belki ilginizi çeker
  1. · republic commando
  2. · quake 4
  3. · tiberium
gündem
  1. · mutluluk veren küçük şeyler
  2. · colin kazım richards
  3. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  4. · fotoğraf makinası olmayan japon
  5. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  6. · yetenek sizsiniz türkiye
  7. · ugg
  8. · king kong
  9. · hans voralberg

star wars republic commando  

1. lucasarts tarafından 2005 yılında çıkacak olan star wars oyunu.
    (man on the moon, 29.06.2004 12:06)
  2. tek kelime ile muhtaşem bir oyun..

an itibari ile az önce demosunu bitirdim, taze taze size aktarmak isterim duygularımı..

bir kere lucas arts anlamış ne b.k yediğini battlefront reziliğinde, "ulan biz bir işi beceremedik, hayan kitlemiz de pek memnun değil, adam akıllı birşey yapalım da rahata erelim" demişler, oturmuşlar adam gibi oyun yapmışlar..

oyun fps tarzında, bir nevi bildiğimiz eidos'un commandos'un fps'si gibi..

nitekim oyunda yeni bir devir açabilecek kadar yenilik ve güzellik var..bir kerem sw atmosferini acaip iyi yakalamış oyun..teker teker detaylardan bahsetmeden geçmek, bu güzel oyunu dandik yazım ile rezil etmek istemiyorum..planlı, programlı açıklamalar yapmak istiyorum
    (kendi değerlendirme notlarım ile) (ing. terimler için şimdiden affola sözlüğüm)

grafik motoru: 8 / 10
    bir çok grafik motorunun harmanlanıp ortaya çıkarıldığı belli..ama genelde unreal motoru kullanılmış..o ağır basıyor yani..partiküllerin detaylar şahane..iyi bir görüntü sistemi ile resmen şölene dönüyor ekranınız..bendeki sistemde (ki kendileri kısaca an itibari ile amd2000 + 512ram + ati radeon 9600xt bravo) oyun 1024*768'de high detail ile baya paşa paşa çalıştı, şaşırdım..çünkü hem hızlı hem de kaliteli sistem yapmak sorundur derttir..adamlar uğraşmış belli..ışıklandırmalar çok iyi..gerçekteki gibi güçlü bir ışık kaynağına baktığınızda nasıl gözünüz kamaşır, onu bile yapmış adamlar..dedim ya devir değişti, oyunlarda da detaya artık çok önem veriyorlar..silahların renderları olsun, duvarda bıraktıkları decallar olsun çok iyi düşünülmüş..patlamalarda ya da ne bileyim oyunda heyecan falan arttığında direk bu monitör başındaki oyunculara bile yansıtılıyor birebir..efektler hayran edici..nitekim oyunda grafiksel olarak kafanızda bir kask takılı olarak başlıyorsunuz..istersiniz bunu options ayarlarından kaldırmak mümkün ama yapmayın, size bu küçük ama düşünülmüş detaylar atmosferi daha iyi hissetmenize neden olacaktır..kısacası half life 2 kadar ince detay motoru yok ama yine de onla yarışır..ki editted unreal motoru çok super..

atmosfer : 9 / 10
    ben bu kadar iyi betimlenmiş bir atmosfer görmedim..resmen bir operasyonu yönetiyormuşcasına hazırlanan hikaye olsun, ses efektleri olsun baya başarılı..belki de sw oyunları arasında en heyecanlı atmosfere sahip oyun diyebilirim..oyunda hem komutan olarak hem de bir fiil görev yapan asker olarak yer alabiliyorsunuz..bunu istediğiniz zaman yapma şansınız da var yani sürekli yönetim de olabilir, operasyonu yönetebilirsiniz..gezegenler çok güzel betimlenmiş, nitekim demosunda olan gezegen (bkz: kashyyyk) güzel olmuş..umarım diğer tüm gezegenlerde de aynı özveri ile çalışılmıştır..genelde kapalı mekanlarda geçtiği için oyun yani rainbow six teması içerisinde insana biraz klostrofobik gelebilir ama yine de bağımlılık yapabiliyor..

ses, müzik : 8,5 / 10
    ben bir de en çok seslendirme ve müziklere hasta kaldım..takım arkadaşlarının konuşması bazen çok gerilen ortamı aşağı seviyeler çekiyor, ne bileyim espri falan yapıyorlar, bazen de harbiden güvende olacağınız ya da size gaza getirecek laflar söylüyorlar..bir de ansızın giren müzikler de size iyice dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatıyor, bilemiyorum john williams imzalı mı ama yinede gerçekten etkileyici..iyi bir ses sistemi ile tadından yenmez valla..

