efendim bu durum genellikle sol elin kullanılmasının
şeytanın sol elini kullanmasına benzetilmesinden dolayı solak kişilerin büyükleri tarafından işkencelere maruz bırakılarak sağ elini kullanmasına mecbur bırakılmasıyla olmaktadır.işkencelere örnek olarak cetvel işkencesi verilebilir.büyük kişi cetvelle gezer ve solak kişi sol eliyle iş yaptığını gördüğü vakit çotankkgghh diye cetvel darbeleri gelir.iyi bir uygulamamıdır bilmemekteyim
mahşerde anlayacağızdır.
solak olduğu halde sağ elini kullanmaya zorlanan çocuklarda kekemelik problemi ortaya çıkabilmektedir. ailelerin bu duruma çok duyarlı olmaları gerekmektedir.
annemin, daha ben bıdı bıdıyken ilkokul hocamın bana yaptığı bu eziyeti bitirmesi sonucu rahata kavusmam. 'aman ögretmen bey, bizim çocuk solak, yazamaz ki sağ eliyle'. hiçbir zaman sağ elimi kullanamadım ama ne gerek var.
kısıtlı ortam şartlarından doğması muhtemel olay. sadece sağ elle yazanlar için yapılmış sandalye-sıra karışımı yazı yerleri alınmışşa sınıfa el mahkum, yapacak birşey yok...
takvim yaprağında şöyle yazıyordu:
hz. muhammed (s.a.v.) birgün sol eliyle yemek yiyen bir adam görmüş ve ona sağ eliyle yemesini söylemiş.adam "ben solağım ya resulallah" deyince peygamberimiz "kaldıramayasın!" demiş ve o adamın anında sol eli felç olmuş. yani solak olsak da sağ elimizi kullanmalıyız. tabi bir solak olarak ben buna
bi siktir git ya derim.
insanların genetik olarak normalde solak olanlardan çok daha büyük bir oranının solak olmasına rağmen eğitim sırasındaki kasışlar sonucu çoğu doğuştan solağın içinde yaşadığı durum.
sağlak olup sağ elle yazı yazıp da futbol oynarken sol ayakla oynamak gibi bi durum (bkz.
crackerjack)
kişi gerçekten sağlaktır, ama ebeveynler, sergen gibi futbol oynasın diye sağ ayağını bağlamışlardır.
* * *
minik büzük bir veletken (yani ilkokul 1'deyken) zorla hocam bana yapmıştı.bi de üstüne evdekiler de onunla aynı fikre sahip olunca hiç geri döndüremedim.şu an sağ elle yazıyorum ama sol elle de hızlı olmasa bile gayet düzgün şeyler çıkıyor.bunun dışındaki tüm işlerimi her iki elle de yapabilirimi( ayrıca çift ayak oynadım bu son iki yıla kadar).hatta arasıra derste sağ elim yorulunca sola geçiyorum.bana beyin oarak ne etkisi olur bilemem, ancak dışardan bakınca diğer insanlar bişey diyebilir. fakat empati üstünde havyansı etkisi var onu belirteyim.
solakların sağlaklar daha zeki olmaları da, insanların "solak olup sağ elini" kullanmalarının nedenlerinden biridir.
solaklar için beyin egzersizi.
solakların genelde yeteneki yani güzel resim yaptıkları ve güzel yazdıkları gerçeği düşünülürse mantıksız bir iş.
ilkokula ilk başladığım gün sıra arkadaşlarımın kalemi sağ elde tuttuğu için sırada rahat yazı yazamadığımdan sağ ele teşrif etme durmumum ama sol ayak futbol oynamamı kimse engeleyemez
aslında solakların çoğunun yüzde yüz solak olmamasından kaynaklanan bir durum, sonuç: benim gibi hibrid bireyler(basketbol,hentbol sağ elle; futbol sol ayakla oynanır, yazı solak yazılırken, kaşık ve her tür fırça iki elle de kullanılabilmektedir.) ayrıca solaklarda iki beyin korteksi arasındaki bağlantının daha gelişmiş olmasından da kaynaklanan durumdur yani nasıl başlarsan öyle devam ediyo gibi bişey.
basketbol oynarken solak,
futbol oynarken sağlak,
diş fırçalarken solak,
yazı yazarken sağlak,
mesaj yazarken solak,
telefona cevap verirken sağlak olmak gibi garip garip sonuçlara, kimlik bunalımlarına sürükler insanı.
her şey ilköğrenim sırasında "sağ el kullanmak daha iyidir" diye baskı yaratan gerizekalı öğretmenlerin suçu...
sağ el bir fare alıp onu sol elle kullanmak gibi garip sonuçlara da varabilir.
sol el fare, sağ el de olabilir.
kafa kalmadı ki...
(mavio, 13.07.2005 17:05 ~ 17:09)
bu duruma
çemberimde gül oya'nın son bölümünde imza gününde kitaplarını imzalayan yaşlı yurdanur'u oynayan
selda alkor'un genç yurdanur'un sağlak olması sebebiyle sağ elini kullanarak imza atması durumunda rastlayabiliriz.
(mazzo, 13.07.2005 17:42)
bir gazetede bu eylemin zeka geliştirdiğini okuduktan sonra diş fırçasını arada bir sağ elime almaya başladım. fakat daha sonra fırçanın ağzımın dışına kaçmaya başlamasıyla tekrar sol ele geçtim. alışmadık elde fırça durmuyo tabi.
ilkokul birden beri iki eli ile de yazı yazabilen biri için hangisini yaptığını anlaşılamayan durum,kötü bir durumdur.
solağımda ama sağla da mı yazabiliyorum,
salağımda ama solla da mı yazabiliyorum,
solakmıyım düzmüyüm bilemiyorum.
(adrian, 04.07.2007 21:40 ~ 21:41)
kimi zaman sağ elle yemek yeme ve sol elle yazı yazma şeklinde vuku bulur.
bir şekilde küçüklükte bu
alışkanlık kazanılmışsa ilerleyen vakitlerde "hangi elini kullanıyorsun?" sorusuna makul bir cevap veremezsiniz. solaksınızdır ve ilk defa denediğiniz şeylerin neredeyse hepsini sol elinizle daha rahat yapıyorsunuzdur ama yazı yazmak, yemek yemek gibi alıştığınız şeyleri sağ elinizle yapıyorsunuzdur. sonuçta farklı işler için iki elinizi de kullanırsınız ama
solak yada
sağlak olamazsınız.
solak olduğu için coğu insandan ayrı olduğu gibi bir düşünceye kapılan insanın ileriki zamanlarda 'benim onlardan eksiğim olmaması lazım ama niye sağ elimi kullanamıyorum' dediği, bir süre uğraşıp başaramayınca 'ben özürlü müyüm,niye olmuyor?' dediği gereksiz işler.
gay olup babası tarafından zorla kerhaneye götürülen genç modeline benzetilebilir.ama sonuç her ikisinde de tık çıkar.
(bkz:
doğayı koruyalım)
(bkz:
doğayı bozmayalım)
fare inatla bilgisayarın sağına koyulur, kaderimize boyun eğeriz. tabii ki fareye alışan sağ el artık bu konuda sol elden iyi olmaya başlar. (bkz:
ve olaylar gelişir)