türk telekom çalışanlarının greve gitmesi 

sayfa  / 4
adana çık aradan

1. sabah 8 itibariyle başlayan ve zaten kırık dökük verilen hizmetlerin durmasına,dsl'nin çalışmamasına,telefonların bağlanamamasına ve daha bir sürü olumusuzluğa sebep olmuş grevdir. grevine de türk telekoma da çalışanına da lanet olsun dedirmiştir. bir sürü iş aksadı, uçuk çıkardım billahi , banka işleri durma noktasına gelmiştir ,cep telefonları doğru düzgün çalışmamaktadır bazı illerdeki cep telefonlarına,sabit hatlara saatlerdir ulaşılamamaktadır,pos cihazları bile çalışmamaktadır alışveriş yaparsanız ,yemek yerseniz ortada kalırsınız. grev yüzünden kaybedilen zaman da para da gözü doymayan 2 bin ytl alıp sırtüstü çalışan elemanların gözlerini doyursun. düz lise mezunu olup yan gelip yatan, ara sıra ilkolul 5'i bitiren herkesin yapabileceği işi yapıp bilmem ne sıfatı alan,bir de artistik yapan elemana 2 bin ytl maaş az geldi tabi yapsınlar grevi (hakkıyla çalışan,maaşını hakeden elemanlara sözüm yoktur, onlara helal-ı hoş olsun).
    (zdd, 16.10.2007 16:57 ~ 17:04)

2. öncelikle yapı kredi ve garanti gibi altyapıları böyle bir soruna karşı hazırlıklı olmayan bankaları olumsuz etkilemiş eylemdir.
    (kasaba insanı, 16.10.2007 17:03)
  3. sıradan zamanlarda gerek saç baş yolduran dsl alt yapısı ve hizmetleri, gerekse konuşma ücretleriyle, ebemizde hal bırakmayan türk telekom'un, -bu kez dolaylı yoldan da olsa- bu durumdan sıkılıp, ebemizle olan cinsel münasebetine bir renk katması durumudur..
    (escaflowne, 16.10.2007 17:35)
  4. (bkz: @2016282)
    (pingus, 16.10.2007 18:01)
  5. bu kadar sakin neoliberalizm olurmu, bunlar tadı tuzu işte. selamlıyoruz kendilerini.
    (petersellers, 16.10.2007 18:32)
  6. haklarıdır. ayrıca türk telekom gibi neredeyse tekel konumundaki bir şirketin kulağının da arasıra çekilmesi, at koşturmasına kim tarafından olursa olsun izi verilmemesi iyi birşeydir. kimse "aman da internet kesildi, banka işlemleri durdu" diye sızlanmamalı bence. telekomünikasyon çok ciddi bir konumda olabilir şu anda. fakat yarın bir gün diğer sektörlerde çalışanlar da greve gittiklerinde destek almak istiyorlarsa bunun tohumları böyle ortamlarda atılmaktadır. herkes herkese -eğer sömüren tarafta olmadığına inanıyorsa- destek olmalı, sabır göstermelidir.

diğer taraftan türktelekom çalışanları için de yeniden emekçi olduklarını hatırlamaları açısından iyi bir fırsattır bu. şirketin çıkarlarını koruyacağım diye insanların telefonlarını doğru dürüst cevaplamamalar, yanlarına gittiğinde yanlış yönlendirmeler vb. bir sürü olay yaşadım ben bu insanlarla. umarım çalışanlar da bundan bir ders çıkarıp şirketin çıkarını koruyacağım diye tüketicinin âhını almaktan vazgeçerler.
    (neoluyorbakayımburada, 16.10.2007 18:44)
  7. bu olayı görünce ve genel olarak özel sektör çalışanlarının istediklerinin çatır çatır yapıldığını görünce bu ülkede memurun ne grev hakkı var ne başka bir hakkı dediğim eylem.bu telekom çalışanlarını yadırgadıgım anlamına gelmesin.sadece bu noktaya parmak basmak istedim.
    (sturridge, 16.10.2007 19:10)
  8. gözleri doysun diyorum pes diyorum. en düşük maaşın 1000ytl civarında olduğu düşünülürse başka birşey de denemez galiba.
    (beyazzakkum, 16.10.2007 19:14)
  9. insanların açlık sınrında yaşadığı bir zamanda en düşük maaşın askari ücretin 2 katına yakın olduğu türk telekom da çalışan emekçilerin biraz anlamsız olan eylemci hareketi... ( her ne olursa olsun emekçinin hakkını alması gerekir) sanırım bunkların aklına cem yılmaz girdi... şunu düşünmüyor değilim acaba cem yılmaz da reklamlarında bu reklamda grev var diyecek mi yada türk telekom spor da bu grevin kapsamına dahil mi?
    (sevilok, 16.10.2007 19:21 ~ 19:21)
  10. grevin nedenleri esasen ücret dengesizliği, idari maddeler (sözleşmeli, başka kuruma geçiş hakkı olan kadrolular ve şirket personeli arasında hak farklılıkları vs.), işverenin sendikanın kalkmasını, kapsam dışı kalmasını istiyor olmasıdır.

ayrıca milyonlarca insanın asgari ücretle yarı aç yarı tok çalıştırılıyor olmasının nedeni örgütsüz olmalarıdır. yoksa 1000 ytl maaşla lüks içinde yaşayan telekom işçisi değildir. sende örgütlen sende al hakkını hayret bişey.

bu liberal ağızlardan duyduğum ikinci komik yakarışta şu; telekomun ülke içindeki stratejik öneminden dolayı grev yapılmasına izin verilmemesi gerektiği.yalnız şu var; bu arkadaşlar telekom satılırken ne stratejik önemi abartmayın diyorlardı.
    (piquetero, 16.10.2007 19:42)
  11. bir zamanlar senin benim olan kurumu, tekel olarak parasını verip düdüğünü çalan sermayeye yazık mı olmuştur. maliyeti sıfıra yakın olan sabit hatlardan her ay kişi başı yaklaşık 10 ytl'yi cebine indiren, maksimum kar marjlarıyla çalışan, cem yılmaz'a sikindirik reklamları için 2 milyon doları anında çakan telekomumuzun verdiği en düşük ücret 1000 ytl imiş. gerçekten çok fazla. zaten bütün dinozor karları sermayenin hakkı, para onun kardeşim o alacak tabi, orada ilkokul 5'i bitiren herkesin yapacağı işi yapan işçi mi alacak parayı. zaten emeğin fiyatı serbest piyasa da belirlenir, paranın ürettiği kar vardır, işçi kar üretmez, maliyet yaratır, 1000 ytl vermişler daha ne istiyorlar, analarının nikahını mı.

dönün kardeşim işinizin başına, adsl'im yavaş, mp3 indiremiyorum, garanti'den online siparişimi veremiyorum. o kadar kar varsa o karın hepsi sermayeye, göz dikmeyin, gözü kalanın gözü çıksın.
    (malina, 16.10.2007 19:51 ~ 19:52)
  12. bugün beni derinden yaralayan olaydır.yurtta otuz gündür misafir kalıyorum ve sürem doldu.sarıyerden cağaloğluna gittim.öğrendim ki misafirlik süresi altmış güne uzatılmış.sevine sevine yurda döndüm.ama çalışmayan faks makinası yüzünden karar yurda yazılı olarak ulaşamamış.bugünlük gerçekten misafirim bakalım yarın neler olacak?
    (bahana, 16.10.2007 19:53)
  13. hiçbir şey değilse dezenformasyon içinde yüzdüğümüzü gösteren karardır.telekom yöneticileri ile medyanın büyük bir kısmı ak diyor sendika ile sendikaya yakın basın organları kara diyor.veya vice versa...
    (no pasaran, 16.10.2007 21:37 ~ 21:38)
  14. türk telekom personelindeki kapsam içi 2 ve kapsam içi 1 grubunun bir kısmının yürüttüğü, sözleşmelilerin ise doğal olarak katılamadığı ülkenin en kapsamlı grevlerinden biri.memleketi ne denli tehlike altına domaltarak yatırması bir yana, karmaşık ilişkileri ve ortaya atılan sebepler ile acayipliklere göz kırpmıştır. kapsam içi gruplarında görülen parametrik ilişkiler çalışanları doyumsuzluğa iteklemiştir. aynı işi yapıpta birilerine göre az diğerlerine göre az alınan ücretler grev sürecini başlatmıştır.