oynanabilirlik : 7 / 10
    hem komutan olarak hem de asker olarak aynı anda ilerlemek tabiki de size olayı çözümlemek ya da sorunla baş etmek için bir çok yol sunuyor. ama ne bileyim çok da seçeğiniz yok gibi, gideceğiniz yerler belli..ama bu sadece yol için geçerli, yani demek istediğim rainbow six gibi bol bol taktik yaparak giremiyoruz mekana..ama oyun içinde alışılmış « sen şunu yap , sen de onu yaparken bunu yap, ben de bu sırada yemek söyleyim » falan diyebiliyorsunuz..o konuda rainbow kadar başarılı ama yine de tekdüze hikayeden gidiyoruz gibime geliyor oyunda..en azından demosunda öyleydi..

sonuçta dediğim gibi çoğu oyunu harmanlayıp ortaya güzel bir çalışma çıkarmışlar, tabiki de oyunlarda devir atlandığını kanıtlayan yenilikler de koymuşlar..kesinlikle sw oyunları ile aranız iyi ise kaçırmayın, kefilim güzel oyun..tadından yenmez sisteminiz desteklerse..

takımın oyundan yaparken etkilendikleri şeyleri yazayım da biraz ön bilginiz olsun
    grafik motoru : (bkz: unreal) (bkz: half life 2)
    lightinig efektleri: (bkz: farcry) (bkz: doom 3) (bkz: unreal)
    atmosfer, oynanabilirlik: (bkz: rainbow six)
    (zeus, 09.02.2005 15:56 ~ 15:57)
  3. kısa süren bir oyun, oyuncuyu kendine bağlamaktan bu açıdan uzak. zerre kadar umrumda değil ne kadar kaliteli olursa olsun görüntüleri, sesleri; kodumun oyunu sıkıcı ve monoton ortamda geçiyor. kısa sürmesinden ötürü lucas arts'a duyduğum öfkeden kaynaklanıyor da olabilir bu hislerim.
    - tabi. konuya gel abi
    evet, konu şöyle;
    38 isimli klon biziz, cumhuriyetin askeriyiz, aslanız kaplanız, her boku kullanabiliyoruz.
    07 - sev - sniper
    40 - fixer - bilgisayarcı
    62 - scorch - bomba uzmanı
    şeklinde süper orjinal isimli 3 takım arkadaşımız var. yanılmıyorsam 07 ile 62 kardeş [komşu klonlama tüpünde doğmuşlar]. bu süfer dörtlümüzün ismi de delta squad. elit bir komando timiyiz biz, o kadar elitiz ki 4 tane jedi yollasalar bizim yaptığımız işin yarısını yapamaz.
    - naptın abi, yapar ya. jedi academy'de gördük, 1 jedi'ın neler yapabildiğini.
    + o zaman: en az bir grup padawan kadar kavga yeteneğine sahip asker timiyiz biz.
    - hadi bakalım.

klon savaşlarında başlıyor oyunumuz: 1 tane dalma, 1 tane kurtarma, 1 tane de sölemesi ayıp bir görevi oynuyoruz ve oyunu bitiriyoruz. normal zorlukta 1 gecede biten oyunun sadece ilk bölümü zor, diğerleri çok kolay geçiliyor, bu açıdan da oynadıkça açılan oyuncular muhtemelen oyunu sıkıcı bulacak ve "bitsin de kurtulalım" diyecek, netekim fazla da beklemeden muratlarına erecektir.
    bir star wars oyunu olarak açıkçası oyunda daha çok video beklerdim, 5 tane extra video ile geçiştirmeleri yakışmadı. gerçi 38 numaralı elemanımızın (yanibizim) sesimizi çıkaran tip, sw episode2 : attack of the clones'da da varmış, gerçek insan sesi duyuyormuşuz ya, neyse. kısa süren load ekranlarının ardından hud ile çevrili kaskın içinden takım arkadaşlarını şunu bunu görmek sıkıcı oluyor. intro veya oyun içi video eksiklikleri yüzünden labirentteki fareden farksız kalıyoruz: bir q3a efendim bir cs oynar gibi önümüze geleni öldürüyor, gereken 2~3 hedefe bomba atıp bilgisayarlara virüs filan yükleyip bölümü geçiyoruz. sıkıcı lan bu mantık, oyunda görsel ögelerle bağlayıcılık arttırılmalıydı. 2 cd ile gelen, 1.8gb install boyutundaki oyundan çok şey mi bekliyorum.

patlamalar, aydınlatmalar güzel. gözüme texture hatası çarpmadı. far cry'ı bile maximum grafiklerde oynayıp texture hataları bulabilmiş birisi olarak, bu (daha) janjanlı oyunda grafik hatası bulamamak beni şaşırttı. oyun, su katılmamış bir unreal 2 motorunda çalıştığı için, oyundan tam tadı alabilmeniz için sisteminizin güçlü olması lazım. tat demişken, 75 üzeri fps'den bahsediyorum. işte öyle bir gecelik aşktı.
    oyunun sonunda yeni bir muaceroğya yelken açıyoruz; devam oyunudur, ek pakedidir, mission packidir gelecek, belli. inşallah daha uzun sürer. az silah opsiyonlu bu fps'ye çoook ekleme lazım popüler yapabilmek için. sırf adı için alınıp oynanır bu hali ile. silah demişken, piyade tüfeğimiz elimizdeyken, yakın mesafedeki düşmanları kesmek için psi blade tadında bi' şeyler kullanıyoruz, feci güçlü bu bıçaklarla çoook adam kesiyorsunuz. bazen tüfekle ateş etmeye kasmak yerine, sağlı sollu koşarak battle droid'e* yanaşıp, kolunu kesebilirsiniz: aşırı zevkli.
    kertenkele, droid ve uzay hayvanı olarak, temel 3 tip yaratığı kestiğiniz bu oyunda farklı öldürme yolları bulmak, belki oyuna bir hoş hava katar.

oyunun sesleri, tamamen gerçek. tabak, çanak, kaşık, meyve, sebze, kuru yaprak, oyuncak, kahve öğütücü vs. ne buldularsa oyundaki yaratıkların yürüme sesi, soluma sesi, zırhların çarpma sürtünme sesini gerçekleyebilmek için gençler teker teker denemiş bulmuş. gençler çalışmış, helal olsun. müzikler ve sesler süper uyumlu, sanırım oyunda bok atamayacağım yegane konu müzikler ve çevre uyumu oluyor.

multiplayer desteği unreal 2 motorundan ötürü sorunsuz olarak sağlanmış. sağlam sisteme sahip bir arkadaş bulursanız, kasmadan oynarsınız, güzeldir. ctf arenaları tavsiye edilir.
    (azureel, 24.05.2005 17:29)
  4. süper bir oyun bundan iyi bir star wars fpssi çıkacağını bu beş yıl içinde sanmam.
    (sting, 13.12.2005 15:16)
  5. bütün oyun boyunca oraya git şunu kurtar şunu patlat tarzı görevleri olan bir iki saat oynadıktan sonra yavaştan baymaya başlayan star wars fps'si
    (would you erase me, 26.09.2008 02:16)
  6. her şeyiyle dört dörtlük bir oyundur ama oyunun sonu daha da bir bambaşkadır. yazının bundan sonrası spoiler içerebilir, uyarayım dedim.

son görevimiz kasyyyk isimli wookie gezegenindedir. cumhuriyet dört kişilik bu elit komando ekibini ticaret federasyonu'nun gezegendeki yapılanmasını incelemek kisvesi altında buraya gönderir. bizim komandolar durdukları yerde durmazlar, esir alınmış bir wookie liderini kurtarır, ardından da gezegene devamlı droid pompalayan bir gemiyi yok ederler. ancak tam işleri bitmiş, geri döneceklerken grubun demirbaşı, kana susamış askeri sev 07 arkada kalır, geri dönüp onu kurtarmak isterler, hatta içlerinden biri "geri gelin diye yoda bile emretse gider kurtarırım ulan klon kardeşimi" benzeri şeyler söyler ancak advisor'ları bu kesin bir emirdir, geri dönün diye uyarır. neyse, sev'i arkada bırakıp gemilerine atlarlarken bir bakarlar ki gökyüzü koca koca gemilerle dolmuş. "noluyoruz lan nedir bu hareket" diye sorarlar advisor'a, o da cevaplar "cumhuriyet kashyyyk'e operasyon düzenliyor, bütün istihbaratı da sizden aldık. afedersiniz delta ekibi ama bunu size söylememem konusunda kesin bir emir almıştım." diye. tam bu anda master yoda bağlanır holograma, der ki "sevgili klon askerleri. başlamıştır kashyyyk operasyonu. delta ekibi sayesindedir ilerlememiz, ilk objektifimiz onlarla buluşmak. iyi şanslar herkese."

oyun da böyle bir sonla biter, tat damakta kalır. aradan geçen 4 senede expansion falan da çıkmaz tabii.
    (tembel hayvan, 21.07.2009 21:32)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil