|
|
- sayın başbakanımızın taa ispanya topraklarından yaptığı beyanat. 3 muhalefet partisi de bu konuda kendisini çok eleştirdi, baykal 15 ocak'taki grup toplantısında konuyu tayyip erdoğan ile özdeşleştirdi, bahçeli samimiyetsizlik ile suçladı, ahmet türk ise " endülüs topraklarından bu açıklama yapılmamalı " gibi bir eleştiri yaptı. 3 muhalefet partisinden gelen açıklamalar alenen doyurucu değil.
tayyip erdoğan'ın bu açıklamasının tamamını dinledim ve okudum, konuyu hak ve özgürlükler mertebesinde inceleyerek bence yine bir yanlış yapıyor. aslında muhalefetin de elinde kozlar var ama nedense görmezden geliyorlar.
2008 anayasa taslağı metni malumunuzdur. üniversite öğrencilerine türban konusunda kolaylıklar getiriyor. devletten hizmet alırken siyasi simgelerin kullanılmasında hoşgörü olabilir ancak kimse ilerisini göremiyor.
hukuk fakültesinde okuyan türbanlı bir kız öğrenci düşünelim. okulunu bitirdi sınavı başarı ile geçti ve hakim oldu. ben de yanımdaki arazinin sahibi türbanlı bayan ile arazi anlaşmazlığı konusunda tartıştım ve ülkemdeki yargı kurullarına güvenerek komşumu mahkemeye verdim. türbanlı hakim davacı olduğum türbanlı kız ile aramdaki sorunu nasıl çözecek? ben o türbanlı hakimin tarafsızlığından nasıl emin olabileceğim?
bu örneğe uç örnek diyenler çıkabilir, aslında demek istediğim şudur. üniversiteden sonra türbanlı öğrencilerin kamudaki kılık kıyafetleri nasıl olacak? devlet bireylere hizmet için varsa, benim siyasi görüşlerimden dolayı devlet bana verdiği hizmeti aksatabilir mi? eğer üniversiteden sonra türbanlı bayanlar, türbanı siyasi simge için taktıklarından dolayı, devletin verdiği hizmetlerde aksamalar olacaktır.
bu konularda avrupa birliği'nin özgür ve demokratik ortamından örnek verilir genelde. gelin almanya'ya bakalım. almanya tarihinde swastika acılarla benimsenmiş bir siyasi simge olduğu için kullanılması yasaktır, çok büyük yaptırımları vardır. yine günümüzde varşova paktı'nında eskiden bulunan ülkelerde diktatörlüğü çağrıştırdığı için çekiç orak simgesinin kullanımı yasak.
akp hükümeti geçmişte türbanın dini vecibelerden dolayı yasaklanamayacağını belirterek, konunun derhal çözümünü istiyordu. şimdi kıvrak bir manevra ile " dini vecibe " , " siyasi simge"ye dönüştü. günümüzde ben nasıl devletten hizmet alırken, polis tabancasındaki bbp simgesinden rahatsız oluyorsam, gelecekte de bana hizmet veren kamu personelinin türbanından rahatsız olabilirim. o zaman ülkede daha büyük bir kaos ortamı olmaz mı? hükümetlerin görevi halkın genelinin sorunları ile mi ilgilenmektir, yoksa türban takan insanların sorunu ile ilgilenmek mi?
bu konu hakkında şunu da ekleyerek yazıyı sonlandıracağım. türk bayrağı, mustafa kemal atatürk kesinlikle birer siyasi simge değildir. birileri türban takıyor diye ben de " türk bayrağı takarım, gazi'nin rozetini takarım " gibi eylemler düşünülmemelidir. eğer böyle kamplaşmalar olursa sorunlar çözüleceğine daha da büyür, atılan pusuya düşmemek lazım.
ekleme: konuyu 2 gün önce başbakan gündeme getirdi, dildo benzetmesini üstüme almadım, hem boxer dergisi ile ilgileniyorum bu aralar, didem erol güzel poz vermiş bu ay, siz de alın.
- eğer erdoğan'ın tutarlı bir siyasetçi olduğunu düşünseydim bu açıklamanın önemli olduğunu kabul ederdim. eğer açıklamayı ciddiye alsaydım bunun türban konusunda yürüttükleri tartışmada önemli bir strateji değişikliği anlamına geldiğini düşünürdüm. ece temelkuran da konuya böyle yaklaşıp ilginç bulduğum bir yorum yapıyor. http://www.milliyet.com.tr/...
ancak ben bu açıklamayı şu an için ciddiye almıyorum. altı yıl önce de türbanı dinî haklar çerçevesinde ele alıp serbest bırakacaklarını söyleyerek iktidara gelen bir parti hâlâ bu konuyu ağzına sakız yapıyorsa ciddiye alınma sınırını çoktan geride bırakmış demektir.
- rte'nin ispanyada ağzından kaçırdığı,büyük olasılıkla aç karnına verdiği bir demeç.hayırlara vesile olacaktır .şöyle ki; yıllardır bu türban meselesini bazı çevreler " hayır efendim kesinlikle ideolojik bir yanı yoktur insanlar inançlarından dolayı örtünüyorlar" şeklinde savunuyorlardı.başbakan tarihi bir açıklamayla bunun ideolojik bir simge olabileceğini söyleyerek bu tartışma üzerindeki din kalkanını kaldırmış bulunmaktadır.başbakan, eğer bunu gerçektende tok karnına ve inanarak söylemişse dürüstçe açıklamasından ötürü kutluyorum kendisini.bu açıklamadan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır artık.türbanın ideolojik bir simge olarak kullanılmasının kabul edilmesi hayırlı bir gelişmedir.tartışma din ekseninden ideolojik bir boyuta taşınmış olacak yurdum insanı bir kez daha yıllardır nasıl kandırıldığının farkına varacaktır.
(nyksss, 16.01.2008 11:55 ~ 12:00)
- nasıl ki nicholas sarkozy kendi politik skandallarını örtmek adına kimi medya ile kendi özel yaşantısını* gündeme getiriyor, recep tayyip erdoğan da tıpkı nicholas sarkozy gibi bir takım şeyleri örtmek adına her defasında türban'ı ısıtıp ısıtp önümüze getiriyor. türban'ın ne olduğuna dair muğlaklık devam ettiği sürece, bu yola başvuracağından ötürü erdoğan'ın türban sorununu çözmek istemediğini de düşünmüyor değilim. türban'a dair yasakların kalkmasının bir şekilde engelleneceğini bildiği için rahat bir iktidar daha hesaplıyor olabilir sayın erdoğan.
- (bkz: itiraf)
not : eksiler için şimdiden binlerce teşekkürler...(billy, 16.01.2008 12:19 ~ 12:20)
- 'siyasetin mi', 'dinin mi', 'öküz(lüğ)ün mü' gibi alternatif sorularla desteklenerek halk tarafından anlaşılması daha kolay olacak ve bu anlayışla son soru üzerinde kendi paydasını arayarak, hal'in mantık sınırlarına girmesini sağlayacak önerme..
- (bkz: 21.yy)
- başbakanın söylemediği cümle,
+ bak koçum türban siyasi simge mına korum senin
- yok abi ne siyasisi ne simgesi
+ kes lan öyle
- değil abi
+ karşı mı geliyon lan bana
- estağfurullah abi değil ama öyle olsa bile ne farkeder
+ aha itiraf ettin ibine baştan kabul etsene
- dün: "bu ibadetten gelen bir şeydir, siyasetle ne alakası var. inanan insanlar kısıtlanıyor. türban yasaklarını kaldıracağız."
bugün: "türban siyasi simge değildir. hem diyelim ki siyasi simge nolmuş yani? sonuçta özgür bir ülkedeyiz, herkes istediğin yapar. özgürlükler kısıtlanıyor. hangi demokratik ülkede var bunlar?"
yarın: "türban siyasi bir simgedir, evet ama bunu tartışmaya lüzum yok. zaten yasakları kaldırdık. "
yakın gelecek: "türban takmayan bizden değildir. yeni türban yasasıyla, türban takmayanlara ağır cezalar gelmesi yakındır."
(bkz: severek izliyoruz)(sageeth, 16.01.2008 13:25 ~ 13:26)
- rte oyununun yeni bir bölümüdür. sessiz ve derinden bölümü geçilmiş, alenen ve gümbür gümbür bölümüne geçilmiştir. bu bölümün ana fikri, 'niyetimizi açıkça zikredelim, bakalım ne olacak' tır.
du bakalı n olecak
- türban siyasetin simgesidir!...simgesi midir lann?öyle olunca iyi mi oluyor, nasıl oluyor...hay ananınızı da alın gidin e mi!siyasetin simgesi olsa ne olur hem?bi' söyleyin bakayım, tövbe-estafirullah, şimdi utah'lardan başımıza taş yağacak ha! ondan önce de milli milli görüşler yağıyordu zaten, şimdi değişerek gelişti çok şükür her bir şey...
şimdi bakalım bakalım; bakın hem türk dil kurumu sözlüğü, hem de dil derneği sözlüğü ne diyor türban için..."ince kumaştan yapılmış, başı sıkıca kavrayan bir tür baş örtüsü."
ya gördünüz mü, bakın, nasıl da bilimselliğe dökünce olayı çözüyoruz bir tümcede...
meğer haşmetli başbakamayanımız 30 yıldır çözülmeyen, çözülmesi -ülkesinin bölünmezliğini düşünen azınlık dışında- kimsenin çıkarına olmayan bu bez parçasının derdini bir tümcede çözüverdi işte; neyse fakülte kapılarının da türbana açılması için hayılısıyla artık
bi' engel kalmadı hiç değilse...
- mehmet barlas'ın bu gün haklı olarak tespit ettiği gibi bir oyalama taktiği olarak ortaya atılmış söylemdir. bundan önceki de merkez bankasının taşınması olayıydı, biz bu konularla uğraşırken cidden daha önemli şeyler oluyor bu ülkede. 15 gün önce kuzey ırak'a girdik, 20 gün önce rahip bıçaklandı, hükümet murat belge'nin dediği gibi top çevirip duruyor; derken, bir anda merkez bankasının hangi arsasının en iyi yatırım olduğunu tartışıyoruz. çok mu önemli bankanın merkezi, idari bir kurumdur, oraya alınır, buraya alınır, hiç bir önemi de yoktur. iki bürokratın karar vereceği konuyu bütün türkiye rejim meselesi olarak tartışıyor.
- başbakan'ın turgut özal taktiğiyle verdiği demecin cümlesi..
turgut özal taktiği nedir?
çıkarsın yurtdışına, çarpıcı denilebilecek seviyede bi açıklama yaparsın ve ülkedeki tepkileri izlersin..
ülkeye dönünce duruma göre ya kıvırırsın ya cümleni desteklersin..
- hayır bu cümle cımbızla çekilmiş falan da değil, düpedüz önü arkası sağı solu kırpılmış bir cümleden geriye kalan sadece.
http://www.ntvmsnbc.com/... linkinde başbakan ne demiş, bakıyoruz (bir milyonuncu kez):
"hayır ben siyasi simge olarak takmıyorum” diyor. velev ki bir siyasi simge olarak takıldığını düşünün, siyasi simge olarak başörtüsü takmak suç mu? simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? dünyanın neresinde böyle bir suç var? özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? buradaki dert başka. bunu takdirde zorlanıyoruz."
velev ki ifadesinin geçtiği cümleyi de alalım, zoom yapalım:
"velev ki bir siyasi simge olarak takıldığını düşünün, siyasi simge olarak başörtüsü takmak suç mu?"
başbakanın kafasından geçenler kabaca "ya şu laikçiler on yıldır ağızlarında simgeydi, siyasiydi bir şeyler geveliyorlar ama bir bakalım ne diyor bu adamlar" şeklinde düşüncelerdir muhtemelen. hani matematikte bir önermeyi ispatlarken tersini doğru varsayıp çelişki elde edersiniz ya, bu da o hesap.
yirmi kere daha yazıyorum ki kafanıza iyice kazınsın, sonra da kendi vehimlerinize yaslanıp sarfedilmemiş sözler üzerinden ahkam kesmeyin:
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
velev ki
- türban bir hiçtir siyaset çoğu zaman her şeydir bunu alet etmekte sömürüdür. arasındaki bağınıtıyı kurabilene ne mutlu !
- türbanlı kişi sokak ortasında erkek arkadaşı ile sarmaş dolaş öpüşüyor ise doğru olandır.
- türban siyasi bir simge olsa bile kimsenin buna burnunu sokmaması gerekir. böyle düşünenlerin düşüncesini merak ediyorum. yani türbanlılar sokakta dolaşırken "ben akpliyim, bakın türbanım da var. yemişim işin dini kısmını siyasete bakarım ben" diyolar gibi mi geliyo? hem öyle olsa bile bundan kime ne? sen de arkadaş ortamında akp'li, chp'li, mhp'li ya da dtp'li olduğunu dile getirmiyo musun? e tamam o dile bile getirmiyo sadece (senin görüşüne göre) sembolik bi aksesuar takıyo? şimdi ben desem "türban takmamak siyasi simgedir" diye, ne kadar saçma olur değil mi?
peki tamam başı kapalı akp'lileri böyle toplumdan soyutlaştırmayı başarıyosunuz ve bana atatürk'ün (sanki o zaman türban varmış gibi) türbanla ilgili sözlerini maille forward ediyosunuz. peki başı açık akp'li hiç mi yok? (ki eşcinsel akp'li bile var). onları nasıl susturacaksınız?
- tamamen saçma bir düşünce.türban siyasetin simgesi değil dinin gereğidir.hayır ben de şunu merak ediyorum yani türbanlı bir kız başını açsa ve okusa sonra hakim olsa ve hakimlikte de başı açık olsa düşünceleri değişecek mi yani davada bu sefer senin tarafını mı tutacak o zaman başı açıklar da bir kapalıyla bir açık arasında bir dava olsa daima açık olanı tutar.var mı böyle birşey ya.hayır tabi ki yok.haklı kimse her zaman o tutulmalıdır.ki kaldı ki eğer o kişi dini için kapandıysa ve islam adalet dini olduğuna göre nasıl o kişi kapalı olan haksızsa bile seni haksız göstersin.buna ne dini ne de vicdanı izin verir.
|