kapsam içi guruplarında ki bu adaletsizlik özel idarenin nekadar umrunda olur, kestirebilmiş değilim. zaten ufak tefek yenilikler bazında personelin temizlik sürecinde olduğu şu zamanda patronlarının, 'bakın dalganıza' deyipte üçlü beşli baraj kurdurarak sert şutlarla personeli knockout etmesi büyük ihtimal. aradaki istekler her ne kadar uçurumlarda gezmesede, şimdiden karını kat be kat yapmış olan firmanın, önümüzdeki 49 sene boyunca daha cukka edeceği dağ gibi paraların şimdiden derdine düştüğüde gözden kaçamayacak kadar belirgin.

okadar ki 20 saniyelik aktivasyon gecikmelerinde bile soruşturma başlatabilecek düzeyde memleketin parasına göz dikmiştir bu arkadaşlar. şimdi balık baştan kokarlı kamu kuruluşlarının adaletsizliğinin , insanların gözlerini nasılda döndürdüğüne şahit olunabilir. 'ona öyle bana niye böyle' tadında fıs fıs aralarında konuşan, onu bunu çekiştirirken işlerini unutan, üstelik adeta dedikodu kazanına dönen kuruluşların geldiği noktada, artık asgari ücretlerin haline pek üzülecek dertlenecek insanlar aranmamalı diye düşünmeyi düşünüyorum.
    (rouxdoux, 16.10.2007 21:41)
  15. yaptıkları çalışmalar(!) karşısında haklarını savunan ve bu haklarını savunurken bir ülkenin iletişim trafiğini felç eden düşüncesizler. zira yapılan grev esnasında aksayan iletişim ile ülkenin uğradığı zarar zerre kadar düşünülmemiş, yine hep bana hep bana mantığı güdülmüştür.
    destek amacı ile şarkı armağan edilesiceler.
    (bkz: ismail yk)
    (bkz: allah belanı versin)
    (rednext, 16.10.2007 21:53 ~ 21:54)
  16. haklı ve doğru bir karardır.sendikalı çalışanlara yapılan ayrımcılığın kaldırılması gerekir. birşeyler aksamazsa kimse bu insanların haklı mücadelesini fark etmez zaten.aksayacaktır ki etkili olsun.mücadelelerini desteklemek gerekir.
    (arapbebek, 17.10.2007 09:33)
  17. adsl yardım hattındaki bayan memurlarını örgülerini etkilemeyecek durumdur.
    (wildboy, 17.10.2007 10:12)
  18. haklarını savunmak ve mağduriyetlerini anlatmak için grev yapmaları demokratik haklarıdır.desteklemekle beraber karşı olduğum noktalar var.biz millet olarak zaten sapla samanı birbirinden hiç ayırt edemedik.kendi haklı mücadelelerini devam ettiriken beni ve diğer insanları bu derece mağdur etmeye hakları yok.iş yavaşlatma yaparsın o ayrı ama şuan tüm post makineleri,bankalar,şirketler (bizimki dahil),havaalanları,gsm şebekeleri ve en önemlisi hastaneler kriz içinde.grev yapmak tamam da fiber optik kablolar niye kesilir ki?o kablolar türk telekom sahiplerinin cebinden çıkan paralarla değil hepimizin cebinden çıkan paralarla alındı ve bağlandı.beni mağdur etmeye ne hakkın var?çalıştığımız için biliyorum dünden beri karabük'ten buraya ne faks çekilebiliyor ne telefonla konuşuluyor.şuan şirketin mağduriyeti had safhada.bu kadarına hakları olmadığını düşünüyorum.gsm operatörlerinin alt yapısı türk telekom tarafından yapılandırıldığı için dün akşam 2 saat boyunca cep telefonları da bloke oldu.normal telefonlar zaten kaput.o sırada acil işi olanlar,hastası olanlar ne yapacak?demokratik hakları kullanmak her vatandaşın özgürlüğüdür ama demokraside başkasının özgürlüğünü kısıtladığın anda senin özgürlüğün de biter.o zaman haklı mücadeleci değil sadece antipatik olursun.
    (dream with the fishes, 17.10.2007 10:34)
  19. grev emekçinin hak arama eylemidir. böyle bakarsak olaya onurlu bir hareket olduğunu söyleyebiliriz. ancak,bugün bankamatikten para çekemeyişime küfürle tepki verirken,arkamdan bir ses "kızma birader,bizim yüzümüzden oluyor bunlar,ıghhıhihi..ehiğhh...gibi iğrenç bir alaycı ifadeyle hadisenin farkına varmama sebep oldu. banka şubesinin hemen karşısındaki telekom şubesi çalışanları hem bunları söylüyor,hem de önlerindeki tavadan menemen yiyorlardı,çatalsız kaşıksız,amele usulü.

