dünya nüfusun yüzde 10 kadarı solak ve bunun kalıtımsal olduğu düşünülüyor. nedeni de açıkça ortada; genetik. bununla birlikte tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan çalışmalarda böyle bir bağlantı bulunamadı. solakların bazı hastalıklara karşı dayanıksız olduklarını ve hatta erken öldüklerini gösteren araştırma, dölyatağındaki bozuk gelişmelerler bağlantı kurulmasına neden oldu. 1995 yılında ingiliz ve amerikalı biyolog grubu, gerçek nedenin evrimsel ve kültürel eğilimler olabileceğini açıkladılar.
bana göre tamamen gelişime ve şartlanmaya bağlı olay. sol elini kullanmaya başlayan çocuğa zorla sağ elini kullandıran hatta bunun için özel kaşık imal eden türk halkı misalindeki gibi. ee şindi bu çocuk solak mı değil mi? bir de eğer isterse herkes solak ya da sağlak olabilir. sadece sol elinizi bir süre kullanın. ilk başlarda kassa da beynin sağ hemisferinde ilgili nöron bağlantıları oluşmaya başlayınca iki elinizi de aynı kabiliyetle kullandığınızı göreceksiniz. ayrıca beyninizi daha iyi kullanabilmeniz için bu eylem bazı çevrelerce tavsiye edilir...
bir de sağ eliyle yazıp, sol ayağıyla topa vuranlar vardır ki bunlara ne denir tam olarak bilinmez. ne zaman maçta bir penaltı olsa, " aa emre solak, emre vursun emre, kaleciye ters gelir o " diye bağırılır, hem penaltıda önemli olan tekniktir, ayak tercihi değil.
sağakların dünyasında bazı aletlerin kullanımı (cezve, gitar ve tekli sıralar gibi) zorluk çıkarsa da bi şekilde adapte olmayı öğrenmek durumunda kalmak..
yemek masasında ve çoklu sıralarda en sol uca oturma zorunluluğu hissetmek (alternatifi olduğun yere büzüşmektir ki zamanla ona da alışılır, dert değil )..
sol elini kullandığın için insanların "ay nasıl yapıyosun bunu, zorlanmıyo musun" şeklinde sorularına sebat etmek
söyleyen kişiye göre "daha aptal" ya da "daha zeki" damgası yemek.. (her ikisini de duydum, gerçekten)
kesinlikle avantajdır diye düşünüyorum. özellikle iki el birden kullanılabiliniyorsa müthişdir. yazı yazarken, resim yaparken,puding yaparken falan ne bilim her şeyde çok daha rahat olursunuz.bi elinizle bişi yazarken diğeriyle de başka bişi yazabilirsiniz biraz kasınca.süperdir.
işlerini görmek için genelde sol el ve ayağını kullanan bu insanlar spor dallarında sağ el ve ayağını kullananlara göre daha avantajlıdır.
solak vatandaş tüm hayatı boyunca sağaklara(sanırım böyle yazılıyordu) defans yaptığı için bu işi öğrenmiştir. ancak arada sırada bir solağa defans yapan bir sağak arkadaşın işi zordur.
bir insan göz göre göre '' aaaaaa solakmıydın sen ?? '' diye neden sorar ki ? anlamadım, sanırım anlamıcamda. kalıtsal bir şey aynı zamanda garip garip diyaloglara girme sebebidir.
bir batıl inanç olarak uğursuzluk olarak bile kabul edilir. vebalıymışsınız gibi aynı spfrada yemek yemeyen insanlarla bile karşılaşabilirsiniz. anlam verebilene aşk olsun.
insana "hımm,sen solaksın dimi? epey zeki olmalısın,bu soruyu çözsene bi hemen..." diyen arkadaşlarla uğraşmaya sebebiyet veren ve genetik olduğu iddia edilen durum.soru çözülemezse "ama ben iki elini de kullananlardanım.yani bu soruyu ancak solak biri çözebilir..." tarzı cevaplar verilebilir,lakin işe yaramaz cevaplardır bunlar.çünkü arkadaş hemen sonrasında "ama o zaman daha zeki olman gerekiyor ki senin?" diyecektir.istisna olduğunuzu düşünmeden hemen önce soruyu yapın.
az önce nette, prof. dr. a. rasim küçükusta'nın kendisine atfen: 'hatta, solaklığa ister kadın ister erkek olsun homoseksüellerde iki misli fazla rastlandığı da bildirilmiştir. son yapılan araştırmalar, solaklarda astım ve allerjik hastalık riskinin de daha yüksek olabileceğini de göstermiştir.' cümlesine atfen ekliyorum: bir insana 'sen kocaman bir solaksın!' diyerek bir durum addebilir, hatta betimlemeyi zenginleştirip 'sen gözümde balık burcu bir solağa eşdeğersin' biciminde cümlelerle trolleşelebilir, pisleşebilir, spesifik nokta atışı yaparak hedefi kafanızdaki konumla aynı seviyeye getirmiş olabilirsiniz.