belki ilginizi çeker
  1. · istimal
  2. · istismar
  3. · suiistimal
  4. · türk dil kurumu
  5. · abuse
  6. · tedavi katılım payı
  7. · atatürk dönse beklenen manşet
  8. · süreyya karabulut
  9. · iyiniyeti suistismar
  10. · allah korkusu
gündem
  1. · aşk ı memnu
  2. · ezel
  3. · colin kazım richards
  4. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  5. · sözlük yazarlarının hayalleri
  6. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  7. · thierry henry
  8. · sebepsiz sıkıntı
  9. · statü

suistimal  

1. kötüye kullanmak, kötü kullanmak. çoğunlukla yetkinin kötüye kullanılması durumudur. ya da birisine duyulan güvenin kötüye kullanılması, sömürülmesi durumu.
    (selenge, 21.02.2005 19:36 ~ 01.05.2006 19:14)
  2. nedense sadece "iyi niyet" kelimesinin ardından kullanılan cümledir kendisi. evet, şu cümleyi hepiniz duymuşunuzdur: "iyi niyetimi suistimal ediyorsunuz, bla bla bla"
    madem bu kelimeyi hep bu kalıpta kullanacaktık o halde "iyi niyeti suistimal etmek" manasına gelen yeni bi fiil yapsaydık, di mi? "inse-" mesela.

"çocuklar inseliyorsunuz ama." (ilköğretim öğretmeni) (zaten bu kalıbı genellikle onlar kullanır)
    "beni inseleme! sana değer veriyorum, anlamıyor musun?"
    "tüm iyi niyetlerimize karşın inseleniyoruz."
    (cellman, 24.01.2008 01:34)
  3. suiistimal şeklinde, yani iki i ile yazılırken, son denemde ikinci i’sinin kullanılmadığı kelime. şahsen ben de tek i ile kullanırım.

işin önemli yanı ise, bu kelimenin eskiden mastürbasyonun karşılığı olarak kullanılmasıdır. ben o kadar eski değilim de başkalarından duydum. örnek vermek gerekirse:

“bey, bizim çocuğu dün suistimal ederken görmüşler.” gözleri çıkaymış da görmeselermiş!
    (çaylakadam, 03.09.2009 15:00 ~ 15:00)
  4. abuse diyor britanyalılar veya ingilizce düşünen ve konuşan diğer milletler.

(bkz: abuse)
    (jugador, 21.11.2009 02:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil