|
|
- öncelikle orospu çocuğudur.
madde madde ilerleyelim, yoksa bunca şeyi bir düzende sıralamak imkansız:
- ses. en büyük problem. amına koyduğumun şarkıcısı, org vasıtası ile amına koyduğumun midilerini koyup playback yaparken, amına koyduğumun sesini sonuna kadar açıyor. zurna neden dışarı çalgısıdır bilir misiniz? içeride çaldığınızda kulağınızı sikme kabiliyetine sahiptir. işte sen son ses verince o zurnayı, sivrisinek vızıltısını duyabileceğim bu kulaklarım sikiliyor. beynime şakaklarımdan amına koyduğumun ağrısı giriyor.
hayır, niye son ses açıyorsunuz. tam 110 db'lik sesle kime neyi ispatlamaya çalışıyorsunuz? kalıcı duyma bozukluğuna yol açabilecek bu sesle oynayınca daha mı güzel oynuyorsunuz? böyle yerlerin 90 db sesi aşması yasakken, 110 db ölçüyorum.
- ses ile ilgili olarak devam edelim. daha önce de belirttiğim gibi amına koduğumun iğrenç sesli pavyon sanatçılarından, hiç tereddütsüz gürültü olarak niteleyebildiğimiz sonuna kadar açılmış tiz sesten nefret ediyorum. en hafif tabiri ile beynimi sikiyor.
hal böyle iken, nasıl bir orospu çocukluğu ile "benim düğünüm başkası rahatsız olsun" mantığında bencilce hareket ediyorsun? ben evde aynı seviyede müzik açsam 10 dakika sonra kapıya dayanacak sen değil misin? başkasının beynini sikmeyi nasıl bir orospu çocukluğu ile kendinde hak görüyorsun. herkes senin düğünün var diye senin dinlediğin amına koyduğumun müziklerini dinlemek zorunda mı?
şikayet ediyorsun bu orospu çocuklarını, ya gelen zabıtaya rüşvet veriyorlar, ya da zabıta gidince yeniden başlıyorlar.
- en civcivli yerlerinden biri. oynamak. lan düğüne gitmişim, akrabam değilsin, kimim kimsem değilsin. kalk oynayalım. siktir git kendinle oyna. "oynamak" eylemini zaten anlayamamış iken, bir de kalkıp yapmacık yapmacık ortada şebeklik yapayım, neye seviniyorsam artık.
- "danslık" müzik gelir bundan sonra. yüzde 99 samanyolu'dur. "haydi gençler dansa". ısmarlama romantizm mi olur lan, siktiriboktan düğün salonu kisvesine büründürülmüş çay bahçesindesiniz. gelin-damat bu müzikte kurallara göre dans eder. kime, neyi kanıtlıyoruz amına koyayım ha? bak ben gelini-damadı seviyorum, dans bile ediyoruz mu diyoruz?
- en "denyo" tipleri burada tanıyabiliriz. kadına- adama bakıyorsun, bilmemne marka giyinen, çok moda pop şarkıcıları dinleyen, bunları yapmayanı da alt sınıf gören biri. bir bakmışsın kendinden geçmiş, ortada oynamaya, halay çekmeye başlamış. nerde kaldı paşam senin o aristokratlığın? dışarıda görse küçük göreceği adamlarla karşılıklı ankara havası oynuyor.
ulan ecnebi dediğiniz, gavur dediğiniz adamların düğününe bakıyorsun, kimseyi rahatsız etmeyecek, dini tören ile birleştirilmiş bir tören. sen burada dini törene de "ığğ, geri kafalılar" diye bakıyorsun gerçi.
- (bkz: ege düğünü)
- yörelere göre değişir. mesela bazı yörelerde damada çok yüklenirler, ezerler; bazı yörelerde ise el üstünde tutarlar, çok kıymet verirler.
- zurna, takı, para saçma kıroluğunun yasaklanması ve çocukların muhakkak pistten alınması gereken düğün kültürü...
- yengesindeeen bir adana burmasıııaa!
halasının oğlundan bir miktar para!
almanya'daki kuzeninden bir bilezieekkk!
şeklinde gerçekleşen takı törenlerine sahip kültürdür. gerçi bu anonslar insanların az takı takmasını engelliyor, yani evlenen için olumlu, davetli için zor bir gelenek.(füçır, 24.07.2008 15:32)
- "ooo ahmet beyler de gelmişler."
"gelinin dayısından damada kol saati."
(bkz: takı merasimi)
- süreç şöyle işlemektedir. ilk önce gelin evinden alınır. alınan gelin damat evine el öpmeye götürülür. sonra düüğün salonuna doğru hareket edilir. düğün salonunda beklenilir. gelin ve damat gelir ilk dansı yaparlar. bu türk düğününeki avrupai andır. daha sonra öze dönülür ve binimum göbek oyun havaları alanı doldurur. gravatlı göbekli adamlar, bıyıklı kadınlar ve anlamsız yere gelinlik giymiş kız ve erkek çocukları pistte tepinmeye başlarlar. allahım bu ne dersiniz. neyse ki o an o gece orada bulunma nedeniniz devreye girer:pasta ve limonata. her nekadar bayat ve bozuk olsa da ikişer dilim kapabilmenin mutluluğunu yaşamak her halde başka hiç birşeye değişilmez. takı merasimi de ayrı zırtapozluktur. onca kişi iki altın takabilmek için sıraya girer. kız tarafında mı çok erkek tarafında mı kavgası her düğünde olur zaten. hatta gelişen teknoloji ile kameralar takı merasiminde gelin ve damatın tepesine dikilir ve o anda sayılır paralar. neyse devamına geçelim. takı merasimi bittikten sonra yeniden ruhumuzun gıdası müzik devreye girer. birbiri ile dans eden kızları görmek mümkündür. yani sorulur neden diye ama nafile. ayrıca erkeklerde dans eder birbir ile. tab bunlar küçük yaşta oluyorlar geneld. romantik anlar yaşandıktan hemen sonra yeniden davul zurna ve çifte telli devreye girer. ortalıkta bir toz duman olur gelin ve damat garabanlarım bir köşede ortadaki anlamsız güruhu izler. gecenin sonuna gelindiğinde ise geline ve damada birer danışman atanır. bu fikrimce en önemli noktadır ne yapılacağına dair ayrıntıdır. geline oranla daha fazla da olsa zaten her ikisi de neyin naısl yapılacağını biliyordur her halde. gece damat dayak yiyerek odaya girer ve düğün biter. işte böyledir düğünlerimiz.
- kişinin mevcut bulunduğu toplumun yansımalarından biridir. modernite olgusuna sahip, ömrü hayatında şark kültürüne haiz faaliyetlerde bulunmayan, bulunmakta yeltenen güruh ne yazık ki düğün mevzusuna geldiği zaman bu kültürün her olgusundan nasiplenmektedir. özellikle damat kısmının gelenek ve göreneklerden gına gelmesi sık sık görülür. o güne kadar hiçbir nane bilmeyen insan evlatları evlenme süreciyle beraber bütün gelenekleri tek tek görmekte ve bazı durumlarda seve seve bizzat uygulamak istemektedir. üzücüdür, bir insanın 2 saat put gibi durup üstüne altın para vs. takılmasının akıl ile bir bağlantısını maalesef henüz kuramamış bulunmaktayım.
- türkiye'deki sayısız düğün kültürlerinden biridir. türkiye'de yaşayan her milletin ayrı bir düğün kültürü vardır. mesela abazalarda damadın düğünde olması ya da ortaya çıkması pek hoş görülmeyen bir şeydir. damadın olmadığı düğünler de olur.
- (bkz: yoh yoh)
- (bkz: ortalıkta yakalamacılık oynayan çocuklar)
- halay çekilen kültürdür.
(bkz: halay çeken herkesin komünist ibne olma olasılığı)(ashra, 24.07.2008 15:59)
- küfürle anılmaması gereken bir kültürdür.
- havaya ateş açmak, gereksiz yere masraf yapmak, gösteriş ve riya bu kültürün içinde mi bilemiyorum lakin benim asıl problemim bu silah delisi magandalarla. boku bokuna ölen, yaralanan her canlı için kına yakıyor bu pezevenkler. elinize bir su tabancası verip hayat suyumla doldurmak istiyorum. birbirinize sıkın durun.
|