ks. state universities of new york
bu yıl itü ile ortak paralı lisans programları açan, çok da matah olmadığı söylentileri olmayan üniversite.
itü de "böle olmuyo, anadolu çocuklarını soymakla bu iş olmayacak, zengin ama aptal olanlarıda soyalım" felsefesiyle dahil olunmuş olan, new york eyalet üniversiteleri programının adı
itü nün dahil olmasıyla, "ulan istanbul nire, new york nire" dierek olayın aptallığının daha da anlamlı şekilde ifade edilebileceği birliğin adı...
ks. state university of newyork
*
ing.
newyork eyalet üniversitesi
itü nün kodomanlarına verilen addır
itü odtü boğaziçi gibi üniversitelerde açılan çift diplomalı lisans programının adı.boğaziçi üni seneye bu bölümleri kapatacaktır.
aynı telaş itüde de vardır zira hazırlıktaki okutmanların %90 ı suny sınıflarını ikinci dönem bırakma kararı aldıkları için bu telaşa kapılan öğrenci sayısı çoktur.
fakülteye geçmek için genel şart toefl alabilmektir.
bir çok öğrenci suny sistemi sayesinde rüyalarında göremeyeceği itü,odtü,boğaziçi öğrenci kimliklerine suny sayesinde kavuşmuştur.
itü de suny ye bağlı olan bölümler:ekonomi,işletme,bilişim,tekstil,gemi,çevre,inşaat tır.bunların içinde en abest duranı
size nerede okuduğunuzu soran kişiyle aranızda geçmesi zorunlu olan diyaloga sebebiyet verir
meraklı:ay cnmmm şimdi nerdesin sen?
ben:itü
meraklı:oooo hangi bölüm
ben:ekonomi
meraklı:he istanbul ticarettesin yani
ben:hayır istanbul teknikteyim
meraklı:ekonomi mühendesi olucan yani
ben:hayır ekonomist olucam
meraklı:e orası teknik üniversite
ben:suny sistemini anlatıyorum
meraklı:hımmm paralı yani....
ben(içimden):la havle yaaaaaaa
bu sorun sadece suny ekonomi bölümünde yaşanmaktadır.
amerikada devlet üniversiteleri sıralamasında eğitimde 31. sırada parti de ise 1. sırada bulunan ve türkiyedeki bir çok okulun uopl (uluslar arası lisans programı ) çerçevesinde anlaşma yaptığı okuldur. boğaziçi itü gibi okullarin neden eğitimde böyle düşük sıradaki bi okulu seçtiği sorusunun cevabi ise öğrenim harcının diğerlerinden düşük olmasi olabilir ( 2005 - 2006 için bilişim sistemleri müh. 10200 dolardı)
nedenini anlamadığım bir şekilde itü'de okuyan öğrencilerin bok atmaya bayıldıkları bölümlerdir. itü'yü rüyalarında göremeyecekleri insanların okuduğu bölümler yakıştırması yapmak ne kadar doğrudur ki bilişim sistemleri mühendisliğinin puanı bazı itü bölümlerinden yüksektir. ekonomi-işletmeciler zaten
ea puanlarıyla kabul edilmişlerdir. itü'de diğer bölümler sayısal puanla almaktadır. zaten diğer bölümler pek rüyalarını süslememiştir. ayrıca bu bir tercih meselesidir. isteyen paralı okur amerika'ya da gider. sakin olmak lazımdır.
(bliss, 06.01.2006 16:52)
yeni açılması sebebiyle puanları nispeten düşük olan bölümlerin genel adı. suny,
state university of new york'un kısaltılmışıdır. new york eyaletinde bir çok (elli küsürat) kampüsü bulunmaktadır. ekonomi ve işletme bölümleri new paltz kampüsünde bulunmaktadır. (bkz:
sanitarium)
garip bir şekilde, biraz bölümdaşlarım (bkz:
ekonomi) abartılı giyiniyor diye normal itülü öğrencilerden (bkz:
valla ben yapmadım), fırsat bulundukça tezek atmayı uygun gören insanlar var. yanlıştır, ayıptır.
uluslararası ortak lisans programı` oldukça avantajli, ve ödenen parayı mezuniyet sonrası yarattığı avantajlarla kapatıyor.
bu sene ekonomi ve işletme ilk mezunlarını verdi. darısı bizim başımıza. (bkz:
amin)
(huma, 04.07.2006 19:17 ~ 19:23)
çok avantajlı bir program.ama yeni olması nedeniyle itüde okuyanlar da dahil herkese milyon kere anlatmak zorunda kaldığım ve bazılarının inatla anlamadığı olay.
valla tercih yaparken aa ne güzel program diyerek yazdığım kazanıncada sevindiğim bi durumdur.sadece suny programı yanlışlıkla bi teyze tarafından duyulursa işiniz biter.
teyze:yavrum herşeyi anladım aferin sanada o bişe daha diosun o ne
bouuww:ne diorum teyze?
teyze:uny mi suny mi
bouuww:o,teyzecim programın adı
teyze:ne demek şimdi o
bouuww:state universty of newyork
teyze:hımm.güzelmiş.napıoo o?nasıl bişe?
