2009 yapım
star trek için denebilecek tek şey var:
yeniden tarih yazılmış...
filme gidin, ve bu dediğimi görün: yeniden tarih yazılmış...
j j abrams'ın kozmik bir takıntısı var kesinlikle bunu görüyoruz film boyunca. lost'tan öğrendiğimiz zaman kavramının en son versiyonu bu.
albert einstein'dan başlayıp
stephen hawking'e kadar giden fizik deryasına tamamen bağlı ve sadık ve bu kozmik bilmin ışığında bu tarih yeniden yazılmış. şöyle anlatayım filmde başıma gelen hadise şu:
ben:s, sulu:s, kirk:k
b:
warp speed ile karadelikten kurtulamazsınız
k: warp speed'e geçin
s: zaten warp speed'deyiz
işte bu kadar fiziğe uygun. sanıyorum ki j j abrams'nin sağlam bir fizik danışma kurulu var. ben popüler bilim kitaplarından öğrendiysem de bunu uygulamak için acaip bir birikim lazım. karadelikler, ışık hızı, paralel evrenler falan filan...
peki fiziğe uygun olan bu film geçmiş seriye de uygun mu bakalım?
şahsen entertainment weekly'nin kapağında şu yazıyı görünce şüpheye düştüm: not just for
geeks anymore...
peki şüphelerimde ne kadar haklıydım... valla suratıma sağlam bir şamar yedim...
kesinlikle yapanyazanyöneten kadrosu önceki filmleri ve klasik seriyi hatmetmiş.
spock bildiğimiz
spock, ve
kirk bildiğimiz kirk (evet uhura ile bir duygusallık yok değil ama bu emin olun kitabına uygun ve bir trekkie'nin kesinlikle aklına yatacak şekilde). bu karakterlerin belli zamanlarda vereceği belli kararlar vardır ve zamanında ilk altı (ya da yedi, her neyse) filmi bir empati duygusuyla izlediyseniz spock ya da kirk'in hamlelerini tahmin edebilirsiniz. işte bu empati duygusu burada da yaşanıyor. spock da kirk de aslına sadık kalınarak yeniden yaratılmış...
peki ilk defa izleyecekseniz?
daha önce de yazıldığı çizildiği gibi: not just for
geeks anymore...
bir yabancılık duygusu ya da bir devam filmi duygusu kesinlikle yaşamayacaksınız, sizi temin ederim.
hatta
leonard nimoy'u yani eski spock'ı ilk defa görseniz bile bu bir rahatsızlık yaratmayacak. (bu arada kaçındığım bir şey:
spoiler: spock'ın geri dönüşü kesinlikle çok iyi oturtulmuş, hani allahtan eski kirk yani
william shatner kendisi için yazılacak herhangi bir rolü reddetmiş yoksa çok dandik bir şey ortaya çıkabilirdi)
ama mesela the wrath of khan'deki meşhuuur hilenin nasıl yapıldığını burada öğreneceksiniz ama bu bir geçiş bölümü olacak, ya da bones lakabının nasıl mccoy'a takıldığını pek umursamayacaksınız... bunlar bir kayıp ama zevk almaya bir engel değil.
kısacası şunu diyebilirim: rahat altı aydır bu filmin gösterim tarihini bekliyorum ve bu süreçte klingonca rüya bile gördüm (bu arada filmde hiç
klingon göremedim bu da var), şu fasfakir halimle dünyanın parasını verip filmi sinemada izledim (daha da dvdrip'ini bekleyemezdim)... ve şu altı ayın her saniyesine ve bilet parasının her kuruşuna değerdi...
ve son olarak,
live long and prosper....