adalı grup.morrissey seven david bowie seven onları da sever. animal nitrate,filmstar,mydarkstar,the chemistry between us en
sevilesi şarkılarıdır kanımca.kendileri h2000 ,rock'n coke gibi organizasyonlarla ayağımıza kadar gelmişlerdir,kalabalıkları coşturmuşlardır.
adını morrissey in suedehead adlı şarkısından alan grup. suede/1deki şarkılardan başka trash, asphalt world, introducing the band, new generation ve everything will flow de kesinlikle dinlenmelidir, hatta klibi bulunup izlenmelidir. konserlerini kaçırdığım, önemsemediğim için yıkıldığım grup. keşke bir daha gelseler de bir daha izlesek dedirten aynı zamanda. adanın ne kadar güzel bir mekan olduğunu bir defa daha görür ayrıca dinleyenler.
en önemli özelliği vokalden kopuk ama sıkça vokalle kesişen gitar riffleridir. gitar bir vokale götürür, bir ayırır insanı. tabii ki the tears ta da aynı şey vardır.
vakti zamanında hiç haz almadığım hatta suede çalan barlardan çıktığım gruptu.1995 londra konserini izlemiştim(tarih farklı da olabilir) ve sahne performansının doruğuna ulaştığını gördüğüm bu grubu takip kararı almıştım.sonra gördüm ki birbirinden eğlenceli,melodik hatta zaman zaman da gayet başarılı liriklere sahip bir grupla karşı karşıyaydım.evet rahmetli grubumuz gayet başarılıydı,şimdi bir suede olmasa da the tears a sahibiz.işte bu da suede i bana sevdiren parçadır.
(bkz: so young)
sonra da diğerleri...
tüm gitaristleri süper zeki olan grup. hem bernard butler hem de ondan sonra gruba dahil olan richard oakes britpop gibi imaja bakan bir piyasada hem teknikleriyle hem de zekalarıyla ön plana çıkmışlardır. kanaatimce shredder dediğimiz süper teknik rock gitaristlerinin bazılarından çok daha zeki adamlardır bunlar. genellikle britpop olayında müzisyenlikten bahsetmek zor olur. işte suede'in adanın incisi olmasının sebebi bu adamlardır. butler'dan bir animal nitrate, oakes'tan trash falan dinleyince anlaşılıyor.
kaliteli müzik yapan ingiliz gruplardan biriydi. dağıldılar kötü oldu. 90'larda güzel şarkılar yaparlardı ya... artık heryer zenci eli koluyla doldu be suede, gelin bi filmstar'la coşalım, saturday nightlarla hüzünlenelim...