gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  3. · bir kadının bilmesi gerekenler
  4. · aşk ı memnu
  5. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  6. · ugg
  7. · günün tek şarkılık özeti
  8. · babaya ayar verdiğini sanan zihniyet
  9. · vatansever çeteler

türkçe namaz derdi olanların namaz kılmaması  

1. (mulenbu, 17.01.2007 01:10 ~ 01:11)
  2. türkçe namaza şiddetle karşı çıkanların iddialarından ibaret olan durumdur genelde. sorunun zaten kendilerinin ya da türevlerinin "ben türkçe kılmak istiyorum" diyenlere "kesinlikle olmaz, günahtır, kur'an'ı aşağılamaktır" demeleri yüzünden ortaya çıktığını kabul etmek istemez bunu öne sürenler.

ek: ortaya çıktığından bahsettiğim sorun "türkçe namaz'dan bahseden insanların hiç namaz kılmaması" değil "türkçe namaz tartışması"nın kendisidir. inanan bir insan için tabi ki hiçbir şey namaz kılmamak için geçerli neden olamaz, hele ki sunulan onca kolaylıktan sonra.
    (goyathlay, 17.01.2007 01:28 ~ 26.06.2007 02:44)
  3. bir genellemedir. sonuçta ''türkçe namaz'' diye yanıp yakılan güruhun çoğunluğunu temsil eden bir cümledir. eğer namazı türkçe kılmak istiyorsun da, birilerinin ''yapma etme, günahtır'' sözü üzerine kılmaktan vazgeçiyorsan, ya bahaneni bulmuş işin kolayına kaçıyorsun, ya da savunduğun şeye sen de inanmıyorsun.

madem diyorsun ki ''türkçe namaz kılınır!'', kıl o zaman. bazı kimseler sana doğru bildikleri şekliyle yol göstermek isteyebilirler. kafana silah dayamıyorlar ya...
    (mclaren, 17.01.2007 01:37)
  4. türkçe namaz kılmak isteyenler genellikle mantıklı yaklaşmaya çalıştıkları ve kendi kafalarına göre "olur" ya da "olmaz" diye fetva vermeyecek kadar bilinçli insanlar oldukları için, bunların bir bölümünün aşamadığı durumdur. "bir bilen" olarak danıştıkları kişilerin küfre girme tehditlerinden bu kadar etkilenmeseler belki daha iyi olur.

belki de sadece uzlaşmak istiyolardır; çünkü konu din olunca insanların ne kadar kolay düşmanlık yapabildiklerini öğrenmişlerdir tarihten. tabi bu durumda dünya kafasına göre türkçe namaz kılanlar için pek güzel bir yer olmaz. bir kere "müslüman cemaati bölen şer odağı" diye adın çıktı mı cihat ilan ediverir birileri. bu yüzden önce onay almaya çalışmak ya da yapmak istediği şeyin yanlış olduğuna dair ikna edici birşeyler bulmak daha mantıklıdır.

hem işin içine tercüme girdi mi işin uzmanlarınca yapılması gereken çok şey vardır. öncelikle üzerinde mutabakat sağlanmış bir meal bulmak ya da yazmak gereklidir. bi kur'an meali alıp ezberlemeye başlamakla olmaz. türkçe namaz derdi olanlar genelde namazı layıkıyla kılma derdi olanlardır, "ben bunu bulabildim bunu ezberleyip kıldım" bahanesi kesmez.
    (goyathlay, 17.01.2007 02:15)
  5. (jonpromie, 17.01.2007 15:42)
  6. türkçe namaz kılmak bir tercihtir dert değildir. dert olan herkesi sıradanlaştırmak, aynılaştırmak ve tek tip mürid haline sokmaya çalışma durumudur. herkesi istediği gibi ibadet eder, herkes bir şeylere inanır bazılarıda tanrını olmadığına inanır o zamanda ibadet etmez. bazıları anlayarak ibadet etmenin daha içten ve anlamlı olduğuna inanır çünkü dua sadece dua edilen kişiyle arasındaki bir güçlü enerji bir bağ kurma durumudur haliyle insanlar anlamını bilmedikleri arapça farsça kemilerdense türkçe kelimeleri tercih ederler. bundan doğalı yoktur tabi insanların derdi dinin doğal yaşanması gerektiğiyse.

hakkında herkesin çeşitli yorumlar getirdiği konulara dair bilgiler ve bakış açılarını barındıran sözlüğümüzde din konusunun bu kadar yer alması ne gariptir. adam olsaydık hiçbirşeye din çerçevesinden bakmazdık ve herkesi kendi diniyle veya inandığıyla baş başa bırakırdık.
    (myeyea shaman, 17.02.2007 13:38 ~ 13:39)
  7. işin tek doğrusu farz olan namazı kılmaktır. allah huzurunda ben namazı türkçe olmadığı için kılmadım cevabı allaha isyandır, başkaldırıdır, saygısızlıktır. aynı şahıs muhtemelen orucu da miladı takvime göre ayarlanmadığı için reddedecek, hac vazifesi arabistanda olduğu için protesto edip gitmeyecek velhasıl ipe her daim un serecektir. ve yanına yaklaşıp islamiyetten dem vurduğunuzda mangalda kül bırakmayacak ve dört dörtlük müslüman edasında bulunacaktır.
    (sobanın kenarına kıvrılıp uyuyan kedi, 17.02.2007 14:16)
  8. (myeyea shaman, 17.02.2007 14:33)
  9. ekseriyetle olsa da yesek diyip kendi başına çaba sarfetmeyen, dahası türkçe namaz caiz olsa da kılmayacak müslüman modeli. saygımız vardır.
    (tarzan, 10.04.2007 00:28)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil