|
|
- bugüne kadar türkiye'de ilk kez itü'de itü dil ve tarih kulübü'nün düzenlemiş olduğu dil günleri oturumlarıdır. belli bir tarihe bağlı değildir.
türkçe günleri'nin düzenlenmesinde amaç, insanların yaşadığı ülkenin diliyle, kendi milletinin diliyle yani türkçe ile yüzleşmesidir. her konuda ve her açıdan bütün bir dil kavramını ve bizim bu konuda nerede olduğumuzu tartışmak esas odaktır.
eksiklikler, üstünlükler, korunması için insan mantığında oluşması gereken en uygun zihniyet, görülen eksikliklerin düzeltilmesi ve gerekirse geliştirilmesi, üstünlüklerinin vurgulanarak insanlara bunun üzerine gitmenin bir eziklik değil aksine bir saygınlık olduğunun ortaya konulması işlenmektedir. "nerelerde titizlikle korunmalı ve nerelerde bir takım zorunluluklardan ötürü yabancı dilin dile bulaşması hoş görülmeli?" gibi cevaplanması gereken bir sürü sorunun masaya yatırıldığı haftadır.
peki neden böyle bir haftaya ihtiyaç vardır? fransa'da üniversiteler böyle bir etkinliğe, daha doğrusu ciddi bir oturuma pek ihtiyaç duymazlar. dilleri devlet tarafından tam korumaya alınmış ve gereken destek yüzyıl öncesinden sistemli bir şekilde uygulanmıştır. zihniyetlerde fransızca tamdır.
burada ateş olamayan yerden duman çıkmaz. sokakta konuşulan dil o ülkenin kültür seviyesini ve kimliğini gösteren esas göstergedir. göstergelerden biri demiyorum, doğrudan esas göstergedir. giyimden bir takım ön yargılar çıkarılabilse de arka tarafta o insanın kültür birikimini ve kendini ne şekilde bir kimlikte tanımladığını anlayamazsınız. ancak konuştuğu dilin şekline bakarak hakkında fikirler edinebilirsiniz. örneğin gayet laçka bir ağızla konuşan insana günümüzde iş ortamlarında güven bile duyulmamaktadır. hatta kendi aramızda bile sadece dilini hakkıyla kullanan insanlar saygı duyulurlar.
bunun dışında dil bir milletin bağımsızlık ve şeref simgesidir. tarihinizi neyle yazmayı veya anlatmayı düşünüyorsunuz? okuldaki derslerde en iyi hangi dilde anlarsınız? sizin kültürünüzü diğer bazı toplama devletlerden (günümüzde süper güç adıyla anılıyor ne yazık ki) ayıran unsurlar nelerdir? kendinizi en iyi nasıl ifade edersiniz? sevdiklerinizle nasıl konuşacaksınız? milletiniz nedir? sonuna kadar milletinizin taşıdığı ruhu taşıyor musunuz?
her şeyden öte dil bir milletin (bazıları halk, ulus, toplum gibi isimler de verebilir) kimliğini belirleyen ilk etmendir. dil öyle sadece "hadi bunun da adı şu olsun" diye ortaya çıkmaz. dil, belli bir beyin bilinçaltı sisteminin istemsiz olarak yarattığı eğilimler doğrultusunda şekillenen bir iletişim aracıdır. dilin özelliklerine bakılarak söz konusu milletin genel olarak nasıl bir zekaya sahip olduğunu, hayatında neleri öne koyup nelere dikkat edip etmediğini anlayabilirsiniz. çünkü o doğrultuda şekillenir.
uzun sözün kısası, türkçe günleri, ülkemizin türkçeyle ilişkilenmiş her alanını işlemeye adanmış bir etkinliktir ve bir itü dil ve tarih kulübü ürünüdür. ülkemizde ilk kez itü'de mart 2004 ayında gerçekleştirilmiş ve uyanan ilgi sonucu diğer üniversitelerin ilgili birimlerince de benzer içerikli türkçe günleri etkinlikleri düzenlenmiştir. yine mart 2005'te yapılan türkçe günleri 2'nin ardından bu sefer 2006 senesinin türkçe günleri 09.10.2006 pazartesi ve o hafta boyunca itü ayazağa yerleşkesi'nde yapılacaktır. katılımcılar ayrıca duyurulacaktır.
- önceden söylediğimiz gibi şimdi de 09.10.2006 - 13.10.2006 tarihlerinde itü ayazağa yerleşkesi'inde düzenlenecek olan türkçe günleri 3'ün takvimini duyuruyorum:
pazartesi (09.10.06)
kulüp başkanı’nın teşekkür konuşması
“türkçe’nin bugünkü durumu & gençlik ve türkçe
ı. oturum 13:00–15:00
konferans:
türkçe’nin bugünkü durumu
konuşmacı:
haluk şükrü akalın, prof. dr. - türk dil kurumu başkanı
ıı. oturum 15:00–17:00
panel:
gençlik ve türkçe
katılımcılar:
deniz yiğit, trt yapımcısı
hayati develi, prof. dr.;kültür üniversitesi öğretim üyesi
isa kocakaplan- kültür üniversitesi öğretim görevlisi(oturum yöneticisi)
bir itü öğrencisi
salı (10.10.06)
“türkçe’nin politikleştirilmesi”
ı.oturum 13:00–15:00
panel:
türkçe’nin yarınları
katılımcılar:
alev alatlı, yazar
halil ibrahim ünsel
şehmus okur (oturum yöneticisi)
panel:
osmanlı türkçe’sinin arapça ve farsça ile ilişkisi “esaret mi terkip mi?”
katılımcılar:
ömür ceylan, doç. dr
çarşamba (11.10.06)
“dildeki değişmelerin yansımaları-ı”
“müzik, şiir, edebiyat”
ı.oturum 13:00–15:00
panel:
“şiir-edebiyat”
katılımcılar:
bahtiyar aslan- istanbul üniversitesi öğretim üyesi
ali ayçil
fatih andı, doç. dr (oturum yöneticisi).- istanbul üniversitesi öğretim üyesi
rekin ertem, kültür üniversitesi öğretim üyesi
ara: müzik dinletisi
panel:
“müzik”
katılımcılar:
yavuz yektâ (rauf yektâ bey’in torunu) - neyzen
fırat kızıltuğ (oturum yöneticisi)
saadet gültaş, dr., itü konservatuar
mutlu torun, prof. dr., itü konservatuar
perşembe (12.10.06)
dildeki değişmelerin yansımaları-ıı
“bilim, felsefe, düşünce”
ı.oturum: 13:00–15:00
konferans:
“türkçe ve bilim”
konuşmacı:
zekai şen, prof. dr.
panel:
“felsefe, düşünce”
katılımcılar:
ismet özel, şair ve yazar
cuma (13.10.06)
kapanış konuşması: itü rektörü sn. prof. dr. faruk karadoğan
teknik üniversite ve türkçe
panel: 14:00–17:00
“türkçe’nin terim türetme yeteneği ve itü’nün türkçe’ye katkısı”
katılımcılar:
eşref adalı, prof. dr., itü elektrik-elektronik fak. dekan yard.(oturum yöneticisi)
yorgo istefanopulos, prof. dr., ışık üniversitesi mühendislik fakültesi dekanı
ibrahim bakırtaş, prof. dr., itü inşaat fak. öğretim üyesi
not: bütün oturumlar kültür ve sanat birliği büyük salonda gerçekleşecektir.
(bkz: itü dil ve tarih kulübü)
ayrıca afişlere de şuradan ulaşılabilir:
(bkz: http://img142.imageshack.us/...)
(bkz: http://img316.imageshack.us/...)
(bkz: http://img179.imageshack.us/...)
saygılar...
- (bkz: itü türkçe günleri 3)
|