bouuww:2 sene türkiye 2 sene amerika okuosun
teyze:hımm güzelmiş
teyze yanındakilere
bende kızımımı yollasamm
bouuww bi gururluydu girdiği okula ii anlattığını düşünüodu takiii
teyze:meslek okulu gibi bişey o zaman bu.kaç sene okuon kızım böle
bouuww:teyze nasıl yaa.ne meslek okulu.üniversite.4 sene işte.hazırlıkla 5.yaw nese teyzem hadi ben kaçtım
teyze:dur kızım uny tam anlat hele bii
bouuww:pekiii
gerçekten mükkemel bir program olduğunu düşünüyorum. kim bulduysa tebrik etmek lazım.
suny de olan birçok insan itü nün başka bölümlerine girebilecek puana sahip ama adamların parası varsa neden suny'de okumayı istemesinler ki sonuçta hem itü hem amerika daha nolsun?
sadece itü'de değil bir çok üniversiteyle anlaşma yapmış üniversite.itü'yle beraber(veya itü'den bir sene sonra,bilemiyorum)
bilkent*,
odtü* ve
izmir ekonomi üniversitesi*'yle de anlaşmalar yapılmıştır.hazırlık sınıfını geçmek için okulun yaptığı proficiency geçerli değildir,
toefl vermek gerekir.bu küçük ayrıntı yüzünden de(ilk başta bize toefl'ın abartılacak bir sınav olmadığı söylenmişti) bir çok kişi büyük umutlarla başladığı bu programdan daha en başından vazgeçmek durumunda kalmıştır.yine de çok fazla yerlerin dibine batırılmamalıdır.ne olursa olsun yurtdışında yaşamış,yurtdışı tecrübesi kazanmış kişiler türkiye'de daha çok tercih edilir.
(bkz:
suny cortland)
(bkz:
suny binghamton)
(bkz:
suny new paltz)
vs...
insanların ilk duyduklarında ne olduğunu anlamadıkları, anlatmaya çalışırken yorulduğunuz, genel olarak ingilizce güneşli kelimesi ile karıştırılan (bkz:
sunny)kelimedir. aslen amerika'daki eyalet üniversitesiyle, başta itü olmak üzere ülkemizdeki bazı üniversitelerin ortak yürüttüğü ve bence öğrenciler adına oldukça yararlı olan programa verilen addır.
suny'de okuyan öğrenciler normal lisansta okuyan itü'lüler tarafından hor görülen öğrencilerdir. suny'de okuyan her öğrenciye sabancının oğlu muamelesi yapılmaktadır. dışlanan öğrencilerdir. ancak orada okuyan çoğu öğrenci oraya aile bütçesini zorlayarak gelmektedirler. bölümünden dolayı burs alamamak gibi bir dertleri de vardır. suny o öğrencilere çok büyük avantaj sağlayacaktır. bunu mezun olan öğrencilerin buldukları imkanlarla da görebiliriz. şöyle ki bilişim sistemleri mühendisliğinden mezun olan öğrencilerden bir tanesi microsoft'ta çalışmaktadır. puan olarak küçümsenecek halde de değillerdir. misal bir suny endüstri mühendisliği bir bilişim sistemleri mühendisliği bölümü itü'de ki 5-6 bölümden daha yüksek puanla öğrenci almaktadır. o kadar paraya değer mi diye düşünürsek de değer bence diye cevap verilebilir. 5 yılda ki toplam masrafları ortalama olarak 60.000 türk lirasıdır(sadece eğitim masrafları tabii ki). ülkemizde ki özel üniversitelerden çok daha ucuzdur. ki puanları da onlarınkinden yüksektir haliyle. kaldı ki normal lisans bölümünde okuyan bir öğrenci mezun olunca amerika'da master yapmak istese en az o paranın yarısını verecektir. tabii buna bursla master yapan öğrenciler dahil değildir. o yüzden fazla bir kayıpları olduğu da söylenemez suny öğrencilerinin. çift diplomalı lisans programının öğrencisine sağladığı yararlar mezun olduktan sonra başlıyor aslında.
bok gibi paran varsa oku. hatta sadece eğitim masraflarına yetecek paran varsa yine oku. okul masraflarını 1.5 yılda çıkarmışlardır mezunlar.
tadından yinmez. zira hem itü öğrencisi olup ( benim için geçerli bu. odtü,bilkent, ege ve daha niceleri de var) hem de amerika'da okuyup ekstra bi diploma almak birçoğumuzun hayalidir kabul edelim. bu yüzden insanların paralı aptallar gibilerinden konuşmaları normaldir.gülünüz,geçiniz. çünkü kimse yattığı yerden bu bu bölümlere girmemiştir.ve yattığı yerden de bitirmeyecektir.sanıldığının aksine gayet zordur.ve evet özellikle endüstri , bilişim gibi bölümlerin puanları itü'nün ortalama üstündeki bölümleriyle aynıdır. ekonomi öğrencisi ve teyzelerden nasibini fazlasıyla alan biri olarak derim ki ; herkes kendi bölümünü okusun, bitirsin. sonra anlatalım derdimizi insanlara.
ks. see you next year
girdiğiniz yıldan itibaren 4 yıl boyunca bir grup insanla birlikte "yaşamaya" hazırlıklı olmanız gereken program. bu işin amerikada geçecek yılları var, aman diyelim, hazırlıklı olalım, etrafımızı iyi tanıyalım, üzülmeyelim.
amerikada geçen zaman içinde yaşanmış çeşitli örnekler için
http://www.facebook.com/...
daha da bişey demem.