onur öymen ve
chp hakkında ki görüşlerini şu şekilde açıklayan
sosyalist partimiz:
"yaşadığımız topraklarda tarihsel süreç boyunca en temel sorunun kürt sorunu olduğunu hepimiz biliyoruz. evet, kürt sorunu hem siyasal hem de temel insan hakları ve demokrasi sorunudur. bu güne kadar görmüyorum, duymadım ve bilmiyorum üçlemesiyle üç maymunu oynayan ve asimilasyona yönelik baskı, şiddet ve savaş yöntemleri ile kürt kimliğini yıllardır inkar ve imha etmeye çalışan egemenler kürt halkının ve ezilenlerin haklı mücadelesi sonucunda belli bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. geçtiğimiz günlerde tbmm genel kurulu’nda 10 kasım günü yapılan demokratik açılım görüşmelerinde chp genel başkan yardımcısı
onur öymen ’in 1937 – 1938 yılları arasında yaşanan
dersim katliamı nı ve sürgünleri destekler nitelikte açıklama yapmasını bir insanlık suçu olarak algıladığımızı buradan ifade etmek istiyoruz. onur öymen hatırlamalıdır ki dersim olaylarında yaklaşık 70 bin insan öldürülmüştür.
onur öymen’e ve chp’ye buradan soruyoruz;
bu kadar insanın öldürüldüğü ve tarihe dersim katliamı ve sürgün politikaları olarak geçen olayları hangi mantığın ürünü olarak savunmaktadırlar?
onur öymen’in sözleri 1938’de dersim’de çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan on binlerce masum insanın katledilmesini meşrulaştıran bir anlayıştır. demokrasi, eşitlik, barış, kardeşlik, insan hak ve özgürlüklerin öymen ve partisi chp tarafından hiçe sayıldığı bir kez daha görülmüştür. ve onur öymen’in ısrarla savunmaya devam ettiği görüşler chp’nin
militarist, faşist ve ırkçı olan çirkin yüzünü iyice açığa çıkarmıştır.
dersim isyanı’nın bastırılması için dün ne yapıldı ise bugün kürt sorununun çözülmesi için de benzerinin yapılması gerektiğini savunan zihniyet
hitler faşizminin devamı olan bir zihniyettir.
chp genel başkan yardımcısı onur öymen, dersim katliamını savunan açıklamalar yapmaya devam ediyor. meclis'te yaptığı konuşma ve ardından gelen tepkiler üzerine “…ben
nato
'da da büyükelçilik yaptım. bu tür operasyonlarda 'yan hasar' dediğimiz bir durum vardır.” diyerek kendini savunmaya çalışmaktadır.
sayın öymen, dersimde öldürülenler “yan” değil can’dı. dersimde yaşananlar da “hasar” değil katliamdı.
sosyalist parti olarak öymen’in mecliste yaptığı konuşmanın amacının,
kürt sorunu nda çözüm için halkların istediği
barış ve kardeşlik taleplerine karşı,
şiddet ve çatışma ortamını körükleyerek, daha fazla kan ve gözyaşı istemek olduğunu biliyoruz. onun zihniyeti mecliste bu konuşmayı yaptığı esnada alkışlayanlarla aynı zihniyettir. bizler bu zihniyeti kınıyoruz. bizler adil
demokratik ve onurlu bir barış istiyoruz. bizler savaş ortamının son bulmasını akan kanın durmasını ve halkların kardeşçe bir arada yaşamasını istiyoruz.
unutulmamalıdır ki, onur öymen gibi
milliyetçi,
ırkçı ,
şovenist ve
katliamcı zihniyettekiler halkımızın onurlu vicdanlarında yargılanacaklardır. ve halkların kardeşçe ve barış içinde yaşamalarının önünde hiçbir güç engel olamayacaktır. "