roj dil teorisi (the theory of roj) diyorum ben buna. yıllar süren araştırmalarım neticesinde buldum bunu ve bugün sizlerle paylaşabilirim. her ne kadar kürtçem çepa şoreşger' den öteye gidememiş olsa da bu halimle bile kanıtlayabilirim bu teoriyi.
şimdi kürtler niagara şelalesini gördükleri zaman "ahahah ne yaygara ne yaygara yahuu?" şeklinde bir tepki vermişler, daha sonra şelalenin ismi niagara olmuştur. aynı şekilde türkçedeki helva kelimesi de kürtçe heval (arkadaş) tan geçmiş olup, helvayı gören iki arkadaşın birbirine hitabını, o coşkuyu ve o müthiş ambiansı anlatır. bu örnekler o kadar çok, o kadar gerçek ki.
söz gelimi rusçada bilmek fiili olan znat, kürtçede zani dir. burdan da rusçanın kürtçeden türeyen bir dil olduğunu rahatlıkla anlıyoruz. mesela şair puşkin' in soyadı ise bildiğimiz puşi' den türemiştir. zaten kendisinin zer mircan oynarken çekilmiş görüntüleri de mevcut, onları da ilk fırsatta youtube' a koyacağım.
edit: ısrarla karşı çıkılıyor bu teoriye. nitekim sadece teoridir, karşı çıkılabilir lakin gerçekleri saptırmak isteyenlere, roj dil teorisi' ne gölge düşürmek isteyen insanlara bir cevap vermek gerekiyor sanırım.
rus dilinin başlangıcı 858 yılına kadar uzanır, doğrudur. lakin kürtçe tarihi dünya tarih ile birlikte başlamaktadır. söz gelimi bugün herkesin izlediği, benim de soyismimi oluşturan troy, yani truva öz kürtçe bir kelimedir ve kürtçedeki anlamı "öl dese ölünür delikanlı kanks" dır. rusça' nın ve ukraynaca' nın tarihi ise yoktur. rusça diye bir dilin olmadığını, cia kaynaklı dış güçlerin uydurması olduğu bugün tüm avrupa' da bilinen bir gerçek. ukraynaca'da ise taras şevçenko dışında hiçbir kişi doğru düzgün eser verememiştir.
rusça' da çay kelimesi, kürtçe' de de çaydır mesela. aynı şekilde kürtçe kravat kelimesi rusça' da krovat' tır ve yatak demektir. piyale sözcüğü kürtçe bardak anlamına gelip bilindiği üzere rusça' da bir makarna markasıdır. rusça' da bardak dediğiniz zaman ise "pis, ıyy" anlamına gelir. işte bu kadar komplike, beyin lazım anlayabilmek için. bu örnekler saymaklar bitmez, ben de anlamanız için çabalayacak değilim.
dikkatinizi çekerse zer mircan olayına daha girmeden kanıtladım teoriyi. çünkü benim arkamda sokrates var elinde boş baldıran kadehi ile, spartaküs var, yanında köle arkadaşları... dünya proleteryasının bilim ışığı, öğretmenleri marks- engels öğrencisinin mücadelesini yürekten ve gururla izliyorlar. siz ise salt bu tahta sıralara baktınız boş gözlerinizle. ama ardımdaki yiğit paris komünarlarını göremediniz. sizi tarih yargılayacak, başka da hiçbir şey demiyorum.
kürtçenin kaç dilden etkilenerek oluştuğunu kabullenemeyen kişinin önermesinden ileri gitmeyecek gerçektir.bu etkilenme öyle dilin içine zamanla yerleşen yabancı kelime şeklinde değil resmen etkilendiği dilleri ayıracak olursak ortada kürtçe diye bir dil kalmıyacak şekildedir.
doğruluğu gün gibi açıktır. hala kabullenilmeyip teorisyenine küfrederler bir de. bak christian troy ne güzel açıklamış:
" şimdi kürtler niagara şelalesini gördükleri zaman "ahahah ne yaygara ne yaygara yahuu?" şeklinde bir tepki vermişler, daha sonra şelalenin ismi niagara olmuştur. aynı şekilde türkçedeki helva kelimesi de kürtçe heval (arkadaş) tan geçmiş olup, helvayı gören iki arkadaşın birbirine hitabını, o coşkuyu ve o müthiş ambiansı anlatır. bu örnekler o kadar çok, o kadar gerçek ki. "
bence diğer dil teorilerine her şekilde bin basar. bir kere burda zekayı net bir şekilde görüyorum ben. ciddiyim. bir gerizekalı tarafından yazılmadığı veya birilerini kandırmak için yazılmadığı ortada. yakın bir tarihte teoriden kanuna geçeceğine adım gibi eminim. teoriyi yazan çalışkan, araştırmacı kişiliğe selam ve saygılarımı da iletmekten kendimi alamıyorum. biliyorum ki böyle kişilerin yurdumda değerleri bilinmez. biliyorum ki bu süper beynimiz de bir gün burdaki küfür ve baskılara dayanamayarak yurtdışına göç edecektir.
bu varsayıma göre bilinen tarihin en kabul edilmiş olan trt2dekiressam* teorisine göre bütün insanlar coca cola'dan meydana gelmiştir gibi bir önerme sunarsam süper olabilir diye düşündüğüm önerme
canı sıkılan bir insanın, vakit geçirmek, eğlenmek için ortaya atıp, sazan tutmayı amaçladığı teori.
teorinin! yapısına baktığımız zaman bariz ironi* göze çarpıyor. teoriyi ortaya atan büyük filolog kristiyan, gönlünce dalgasını geçiyor, teoriyi ciddiye alan diğer büyük filolog kardeşlerimzde bu savı çürütmek için yırtınıyor.
iddia edilen bu gerçekliği tartışmak bir yana akılda bir soru; ne geçecek elinize, ne geçiyor kardeşim? siyasal erk mi kazanmış olacaksınız doğruysa yada kişisel olarak başınız göğe mi erecek? sadece kürtçe ve kürtlerle ilintili değil bu durum.. dünyada var olan tüm ırkların benzer koşullarda öne sürdüğü benzer iddialar mevcuttur.. hayır insanı üzen durum, bu tip iddiaları ortaya atan sözde büyük düşünürlerin ve küçük kobay yumurtalarının yaşanılan hayatta da bezer insani özellikler gösterip yaşamı kendisini ve çevresindeki insanları farkındalık yoksunu davranışlarıyla küçültmesidir.. bir dünya , bu dünyada yaşayan ortalama ömrü 60 sene olan insanlar yumağı, ve bu ömür soluklamak yerine zırvalar, zırvalar, zırvalar birbirlerinden alıp veremedikleri gereksizlikler, küçülen kaybolan yaşamlar.. aldığı nefesin tadını alamadan son bulan hayatlar.. yazık! şu sözlük ortamında bile bu gereksizlikler silsilesi örnekler farklı olmakla birlikte gerekli, tat alınası yazılardan kat kat daha fazla.. ee durum da ortada..