belki ilginizi çeker
  1. · köle isaura gibi
  2. · eve hayvan girmesine izin vermeyen anne tipi
  3. · annenin camları silmesi
  4. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · uludağ sözlük
  2. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  3. · annenin gençlik fotoğrafları
  4. · erkekte ses tonu
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · annelerin yakışıklı anlayışı
  7. · aşk ı memnu
  8. · tansu çiller
  9. · mesut yılmaz

türk annesi  

1. neden bilmem ama birçok garipliği bünyesinde barındıran ilginç bir anne türüdür bu. niye sadece "anne" değil de "türk annesi"; neden "alman annesi" ya da "ingiliz annesi" değil diyen varsa da az sabretsin, kendimce izah etmeye çalışacağım bu türün özelliklerini.

bu anne türüne dair çeşitli tespitlerim zaten zamanında olmuştu; o sebepten aynı şeyleri bu başlık altında tekrarlamayıp önce yönlendirme yapacağım, sonra da söze devam edeceğim.

ahanda:

+ evde ne var ne yoksa temizlikçi kadına veren anne

+ her türlü tıp alanında uzman anne

+ özelliği olan şeyleri eleştirme meraklısı anne

+ patlıcanı et diye kakalayan anne

"hele ne diyecekmiş, bakayım da beğenirsem yukarda bahsettiği başlıkları da okurum" gibi çakallıklar yapmayalım lütfen; ne dediğimi anlamanız için okumanız gerekiyor ki okuyun dedik. di mi güzel kardeşim? di mi beyaz kelebeğim? vallahi kendim için bir şey istiyorsam namerdim. -im'ler tam uyak-

(okuduğunu farz edip devam ediyorum bak)

sadece benim annem böyle değil biliyorum, arkadaşlarımın annelerini de yeterince gözlemledim ve anladım ki geneli böyle bunların. yine de benim annem daha bir çılgın ilginçlikler konusunda.

misal bir gün kadın balkonu yıkarken düşüyor ve vücudunun çeşitli yerlerini, -en mühimi- kafasını çarpıyor, biz mazallah diyip beyin kanaması olasılığına karşın hemen hastaneye götürelim diye telaş yaparken bi bakıyorum ki annem banyoya girmiş. kırık çıkık ve beyin kanaması tehlikesi olan kadın. banyoya girmiş. gerekçesi ne?

"terli terli doktora ayıp olur". doktora. terli terli. asdsdgdfas.

annemin en yakın arkadaşı da ayak serçe parmağını merdivene takılıp kopardığında, biz hastaneye götürmek için geldiğimiz zaman ruj sürüyordu. ayak serçe parmağı ayağından resmen ayrılmışken. ruj...

velhasıl, çoğunlukla hayatı dar ediyor olsa da iyidir iyi.

yirim.
    (kopush, 01.09.2009 18:48 ~ 19:28)
  2. taşınırken tenceresinin kapağı kayboldu diye üç gün yas tutan ve eşine "o kapak bulunacak!! kapak yoksa yemek de yok" diyen, ev halkını bir kapak uğruna aç bırakan teyzem.

merdivenleri sondan başlayıp yukarı doğru silen fakat bu sırada korkuluğu silmeyi unuttuğunu farkedip, bezle birlikte korkuluktan kayan, silinmiş merdivene basmamak için aynı korkuluktan yukarı tırmanan yengem. (bunu yaptığında 52 yaşındaydı.)

her gün oda şekli değiştiren ve birgün eşyaların arasında sıkışıp acile kaldırılan karşı komşu. herhangi bir çarpma , ezilme, yara yoktu sadece sıkıştığı için bir bunalım gelmiş ay fena olmuş. kendisinin demeci.

ve annem. kendisini bir kaç açıklamasıyla tanıtmak isterim size.

"bugün üç tepsi börek açtım, baktım yiyecek bir şey yok bir tencere de dolma sarayım dedim. aaay öldüm valla."

"bana da öğretin şunu, internete gircem bakıcam ne varmış orda? başından kalkmıyosunuz."

"kırmızı ruj mu sürdün sen cık cık cık genç kız ruju mu o benim kızım zaten kiraz dudaklı al al şu peçeteyi de sil."*

"odanı temizle yarın temizlikçi gelcek bu eve" ... " oldu küçük hanım senin pisliğini temizlemeye gelmiyo o kadın süpür toz al çabuk!"

"valla biri duysa gasteye* basar bizi"

"ölürüm kalırım millete haber vermeden evi temizle önce."*

ve son olarak kendisinin sözlükçüler tarafından çok beğenilmiş bir başka açıklaması için,

(bkz: aşk ı memnu/!odalık)
    (odalık, 02.09.2009 10:18)
  3. ülkemize çeşitli karakterler vermiş annelerdir. profesörler kazandırdığı gibi ajdarı fatih üreki de kazandırmıştır. her zaman en iyi doktordan daha iyi tedavi edebileceğine inanır. en iyi mühendisten daha iyi ölçüm yapacağına inanır.diğer bütün annelerden farklıdır. dün başımdan geçen bir olayla ne demek istediğimi daha iyi anlatabilirim sanırım. yine bilgisayarın başında uzun kaldığımdan babam espri yaparak dedi ki

-saati iki lira ona göre.

hep beraber ehehe diyerek güldük. çünkü biz ailecek öyle güleriz. ehehe. sabah bağlanamayınca internete kendi kendime lan noluyo diye sövüyordum ki annem imdadıma yetişti.

-yavrum saati iki liraymış baban kapatmıştır.

oha demedim.çünkü anneye oha denmez hele türk annesine hiç denmez. ayıp. ama benim böyle bir annem var biliyorum ki tüm türk kızlarının ve tüm türk erkeklerinin de içine bilge bir insan kaçmış annesi vardır.
    (kahrıbela, 03.09.2009 14:46)
  4. bu türk annelerinin çocukları asla sigara içmez. çantanda sigarayı bulur ve hesap sorma gereği duymadan size klişe bir yalanı kendisi hazırlar “ arkadaşının di mi?”

he.

bi kere hiçbirinin kaynanası iyi değildir ve artık nedendir bilinmez bizim türk annelerinden çıkan yavrucaklar babaannenelerini, halalarını ve amcalarını sevmezler.

lan nası bi tesadüf anlamadım ki. hepsi mi kötü?

ama kendisi kaynana olduğunda kesinlikle iyi bir kaynana olacağına emindir.

he.

hani halı saçakları vardır ya… heh işte o saçakların öyle salkım saçak durmasının kendilerini rahatsız etmesinden mütevellit o halılar halıcıya götürülüp saçak kısmına bi kumaş parçası eklenir ve o kumaş parçası kalıcı bir saç tokası görevi yapmak suretiyle derli toplu bir görüntü sağlar. o artık halının bir parçasıdır ve dikildiği yerden sökülmemelidir.

ama bizim türk annesi saçaklar içinde tozlanabilir diye ayda bir o kumaşı söktürürler, saçakları temizlerler ve kumaşı geri diktirirler.

nası bi mantık anlamadım ki…

her daim zayıfsınızdır, doktorunuz obeziteye doğru emin adımlarla ilerlediğinizi söylese, siz hareket edemeyecek hala gelseniz bile annenin yorumu hep aynıdır ”süzülmüş gibisin”.

he.

illa ki fatmanımın kızı rukiye ile kıyaslama gereği hisseder. o hep daha gayretli, daha başarılı, daha çok ev işi yapan, mantı hamurunu incecik açan, yaprakları kalem gibi saran biridir. ve siz; asla onun kadar mükemmel olamayacaksınızdır. idol.

he.

çocukları arasında asla ayrım yapmazlar; sadece erkek çocuk daha fazla harcar diye ona fazla para verilir (rahat rahat sigara içsin, içkisini alsın, karıya kıza yedirsin), istediği saatte eve gelebilir, asla bi işin ucundan tutmaz, bi de en küçük kardeş daha fazla el üstünde tutulur. onun dışında ayrım yapmayı gerçekten sevmezler.

he.
    (yazının tura hali, 09.09.2009 15:58)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil