|
|
- aradaki farkı gerçekten bilmeyenlerin, farkında olmadan yaptığı, art niyetsiz bir dezenformasyon olabilir. onlara lafım yok, ama ne yazık ki gerçek bu kadar basit değildir.
sinsi emeller, açıkça ifade edilemeyen hain ideolojiler adına; kültürümüzün güzel, naif bir parçası olan baş örtüsü kavramını kirletmektir. iyi niyetli ülkemin saf ve iyi kalpli müslümanlarını kandırmak; kendi çıkarlarına dini alet etmek, halkın duygularını sömürmek, baş örtüsü takanları rencide etmektir. dini kendi tekelinde sanmaktır. türbanı şirin gösterme çabasıdır, türbanı ve arkasındaki ikiyüzlü ideolojiyi halka yavaş yavaş enjekte etmektir. toplumu kışkırtmaktır, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmektir. insanların gözünün içine bakarak yalan söyleyebilecek kadar aşağılaşmaktır. karaya ak demektir.
şimdi gidiniz ve iplerinizi elinde tutan efendilerinizin dizinin dibine oturunuz, tekrar akıl danışınız. bu millet, bu numaramızı yemedi diyiniz. harfiyen yerine getireceğiniz yeni hain planları öğreniniz. ama unutmayınız, zamanı geldiğinde yine bu milletin ağır tokadını yiyeceksiniz, yine başarısız olacaksınız.
- türbana değer yüklemektir. lakin eşeğe altın semer vursan eşek yine eşek...
- "ha bok ha kaka" olayı değil, birbirinden tamamen farklı şeylerdir. türbanın dinden çok siyasetle alakası olup, baş örtüsü annanelerimizin, babannelerimizin, ninelerimizin taktığı, saçları ve boynu saklama amacı gütmeyen örtüdür.
geleneklerimizde, örf ve adetlerimizde bulunan türban değil, baş örtüsüdür. kadınların, gerek yemek, temizlik yaparken gerekse tarlaya calismaya gittiklerinde, gunesten, ruzgardan korunma ve is yaparken saclarinin gozlerine agizlarina girmemesi icin tutturma amacli kullanildigi örtüdür.
edit: ayrıca, bu baş örtüsü takan teyzelerimizi şimdiye kadar hiç kıçına yapışan beyaz eteğin içinden gözüken beyaz stringle görmedim, ama nedense bu altı kaval üstü şeşhane türbanlılarda bu olay sıkça görülmektedir. buyrun bir fark daha
- cumhuriyetin,rejimin ve geleceklerinin tehlikede olduğunu düşünen ve mitingler düzenleyip, mitinglere katılıp, yanlış olanı ifade etmeye çalışan insanlarımıza darbeci demekten hiçbir farkı olmayan önermedir.
- yanlıştır efendim… kökten yanlıştır. hatta cehalettendir.
bu hususta sürekli ihmal bir şey var ise o da türbanın bir siyasi sembol ve baş örtüsünün binlerce yıllık bir gelenek olduğudur. baş örtüsü yaklaşık beş bin yıllık bir mezopotamya geleneğidir. sümerlilerden kalma eski bir semboldür. amaçları yüzyıllar içinde değişime uğramış olsa da türban ve baş örtüsü arasındaki farklar göz ardı eden zatı gülünç duruma düşürecek kadar barizdir.
merak edenler için:
(bkz: muazzez ilmiye çığ)(bulanti, 25.04.2007 19:00 ~ 19:02)
- türbanla başörtüsünün farkını bilmeyen bir geri zekalı olarak yaptığım şey. allah rızası için birisi bana farkını anlatsın.
- türbanın siyasi kimliğini hafifletme eğilimidir.
- (bkz: @1465737)
- türbana baş örtüsü demek, ahmet'e insan demek gibi birşeydir.. çünkü tdk sözlüğünden baktığımızda türbanın anlamının, "ince kumaştan yapılmış, başı sıkıca kavrayan bir tür baş örtüsü" olduğunu görüyoruz.. yani neymiş türban bir tür başörtüsüymüş.. bu sonuçla ahmet'e insan demek, kediye hayvan demek, ne bileyim istanbul'a şehir demek gibi birşeydir.. ee doğru mudur bırakayım da sözcüklerin gerçek, mecazi ve yan anlamlarından başka artık siyasi anlamlarının da var olduğunu söyleyenler düşünsün..
he son olarak yanlış nedir derseniz de sizin için bulayım hemen: baş örtüsüne türban demek..
- allah'a tanrı demek gibidir.
- türbanı dinime bağlı olduğum için değil modaya ayak uydurmak için takıyorum demek kadar saçma bir kısastır.
- baş örtüsü bizim kültürümüzün bir parçasıdır. her bölgedeki kullanım amacını bilemem. biliyorum ki adetler ihtiyaçlardan doğar genellikle. ben egeliyim. ege de başörtüsü asla 'aman namahrem, başımı örteyim' aracı değildir. örtülerin uçları bilinen renk ve motiflerle süslenir, bunların ayrı ayrı anlamları vardır. giderek yok olan bir adet olsa da köy düğünlerinde genç kızlar bu baş örtülerini takarlar. bir de bağ bahçe, tütün kültürü vardır. tütün yaprağı, yapışkandır, siyah ve yapış yapış olur toplayanın elleri. anadolu da baş örtüsü, iş yapan kadının saçlarını temiz tutmak ve bir çeşit süs amacıyla kullanılır. çünkü her şartta kadın kadındır. türban, bir siyasal semboldür. uçtur, uçtayım demenin bir yoludur. dünya krizle uğraşırken bizdeki türban sorunu çok üzücü bir durumdur. çünkü 94-98 arasında, aynı sıraları paylaştığım insanlardan biliyorum ki siyasette hiç ilgilenmemelerine rağmen bu insanlar görüntü olarak aynı şekilde başı örtülü radikaller tarafından 'bize katılın' şeklinde taciz edilmektedir. bugün de durumun böyle olduğunu düşünüyorum. bu zihniyet devam ettikçe kurunun yanında yaş da yanmaya devam edecektir. ne kurunun ne yaşın yanmaması için laiklik tek yoldur.
edit: (bkz: @2208986)
- (bkz: çevir imam. gaz yandı.)
- (bkz: hijyenik pede kadın bağı demek)
- daha doğru olur kanaatindeyim
(bkz: baş örtüsüne türban demek)
- birilerine sormak lazım..
bin yıldır gelenekleri doğrultusunda başlarını farklı şekillerde kapatan anadolu kadınına ne oldu da birdenbire tornadan çıkmış gibi tektip "sıkma baş" denilen stile döndüler?
evet birdenbire ne oldu da, edirne’den kars’a kadar tüm kadınlar tek tip kapanmaya başladı?
yoksa bizim bilmediğimiz yeni bir peygamber mi geldi?
yeni yeni vahiyler mi iniyor yoksa?
veya, ayetler/hadisler -günümüz modasına göre- yeniden mi yorumlanıyor?
görünen o ki, baş örtüsünü kadınlar başına,
siyasetçiler de türban'ı kıçına takıyor. nokta bitti.
|