superman efsanesini sikip atan filmdir. senaryosu iğrençtir. tek tatmin edici yanı özel efektleridir. o da bir zahmet yani.
+++++
spoiler +++++
ilk olarak superman'in yok olmuş gezegenine
* nasıl gidip geldiği havada kalmış. bir uzay gemisiyle dönüyor dünya'ya görüldüğü gibi. şimdi sormak istiyorum. arkadaş krypton'un küllerine gitmeyi kafasına koyduğunda zuladan bir uzay gemisi mi çıkardı, inşaa mı etti yoksa? ortadan kayboluşu milleti ambale etmiş
* demek ki kimse görmedi bunun firarını. o zaman ortada uzay gemisi yoktu. peki superman, uçarak gittiyse malum yere, dönüş için kullandığı uzay gemisi nereden çıktı? yok olmuş gezegenin kalıntıları arasında mı buldu yoksa başka bir galaksiye uğrayıp ödünç mü aldı? ikincisi bu elemanın dünya'ya giriş çıkışı da bir muamma. telefon konuşmalarından
bomba kelimesini çekip alan ve anında operasyon düzenleyen yüce amerikan ordusu
* bu adamın eşşek kadar uzay gemisiyle dünya'ya inişini nasıl farketmez?
sonracığıma
clark kent şehre döner dönmez superman gözükmeye başlıyor. bu
jimmy olsen,
lois lane ve diğer tanıdıkları bu kadar mı gerizekalı ki farketmiyorlar bunu? filmde bi ara şüpheleniyorlar ama bik bik edip geçiştiriyorlar. superman filmlerindeki en boktan nokta burası olmuştu zaten her zaman.
lex luthor superman'in kristallerini çalıyor. film de temelde buna dayanıyor. ve temelde burdan yıkılıyor. çizgi roman serilerinde superman'in kalesi
* insanların dayanamayacağı derecede soğuk bir yer, canlı kalması imkansız ve sadece superman tarafından açılabiliyor. ama lex ve tayfası tur düzenliyorlar buraya mübarek. bir de merak ettim lex luthor nereden öğrendi superman'in bu çok gizli yerini. onu geçtim kristallerin işleyiş biçimini nerden kaptı?
sonra, yeni bir dünya kurmak için yeni bir kıta yaratan lex luthor afedersiniz neresiyle bu yeni kıtayı savunacak? kaya felan mı atacak gelenlere. kaldı ki her boktan haberi olan ama bu filmde üç maymunu oynayan yüce amerikan ordusu yine farketmemiş memlekette yoktan beliren eşşek kadar kıtayı.
filmdeki bir iki mantık hatasına da şöyle bir değineyim. atmosferdeki sürtünmeye dayanan superman kostümü nasıl olur da sadece bir hipokrat yemini etmiş bir doktor tarafından parçalanabilir? bir de o şehrin altındaki gaz borularının yanma olayı var. gaz kaçağında ateşe maruz kalınca öyle
flamethrower gibi yanan bir doğalgaz hattı da baya ilginçti. o kadar sıkışmış gaz öyle kalacak? şehrin yarısı havaya uçardı be.
son olarak, öteden beri adalet, iyilik, doğruluk v.s. timsali olarak gösterilen superman bu filmde bildiğimiz röntgenci olarak sunuluyor. yok gidip lois lane'in evini dikizliyor, onları dinliyor felan. bu mu lan superman, bu mu? bir de film çok boktan bitmiş, havada kalmış böyle. lois lane'i bir başkasıyla nişanlandırarak ve onu film sonunda superman'e yar etmeden bırakmak lois-superman ilişkisini çıkmaza sokmuş. bir başka film çekmeye kalksalar nasıl düzeltecekler bu durumu merak ediyorum.
ha bir de, türler arası çiftleşme olayı sınırlarını aşmıştır bu filmde. zira bir
homo sapiens olmayan superman, bir homo sapiens'i becermiş ve verimli bir döl meydana getirtmiştir. tebrikler.
+++++
spoiler +++++