bu bilgisayar teranelerinden pek anlamam ama söylendiği kadarıyla vista'nın rutin kullanımda 1gb'a yakın
ram işgal etmesinin sebeplerinden biri bu superfetch olayıymış. yani aslında kullanıcının fazlaca kullandığı programlara ait gerekli veriyi sabit disk yerine bunun bir kısmını ram'de tutuyor; neticede ram kalabalık oluyor. tabi windows xp'den vista'ya yeni terfi etmiş bir kullanıcı 300 mb ram işgalinden 1 gb ram işgaline bir anda alışamayıp vista'yı suçluyor. oysa ki her şey kendi güzelliği için. superfetch gibi bir özellik sayesinde işletim sistemi sizin kullanmak istediğiniz programla ilgili en gerekli dosyaları ram'de hazır bekletiyor. programın ilk açılış hızında bir değişiklik pek yok ama, ikinci ve devam açılışlarında müthiş bir hızlanma olduğunu, xp'ye toz yutturduğunu benzer donanımlı iki bilgisayarda (birinde vista, birinde xp kurulu) tecrübe ettim.
tabi bu superfetch olayını iptal etmek mümkünmüş. onu da denedim (kayıt defteri düzenleyicisinden yapılabiliyor). evet, ram ferahladı ama lehime hiçbir halt olmadı. aksine, her halt aleyhime gelişti; "ram boşaldı, rokete takarım" düşüncesi suya düştü. yani siz siz olun, ram'iniz gözünüze boş görünecek diye superfetch olayından vazgeçmeyin. varsın hep 1 gb dolu görünsün. o, sizin iyiliğiniz için (ayrıca düşünün ki habire oku/yaz yapıp kafa sikerten sabit disk sesinin yerine sessiz sedasız ve çok daha hızlı çalışan, ayrıca dosya tutup bırakmasıyla ömründe eksilme olmayan ram parçasının bu iş için kullanılması çok çok daha mantıklı). siz performans artırmak istiyorsanız hırt cırt programlarınızı kaldırın, ne bileyim, her açılışta msn açılmasını engelleyin mesela. kafadan 10 saniye kazandırır. 10 saniye harika bir öpüşme süresi. az süre deyip geçmeyin.
not: bir de bu bilgisayar manyaklarından biri superfetch benzeri bir tekniğin daha önce ve halihazırda linux'un bazı sürümleri tarafından kullanıldığını, bu sayede düşük donanımlı makinelerde bile iyi sonuçlar elde edilebildiğini söylemişti. bu superfetch onun taklitçisi mi bilmem ama yapanın eline sağlık birader. memnunuz. "vista tu kaka, yaşasın xp" diyenleri yeniliklere açık olmaya davet ediyorum. harika nimetler var.