|
|
- baaldaki her garibanın lise3te okumasının zorunlu olduğu, bu garibanların
sadece kitabı okumakla kalmayıp bir de üstüne emel akdenizin yorumlarıyla dinlemek zorunda da oldukları, felsefe düşmanı olan ilk çağ zenginlerinin sokrates'e yaptığı suçlamalara yanıtı olan platon* eseri.
bazı çevreler hiçbir yazılı eseri olmadığından sokratesin aslında hiç yaşamadığını, bu kitabın ise tamamen platonun hayalgücünün ürünü olduğunu iddia ederler.(ascella, 02.05.2004 21:06 ~ 30.09.2004 00:27)
- başarısızlıkla sonuçlandığı için sonunda baldıran zehiri içerek onurlu bir şekilde ölmeyi seçen filozofun girişimi
(mavio, 02.05.2004 21:10)
- tam metni için http://www.tocmed.com/... *
(lethe, 15.11.2004 13:43 ~ 01.12.2005 21:13)
- felsefeye giriş dersinde okunması zorunlu olan kitap
- socrates in kendisini tanrıya inanmamakla suçlayanlara cevabı da kusursuzdur.tam emin olmamamla birlikte şöyleydi:
''sizler benim tanrı yerine şeytana taptığımı düşünüyorsunuz.peki şeytana tapan bir insan nasıl tanrıya inanmaz.şeytanın tanrının yarattığı bir varlık olduğunu siz iddia etmiyor muydunuz.''
- “kendime tanrı adına şunu sordum: bilge ve cehaletimle olduğum gibi olmayı mı,yoksa her ikisinde onlar(politikacılar,ozanlar,zanaatkarlar) gibi olmayı mı isterdim?ve kendime ve tanrı’ ya benim için, olduğum gibi olmanın en iyisi olduğu cevabını verdim”
“ey dostlarım!oğullarım büyüdükleri zaman, eğer maddi zenginlik konusunda ya da herhangi bir şey konusunda fazilet için,olduğundan daha fazla endişe ederlerse veya gerçekte birer hiç iken bir şeymiş gibi davranırlarsa, sizden onları cezalandırmanızı isteyeceğim. benim sizlere sıkıntı verdiğim gibi onlara sıkıntı vermenizi isteyeceğim. uğruna endişe duymaları gereken şeyler için endişe duymazlarsa ve hakikatte bir hiç iken bir şey olduklarını düşünürlerse benim sizleri azarladığım gibi siz de onları azarlayın. eğer bunu yaparsınız, hem bana hem de oğullarıma hakça davranmış olursunuz”
- sokrates'in savunmasının ve bu savunma sonunda katledilmesinin felsefe ve daha genel olarak sosyal bilimler tarihi üzerindeki etkileri konusunda kapsamlı ve oldukça anlamlı bir tartışma için,
bkz: hannah arendt - geçmişle gelecek arasında.
- çok iyi değildi. çünkü o bir forvet oyuncusuydu.
(bkz: socrates brasileiro)(deget, 24.06.2007 13:32)
- gerçeği arayanların gördüğü muamelenin yüzyıllardır hiç değişmediğini gösteren kitap. sokrates'in biricik öğrencisi platon tarafından kaleme alınmıştır.
|