bunu yorumlamak için önce kült nedir bilmek gerekir. kült tanımı daha çok türevi yapılamayacak, türünün tek örneği filmler için kullanılır. the shawshank redemption birçok izleyici için en iyi filmler sıralamasında birinciye gelir ama bir kült değildir. kült fight club'dır, se7en'dır, memento'dur; farklılık yaratan, daha önce benzeri işlenmemiş bir konuya sahip olanlardır. bu açıdan babam ve oğlum, selvi boylum al yazmalım gibi filmlere kült demek yanlış olur. he türkiye'de yapılmış kült var mı denirse, ben yok derim o ayrı. izlemedim ama okuduğum kritiklere göre zeki demirkubuz'un bazı filmleri bu kategoriye girebilirmiş. hadi öyle olsun bakalım, izleyip görelim.
kült sinema; içerisinde absurd mizah barındıran ve sadece özel bir izleyici kitlesi tarafından sevilen filmlere verilen isimdir. dünyayı kurtaran adam, yıkılmayan adam, malkoçoğlu gibi filmler bu kategoriye girebilirler. son yıllarda çekilmiş türk filmlerinden polis'i de bu listeye dahil etmek lazım, piknik sahnesindeki aile dansı unutulacak gibi değil.
gösterime girmeden küçük bütçeyle büyük işler yapılacağını gösteren bi film diye tanıtılır genelde geleceğin kült filmleri.küçük bütçeli diye bi boka benzemiyordur diyerek,daha acısı o manalı büyük iş lafından çekinerek(çok entellektüel,marjinal ve karmaşıktır izlenmez bu diye düşünülerek) izlenmeyen hatta kaçılan fakat izleyen ve üstünde düşünenlerin büyük bi haz duyduğu filmlerdir.son yıllarda bu tür filmler ülkemizde gerçekten başarıyla ve inadına üstüne gidilerek yüreklilikle yapıldığı için isim verip diğerlerine saygısızlıkta bulunmak istemiyorum.
bir film hem iyi hem kült olabilirse de, "iyi" olmak kültlüğün gerek şartlarından değildir. türk sinemasındaki kült filmlerin ezici bir çoğunluğunun cüneyt arkın ve tayfası tarafından kotarılmış olduğunu belirtmek, ustalara saygılarımızı yollamak boynumuzun borcudur bu bağlamda.