yurdum insanın birçoğunun hatta
polisinin,
askerinin,
jandarmasının ortak düçüncesidir. şöyle ki:
düzce'den
ankara'ya gelen kuzenim,
aşti 'de jandarma, polis- ikisinden biri hatırlayamadım şimdi- tarafından çevrilir. kimliği istenir, ne işle iştigal ettiği, nerden, niçin ankara'ya geldiği sorgulanır. işte kimlik bilgileri bilgisayardan incelenir
gbt deniliyor sanırım buna her neyse araştırılır ve bırakılır.
kuzen, abimle birlikte baya sinirli, moralsiz bir şekilde eve gelir. işte anlatır bize yaşananları. kendisi anlam verememiştir neden çevirdiklerini; '' herkes indi otobüsten adamların yanından geçti birtek beni çevirdiler, anlamadım ki niye ben? '' diye söyleniyordu. bizde pek anlam veremedik tabi. annemde telaşlı bir şekilde ''
terörist tipide yok ki sende niye çevirsinler, uzun boylu iri yarı olduğun için çevirmişlerdir. '' diye teselli etmeye çalışıyordu kendince. sık sık ankara'ya gelip gittiği için ilk defa böyle bir durumla karşılaşmıştı, haliyle morali bozulmuş, sıkılmıştı. sanırım birde çevirenler pek iyi davranmamış biraz canını sıkmışlardı.
sonradan üstündeki parka'nın farkına vardık.
deniz gezmiş parkası olarak bilinen,
solcu gençler arasında da yaygın olarak giyilen
yeşil parka'dan giyiyordu. şakayla karışık parkan yüzünden çevirmiş olmasınlar dedim oda: '' olabilir çünkü ilk defa şimdi giyiyorum bunu daha önce geldiğimde falan hiç giymemiştim.'' dedi. bizde bir soru işareti oluştu tabi. acaba dedik?
abimde bizimle aynı kanıya vardı: '' olum kesin varya solcusun diye çevirdiler, parkandan falan, bak burya yazıyorum kesin o yüzden. bölücü,
terörist falan sandılar seni. eylemlerde falan bu tip giyiniyolar ya. '' dedi. yani solcu olduğu için bir nevi polis-jandarma gözünde bölücü, şüpheli biriydi.
işin komik ama hiç de şaşırtıcı olmayan yanı sağdan, soldan, siyasetten bihaber olan annemin, ertesi sabah kuzenin parka'yı görünce söylediği şu cümle oldu: '' seni bu parka yüzünden çevirmiş olmasınlar oğlum? hani bazı terörstler de giyiyo ya bundan, eylem yapanlarda giyiyo, ondan ondan kesin bu yüzden çevirdiler seni. ''. konu annemin dilinden özetlenmiş oldu işte.