bundan maksimum gelir elde edilir.

gerçekten solcu olmak ezilmesine sebep olur insanın, sahte solcu olmaksa kazanmasına...
    (sakuragikun, 09.01.2009 23:32)
  20. yüzde yetmiş beşi sağcı ve dinci olan bir ülkede solcu olma eylemidir. milliyetçilikle ve dini baskıyla yetişen insanlar için zordur, her bünye kaldıramaz.
    (efeşittirema, 10.01.2009 17:58)
  21. (rwac, 10.01.2009 18:01)
  22. türkiyede solcu olmak karmakarışık duygular içerisinde grift paradokslarla boşa hayat geçirmenin eşiğinde yaşamaktır. dünya sol literatürünün tersinden okunması anlamında yaşanan hayata solculuk diyerek ömür tüketmektir. resmi ideolojiye başkaldırı ve ezilenlerin yanında statükonun karşısında olmak yerine sırtını bir takım kirli işlere ve kişilere ve maalesef devlete dayayarak halktan kopuk bir bohem hayatı yaşamaktır. bir kaç saat önce karşıt ideoli savunucusunun elinde patlayan silahın eline tutuşturularak birilerine kurşun sıktırılan olmaktır. "yankee go home" ve "katil bilmem ne defol" sloganlarıyla sokağa dökülüp kendisi gibi düşünmeyenleri "işbirlikçi hain" veya "dinci yobaz" olarak nitelendirmek, milliyetçiliğe yakıştırdıkları ülkenin sahibi olmak fikrini "hayır ülkenin sahibi biziz" diyerek devam ettirmektir. halkın isteklerine ters ne kadar şey varsa dayatmayla onu yapmak, bölücülerle işbirliği yapmak, inanca sırt dönmektir. çıkıp adam gibi "evet biz buyuz" diyemeden ikiyüzlüce yaşamaktır. solun içine etmektir. "türk solu" diye bir kavramın türetilmesine neden olmaktır. toplumun geneli için hayırlı her işin karşısında durmaktır. açılıma inat etmektir, evrensel sol değerlerin tersine ipi asılmak ve bunu da sol adına yapmaktan utanmamaktır. dünyanın hemen her yerinde gelişim ve değişimin, halkın iktidarının ve istikrarının yanında, halkın ikinci plana itilmesinin karşısında duran ve halka tercüman olan güzelim ideolijinin canına okumaktır, en nihayetinde de bütün bu yaptıklarına bir şekilde kılıf uydurup hiç utanamamaktır, canım ülkemin sol ideolojisi...
    (yatmadanönceyüzkalemdarbesi, 10.01.2009 18:06)
  23. öteki olmaktır türkiye de solcu olmak. ama aynı zamanda vatanını daha çok sevmektir, inançlara saygı göstermektir sadece kendi inancını sahiplenmek değil, özgürlükten demokrasiden gerçek anlamda bahsedebilmektir. aslında bir yandan bilinçli olmaktır. okumaktır geçmişini bilmektir. boş konuşmamaktır. boş konuşma hakkınız yoktur çünkü. bir yandan da hiçbirşey olamamaktır. solcu da değilsinizdir aslında dünya literatürüne göre. ama yurdum insanı size bir kere solcu dediyse de anarşistsiniz demektir.
    (sare, 23.01.2009 03:23)
  24. solculuk, sağcılık, şuculuk, buculuk gibi kavramların türkiyeye girerken evrim geçirmesi ve orjinalinden bambaşka bir hale bürünmesi türkiyede birşeyci olmayı dipsiz kuyuya girmek haline getirmektedir. kimim kime hizmet etdiği belli olmadığı için ucu görünmeyen bir yola girmektir.
    (antisosyal, 23.01.2009 10:58)
  25. türkiyede sorunlar üzerine kafa yormaktır.tabuları yıkmaktır ve daha önemlisi niye,nasıl sorularını sormaktır,koyun olmamaktır.büyükler varken sana laf düşmez diyenlere bi siktir git demektir.
    (evilspirit, 22.02.2009 23:45)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil