türbanını çıkar demek donunu çıkar demek   

adana çık aradan

1. efendim, başbakan recep tayyip erdoğan'ın en çok akıl danıştığı danışmanı olduğu söylenen, karadenizli fındık üreticisinin "yatacak yeri yok" diyerek andığı cüneyd zapsu'dan çıkma bir laf salatasıdır.

türbanın bir insan hakları konusu olduğunu söyleyen zapsu, türkiye'de türban takan kadınlara "türbanını çıkar" denmesinin sokaktaki bir kadına "donunu çıkar" demesinden farkı olmadığını belirtiyor.

aynı röportajın içinde tayyip erdoğan'a islamcı denmesinin de yanlış olduğunu belirten zapsu, tayyip erdoğan'ın kasımpaşalı ve dil bilmediği için elit kesim tarafından kabüllenemediğini, bu yüzden islamcı damgasının vurulduğu saptamasını yapıyor.

zapsu'ya göre tayyip erdoğan, türkiye'yi yöneten elit kesimden değil bülent ecevit ve kemal derviş gibi havalı değil.

türkiye'de her zaman din istismarı yapan partiler olduğunu söyleyen zapsu, "hatta bizimkiler bile yapmıştır" diye de ekliyor, sözlerini "ama dini öcü olarak göstermeye çalışarak siyasi prim yapmaya uğraşan partiler de var" diyerek bitiriyor.

http://www.hurriyet.com.tr/...

şimdi bütün bu söylenenleri ciddiye almak mantıksızdır, ama ciddiye almamak da çok büyük yanlış olacaktır; zira kendisi tayyip erdoğan'ın en yakınındaki insanlardan biri ve bu ülkenin en önemli sorunlarında akıl danışılan başlıca kişilerin arasında.

bir kişinin türbanı ile donu arasında bir fark göremeyen, türkiye'yi elitlerin yönettiğini savunan ve başbakanın bu sınıfın dışında olduğunu söyleyerek şark kurnazlığı yapmaya çalışan, bülent ecevit ve kemal derviş'in havalı olduğunu düşünen birisi benim gözümde pek kaale alınacak birisi değildir. ancak din istismarı konusunda "bizimkiler de yapmıştır" demesi o kadar da boşverilesi bir laf değildir, bu lafın altı çizilmelidir.

türbanını çıkar demek, donunu çıkar demekmiş.

bazı durumlarda "mikrofona konuş demek, bokunu çıkar demek" durumuna da dönüşebilir mi bu acaba?
    (strutter, 06.03.2008 12:22)
  2. donunu başına bağlamışlar için doğru bir laf olabilir. bilemiyoruz ki, üstteki katmanın altında ne var. türban iki katlı biliyorsunuz, tek saç teli gözükmesin diye. tüm vücut hatları meydanda, o ayrı. belki o ailenvari kafa çıkıntısını yaratmak için örümcek ağlarını dona doldurup sarıyorlar kafayı. olabilir yani bunlar.

işin ironisi bir yana, bir rektörün feryadını hatırlattı bu söz bana. neden türban taktığını sorduğu bir öğrencisi, hocam kendimi çıplak gibi hissediyorum takmazsam, diye cevap vermiş. 'bunu inandırmayın bu çocuklara' diye feryat ediyordu rektör. aynı acıyı taşıyorum. inanç bu değil, bu apayrı bir kavganın dayatması. keşke kanmasalardı ama artık çok geç gibi sanki.
    (jenesaispas, 06.03.2008 12:40 ~ 12:47)
  3. önce sazan tepkimi vereyim:

onu da yapıyor allahsızlar. yaptılar bile kitapsızlar! caddebostan plajına zabıta dikmediler mi donla girenleri toplamak için. onları zorla denizden çıkarıp "ya mayo alırsın ya da gidersin!" demediler mi? dediler evet! evet! dediler... duydum ben. evet.

evet efendim! sonuna kadar doğru bir önermedir. önce üniversitelerde türban yasaklandı sonra plajlarda beyaz slip don... yarın biri de çıkar: "cenazelere dansöz kıyafeti ile gelmeyin." der.

bunların yanında güzel bir argumentatum bişey bişey örneğidir. burada kendi derdini çok daha uç bir örnekle eşitleyip o uç örneğe verilen tepkiyi kendi meselesine çekmeye çalışıyor.

misal ben patlıcanı çok seviyorum. ama yemeğe davet ettiğim arsız misafirlerim sevmiyorlar. olur da burun kıvırırlar diye şöyle bir laf ediyorum: "patlıcan sevmemek demek sevgiliyi sevmemek demektir." bak sen şu işe! sıkıysa beğenmesinler.
    (azwepsa, 06.03.2008 12:41)
  4. (bkz: şifreli konuşmak)

-hanım akşama türbanını çıkar bekle!
    -ihihihihihihihih
    -kıkırdama lan!
    (diazepam, 06.03.2008 13:40)
  5. türban takmayan kadın don giymeyen kadındır mentalitesinin girizgahıdır.
    (arapbebek, 06.03.2008 13:56)
  6. (bkz: akıllı işaretler)
    + 18
    bu film türbansız görüntüler içermektedir.
    (altlejant, 06.03.2008 14:14)
  7. akp mkyk üyesi zatın bu görevinden istifa ettikten birkaç saat sonra edebildiği laftır. "edebildiği" diyorum zira o görevdeyken bu lafı etmek sağlam uzuv ister. iktidar partisi mkyk üyesinin içinden geçenleri de bir nebze öğrenmiş olmamız kimler tarafından nasıl bir zihniyetle yönetildiğimizi birkez daha yüzümüze şamar gibi indirmiştir.
    (sermestan, 06.03.2008 17:27)
  8. (bkz: kara çarşafını çıkar demek deri değiştir demek)

imkansız ya neyse..
    (hayalet, 06.03.2008 18:18 ~ 18:18)
  9. (bkz: daral timsah)
    (witchontheroof, 06.03.2008 18:48)
  10. (bkz: göt kafalılar)
    (billie jean, 06.03.2008 19:48)
  11. türbanı kıçına takanın söylemi olabilecek bir garip laf.
    (lost knight, 06.03.2008 21:24)
  12. başbakan için amerikalılara "onu yok etmeyin onu kullanının" gibi süper işe yarar bir tavsiye veren bir kişinin ettiği beyanatı umarsızca hor görmemeli biraz durup düşünmeli.çünkü bu adamlar bizim dümenimizdeler bizse kürek mahkumu.kafayı kaldırıp bakmak için gereken işaretlerden biri ama görebilene.
    (gebesh, 06.03.2008 22:53)
  13. eşinin ve kızının donsuz gezdiğini söyleyen barzani ve talabaninin okul arkadaşı, kankisi, cankası olan cüneyd zapsu'nun incilerinden sadece bir tanesi...
    (aldirakli, 06.03.2008 22:56)
  14. (bkz: ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz)
    (mkopaw, 06.03.2008 23:00)
  15. postmodern atasözüdür.

gelecekte hatırlanacak bu söz, ne demişti mehmet akif:
    "eger medeniyetse acmak bedeni
    desene hayvanlar bizden daha medeni"

ama akif kafiyeli söylemiş şekilli söylemiş, zapsu biraz edepsizlik etmiş, ki yine mehmet akif zapsu'ya geçmişten cevap verir:
    "edepsizliğin başladığı yerde edebiyat biter."

zapsu, diyelim ki içmiş, diyelim ki argüman bulamamış türban serbestisini savunacak, tek yapacağı şey vardı, aki'in sözlerini msn iletisine yazmaktı. ama yapmamış, beni dinlememiş, dinlemesin zaten.

kısacası, insanın muhalefet yapası bile gelmiyor!
    (kaamos, 06.03.2008 23:18)
  16. yıllardır donsuz geziyomuşuz meğer dedirten saçmalık.
    (quistis, 07.03.2008 11:24)
  17. içeriğine ve alt anlamına mı yanılası, yoksa adamın ' don' demesine ayrıca mı kızılası kestirilmeyen vehamet içeren konu. artık konuşması bile kaçınılası bir hal alan gayet ciddi, ince nüans.
    (jale parilti, 07.03.2008 21:56)
  18. (bkz: http://www.milliyet.com.tr/...)
    (baharda geldim, 09.03.2008 20:00)
  19. bunu diyen adamı şöyle yanıtlamak gerek;
    "çıkar dayı onu da çıkar, on numara nudistim bacım!"
    (bkz: on numara kübistim bacım)
    (dirtypain, 09.03.2008 20:04)
  20. ikisinide giymenin farz olmadığını düşünürsek yani giymek konusunda ikiside tercih meselesi ve eşitse, çıkarırkende eşit olması gerektiğinin kanıtıdır.
    (bkz: ironi)
    (mi atze, 09.03.2008 20:25)
  21. "kadın ister türbanını çıkarır ister donunu,özgürlükse savunduğunuz şu söylediğinizin özgürlükle bağdaşan bir yanı mı var?" şeklinde çemkirilebilecek edepsizliğin önde gideni bir söylemdir.

siyasete ne zamandan beri bu şekilde yaklaşıyoruz?ya da siyasete ne zamandan beri dinin karışması olağan birşey oldu?
    tabi diyeceksiniz "sen nerede yaşıyorsun arkadaşım bu ülkede atatürkten sonra dinin siyasete karışmadığı tek dönem yoktur." evet kesinlikle.

hiçbirşeyi beceremeyen bir millet olarak demokrasiyi de,siyaseti de beceremedik.kişisel tercihleri siyasete alet edip milleti birbirine düşürdük.

başımıza gelen insanları "hem laik hem müslüman olunmaz ya müslüman olacaksın ya laik!","egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil allah ındır!",söylemleriyle erbakanın yanında yükselen insanlardan seçtik.

baştan beri dini kullanmalarına göz yumduk,onlar bundan istifade ortaya türbanı attı,biz onunla uğraşırken neredeyse altımızdaki donu sattılar.

daha varolan vatandaşlarına bakamazken,yaşlılarını kuyruklarda ezip öldürürken,sağlık haklarımızı teker teker elimizden alıp,oydan oya kömür dağıtırken,sanki neslimiz tehlikde gibi "3 çocuk doğurun!" dediler.

kendini liberal sanan aydınlar güya özgürlükleri savunuyorlar diye destek olurken,kendilerini kapının önünde buluverdiler.
    çünkü işleri bitmişti aydın kesimle.çünkü artık onlara ihtiyaç yoktu.

izmiri alamadılar diye üzüldüler ama çok sürmedi.önce "gavur izmir!" dedi,sonra"ben istesem buraya o 3 milyon kişiden daha fazlasını toplarım!" deyip 200.000 kişi topladı,baktı olmuyor,aldığı semtleri alamadıklarıyla birleştirdi...

ve biz hala neyi tartışıyoruz?

tüm kadınlar aynı anda "yeter ulan türbanı siyasete alet ettiğiniz!" deyip donunu indirirse mi bitecek bu devir?
    şeriat isteyen insanların dernek kurmalarını kolaylaştıran,heryere imam hatip liseleri açtıran,okulların müdürlüklerine din öğretmenleri getiren,kendi kadrolarında başı kapalı eşi olmayanları dışlayan,heryerde çıkıp "başı kapalı bacılarım!" diye bas bas bağırıp kadınları ikiye bölen zihniyeti nasıl bitireceğiz?

biz gençler olarak birlik olamadıktan sonra ne yapacağız arkadaşlarım...
    ne yapacağız?...
    (onbeşdakikareklammıolurbekardeşim, 09.03.2008 20:48)
  22. saç okşamak demek uuu beybi... diye devam etse süper olacak cümle.
    (gelecegim, 09.03.2008 20:57)