70'li yılların sonlarına doğru hayal meyal hatırlıyorum ben grevleri,meetingleri. özellikle grev yapanlar mağdur ettikleri insanları unutmazlar,bu nedenle de biraz mahçup bakarlardı. aradan geçen bunca sene zarfında doğal olarak grev terbiyesi de unutulmuş demekki.
    (metropolsalagi, 17.10.2007 14:29)
  20. 18 ekim 2007 günü itibariyle üçüncü gününde olan grevdir. haber-iş sendikasının türk telekomda başlattığı grevde, greve giden işçilerin istekleri eşit işe eşit ücret. şöyle ki; kapsamdışı çalışan işçilere sendikalı işçilerden daha fazla ücret verilerek, sendikal örgütlenme zayıflatılmaya çalışılmaktadır. yapılan grev ise bunu protesto etmekte ve işçiler demokratik haklarını kullanmaktadırlar.
    ama bazı arkadaşlarımız ve çevreler grevden rahatsız olmuşlar, konforlu yaşamları sekteye uğradığı için ver yansın etmişlerdir. onlara ne ki haklarını arayan işçilerden, onlara ne ki üç kuruşun hesabını yapmak zorunda kalanlardan? bir de birdenbire ortaya çıkan türk telekomun stratejik önemi var ki, özelliştirme yapılırken yok muydu acaba diye düşündürtmüyor değil.

not: solda yer aldığını söyleyen bazı gazeteler greve geniş yer vermektedirler. örnek; birgün gazetesi.

(bkz: kapsamdışı çalışma)
    (aglaures, 18.10.2007 18:15)
  21. bugün gayrettepe telekom'a bizzat yaptım başvuru(?) sırasında haberdar olduğum grevdir. yedinci güne girmişler, hergün iki adet gazete okuyan bir insan olarak haberim olmadı, sabahki dersi ekip gittim. onu da geçtim, her şey iyi güzel, demokratik haklarını kullansınlar da, telekom işçileri muhtemelen kendi oylarıyla başa getirdiklerinden hesap sormaya çalışırken neden ben cezalandırılıyorum bunu bilemedim. sanırım bu ülkede yaşadığım sürece de bilemeyeceğim..
    (kum, 22.10.2007 16:26)
  22. öncesi: türk telekomda staj yapan -o zaman- itü'de bilgisayar mühendisliği öğrencisi olan e. ye göre bir kaç yüz kişi çalışan koskoca binada özel sektör ayarında çalışan kişi sayısı yalnızca bir kişi idi. o bir kişi de merkezi bilgisayarların olduğu yerdeki ilgili kişi. adamın yaptığı bir çeşit farzı kifaye. arkadaş arada bir eve şirkette dağıtılan sütlerden getirirdi, puding falan yapardık

ortası: çalışanların (çalışmayanların) gün boyunca yaptıkları iş süper ucuz kantinde takılmak, örgü örmek, spider oynamak, chat yapmak..

sonrası: özelleştirme oldu ve grev oldu.
    (anka, 22.10.2007 16:33 ~ 24.10.2007 15:59)
  23. http://www.haberis.org.tr/...
    (dr conners, 30.10.2007 00:43)
  24. adsl başvurumun 10 gündür cevaplanmamasının nedeni olan olay. tamam greve gidiyorsun iyi hakkın da zaten. ama türk telekom'un bundan bir zararı yok ki? adam bana 10 gün öncesinden giydirmeye başlamış faturayı. sen grev adı altında beni düdüklüyorsun haberin yok.

sonuç: ülkemi seviyorum!
    (burada ayıp diye birşey yok, 02.11.2007 17:57)
  25. sendika'nın isteklerinin elle tutulur bir yanı olmadığı grevdir. haftada 45 saat çalışma zorunluluğu var türkiye'de, ve işverenlerin de bunu istedikleri gün ve saatte uygulama hakkı var yasal olarak. şu anda sabah 8 akşam 6, yani günde 9 saatten 5 gün çalışıyor telekom çalışanları. ancak eleman fazlalığı acayip derecede. şöyle düşünelim, 4 tane çalışanı var bir departmanın, ve 4 ü de haftanın 5 günü çalışıyor. haftasonları için nöbetçi birileri olmak zorunda burada, ve işveren bunlara yevmiyelerinin 2 katı ücret verip mesaiye çağırmak zorunda kalıyor işlerin 24 saat yürüyebilmesi için. işveren de diyor ki, arkadaşım, 4 ünüzden ikisi hafta içi 2 gün tatil yapsın, onun yerine haftasonu gelsin, işler düzgün yürüsün. yasalarla kendisine verilmiş hakkını kullanıyor, ancak çürümüş yapıya alışkın çalışanlar bunu istemiyor, dayatmaya çalışıyorlar. bu anlaşamadıkları konulardan sadece birisi, diğer konularda da büyük oranda işveren haklı.

bir diğer yandan sendika grevin nasıl yapılması gerektiğini bilmiyor. grev hakkı olmayan çalışanları içeriye sokmamaya çalışıyorlar, ekiplerin arızalara gitmesini engellemek için uğraşıyorlar, grev süresinde işyeriyle tüm bağlarının kesilmesine rağmen binalara giriyorlar, telekom'un "çalışanları" için hazırladığı yemeklerden bile yiyorlar. sendika bu işin nasıl yapılması gerektiğini bile bilmiyor. işveren ise akılcı davranıp leyhine olan durumu kullanıyor, zorda bırakıyor greve gidenleri.

(bkz: haklıyken haksız duruma düşmek)

grev süresince çalışanların maaş alamadıkları ve sendikanın çalışanlara asgari ücret verdiğini biliyoruz. bakın ayın 15'i geliyor, maaş zamanı, o zaman göreceğiz sendika ne kadar dayanabilecek.

edit: şimdi bi daha okudum da yazımı, galiba grevle ilgili kanunların da değişmesi gerekiyor bu ülkede. fazlaca işveren taraflı gibi.
    (comatose, 03.11.2007 13:24 ~ 05.11.2007 23:41)
 sayfa  / 4