devlet bakanı mehmet şimşek'in 5. uluslararası finans zirvesinde söylediği sözüdür. kırdığı pottur demek isterdim ama gayet bilinçli ve enterasan bir hesaplama ile söylemiş.
savı şu : ortalama ücret/ kişi başına milli gelir = işçiler süper kazanıyor.
herşey tamam da ortala ücret nedir? biri bunu açıklasın!!!!
başbakan taşıma gemisine gemicik derse, günde 5 ytl'ye kıçları çıkan sosyal güvencesi olmayan işçiler de çok kazanıyo der bu başbakanın bakanı..
(bkz: aynı bokun soyu)
politikacı kendisi,üstü kapalı sinyaller veriyor..
son derece iyi,iyiliğin üst limiti bir bakıma.demek ki bundan sonra okun yönü aşağıyı gösteriyor;
liste şöyle kızım yaz bakiim
sn başkana 1 gemi daha
unakıtanın oğullarına tavuk yemi fabrikası
abdulkadir aksuyu unutma,yazdım
örtülü ödenek dtpye gitti,evet kötü oldu
mennana puro
1 de horoz..
kafan mı güzel diye karşılık verilebilir fakat cevap bellidir((bkz: akp)).bu yüzden iki farklı soruyla devam edilir deli misin yoksa aynı ülkede yaşamıyor muyuz?
''hakkaten bakıyomuş sadece, önceden dediydiler de inanmamıştım.bakmakla görmek arasında fark varmış bunuda burda görmüş olduk.''diye cevapta verilebilir.
4 kişilik aile üzerinden;
aylık ödenen kira ücreti: 400 ytl
aylık ödenen internet ücreti:50 ytl
aylık ödenen mutfak ücreti 520 ytl marketler + pazar
aylık ödenen elektrik ücreti:45 ytl
aylık ödenen telefon ücreti:25 ytl
aylık ödenen su ücreti: 30 ytl
aylık ödenen eğitim, giyim: 400 ytl
son olarak aylık ödenen ulaşım ücreti; 260 ytl
toplam : 1.730 ytl
(sağlık ücretlerine hiç girmedim ki o da eklenince işin boku çıkmakta, ücretler özellikle ilaç sektöründe gerçekten çok iyi)
eve giren aylık maaş ücreti: 1.300 (iki kişinin bu, diğer ikisi öğrenci çalışmakla değil daha iyi yaşamak için okumakla mükellefler)
valla son derece iyi ücretler, bu kadar iyi olması insanı kıllandırmıyor değil. ne fesat insanlarız bir boku beğenmiyoruz.
açlık sınırı 727.17, yoksulluk sınırı 1.893 ytl bu arada.
ayrıca brüt asgari ücret; 585 ytl
657'lilerde ise 15 in, 9 unda yeni memur sanıyorum 760 ytl falan alıyor.
bakan: türkiye de ücretler son derece iyi arkadaşlar
gazeteci: nasıl yani bakanım?
bakan: valla türk telekomu sattık 2 yıllık karı kadarına tüpraşı desen iyi kapattık bence bir de sevda tepesini de verdik araplara durmak yok yola devam arkadaşlar.
işçilerin ücretleri ile ilgili yorum yaparken sadece cep telefonlarına bakarak yorum yapmanın kişiyi ne kadar komik duruma düşürebileceğinin bir örneğidir.
bu durumda ya sinan aygün çok büyük bir yanılgı içinde, ya da "türkiye cumhuriyeti'nin devlet bakanı". ancak hangisinin yanılgı içinde olduğunu anlamak pek zor olmuyor, zira (bkz: türkiye de ücretler son derece iyi)
not : girideki "türkiye cumhuriyeti'nin devlet bakanı" vurgusunun nedeni için:
- türkiye de ücretler son derece iyidir efendim
-sayın bakan böyle bir sonuca hangi verileri kullanarak ulaştınız acaba?
-ücretlere baktım akşam evde
-eee
-ee si son derece iyi?
-asgari ücret, memur maaşları, işçi maaşları falan son derece iyi diyorsunuz yani?
-son derece.....düşün son-de-re-ce
-.........
-geriden diyom olm anlasana, düşünmeden konuşuyosunuz allah allah!!
''tabi ki iyi , iyi olmaması mümkün mü yapmayınız etmeyiniz ; sosyal hukuk devletinden şüpheniz mi var, ayrıca türk insanı hak yemez yiyeni de sevmez ''bal tutan parmağını yalar, devlet malı deniz yemeyen keriz '' bize dışardan ithal edilmiş olan ata sözleri ,biz bilmeyiz bile bunların anlamını, atalar da bizimkiler değil zaten o nedenle hiç kimse üzülmesin hayat pahalılıymış, düşük ücretmiş, işçinin yenen hakkıymış bunlar laf . dış mihrakların işi bunlar hep onlardan öğreniyonuz da yakınıyonuz di mi kapatalım bu face booku ,bu msn 'i bizim özümüz yahşidir. '' şeklinde savunulabilir, bünyeye de yabancı gelmez . devlet büyüklerimizin incilerinden bir kuple olarak havada süzülen boş bir sedadır.
sevgili bakanımızın kendi maaşlarını baz alarak yaptığı açıklamadır. evet, yaptığınız(doğrusu yapmadığınız) görevleriniz için aldığınız ücretler son derece iyi.
türkiye'de ücretler son derece iyi, tabii bir işçi ya da memur değilseniz.
geçtiğimiz yıllarda "acar" ımf yetkililerinden biri de türkiye'de asgari ücretin fazlalığından dem vurup, dalga geçercesine azaltılması gerektiğinden bahsetmişti. davulun sesi uzaktan bile hoş gelmezken, hala kişilerin beyanatlarını halktan kopuk oluşlarına ya da bir anlık gaflet noktasına indirgemek de onları öyle ya da böyle aklamaktan öteye geçmiyor nazarımda. sınıfsal duruşlarının gerektirdiği konumlanışlar ve yansımaları bunlar.
misal bu akıl danesi cümlenin " 5. uluslararası finans zirvesi"nde sarf edilmesi bile önemli bir veri, gözden kaçırılmamalı !
dünya artık "spekülatif" dönerken ve finans piyasalarının borusu öterken, sermayenin sözcülüğünü yalnız politik değil, mali platformda da dillendirenlerden ve "globalleşen dünyada türkiye'nin yeri" konulu fazla kullanılmaktan lime lime olup paçavraya dönmüş sistem ezberlerini yakasına takanlardan fazlasını beklemek zaten abesle iştigal. globalleşen dünya söyleminin neye denk düştüğü malum. sermayenin yeni pazar arayışlarının ve o dillendirmekten ödlerinin koptuğu emperyalizmin son derece "akademik" perdelenmesi .
emeğin maaliyetini kısmak zorundasın ! sermayedar tefiyle oynuyorsan elbet. bunu yapabilmek için kendince komik de olsa argüman üretmek zorunluluğu da aynı duruşun getirisi zaten, tıpkı bu ücretlerin yeterliliği iddiasındaki cümle gibi onun yansıması. komik ama öyle !
aynı zat-ı muhterem mevzuatda değişikliklere gidilmesi gerektiğinden de bahsetmiş. ne gibi değişikliklere gidilecek merak etmeden duramıyorum. tırpanlaya tırpanlaya kuşa dönen ücretlerden mi yoksa esnek çalışma saatleriyle köleliği yasallaştıran yeni düzenlemelerden mi dem vuruluyor, anlamak zor. yine de son derece açık olan tek şey var : türkiye'de siyasetin partiler üstü olduğu gerçeği ! akp de olsa, chp de gelse son sözü sermayenin söylediğini artık sağır sultan bile biliyor. bu bilgi bu tarz beyanatlar karşısında şaşkınlığa düşmemizi önlüyor zaten. böyle yapmak zorundalar, sınıfsal duruşları bunu emrediyor.