belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  2. · bir kadının bilmesi gerekenler
  3. · ugg
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · prison brake
  6. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  7. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  8. · gotik hatun
  9. · hiç gerek yoktu

sokakta kendisine mikrofon uzatılan insan tipi  

1. o bir anda ağzına mikrofon sokulanların hepsi konuşmayı bilmeyen tipler değildir. televizyondan bakınca öyle görünebilir ama sokağın ortasında kafanızda kim bilir kaç tilki dolanırken, pat diye biri gelip, x hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorduğunda hemen cevap veremeyebilirsiniz. özellikle düşünmeden konuşmayı sevmiyorsanız doğal olarak düşünmeden söylediğiniz lafların televizyonda yayınlanmasını da istemezsiniz. öte yandan o röportajlarda uzatılan mikrofonların arkasındakiler her zaman çok gerekli, herkesin fikir sahibi olması, yani aniden sorulduğunda cevap vermeye hazır olunması gereken sorular sormamaktadır, örneğin "sanatçı x yeni albüm çıkarmış ve avrupa'ya açılmayı düşünüyormuş, ne düşünüyorsunuz?" diyen birine insan ne kadar mantıklı ve doyurucu bir cevap verebilir ki, farklı bir açıdan öyle sorular soruluyor ki, gerçekten verilen cevabın dikkatlice kurulan cümleler ve çok geniş bir konuyu en iyi şekilde özetleyen bir anlatım içermesi gerekiyor. örneğin "türkiye'nin avrupa birliğine girmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sorulduğunda fikri olan bir insan bile bocalayabilir çünkü sokağa avrupa birliği konusunda demeç vermeye çıkmamıştır. ve öyle kısa bir cevap vermesi gerekiyordur ki politikacılardan daha usta bir şekilde olaya her yönüyle bir cevap sunabilsin. öte yandan "destekliyorum, inşallah bir an önce gireriz" demek de mümkündür ama fikir sahibi insan da bunu yapmak istemez. sonuçta biz ekranda o güzel cevabı arayan "ııı, şimdi, ehem, öhöm" diyen tipler görürüz...

tabi bunlardan ayrı olarak cidden konuşmayı bilmeyen, sorulan soruyu anlamaktan aciz, eğitimsiz kesim de sık sık bu şekilde ekranlara konu olmaktadır. eğitimsizliğin yanı sıra halkımızın birçok konuya ilgiziliği de bunda etkendir. yeni türk lirası kullanılmaya başladığı gece yeni türk liralarını sahte diye almayan veya yakında geçersiz olacak korkusuyla 25 milyon tl verip 20 ytl alan insanların olduğu bir memlekette, yapılan röportajda tv'ye çıkıyorum sırıtışıyla saçmalayan insanların olması pek de şaşırtıcı değildir...

işin diğer bir acı yanı da bazı programlarda özellikle böylelerinin seçilerek yayına konmasıdır. yani aslında yapılan hizmet halkın düşüncesini öğrenmek değil komik görüntüler yaratarak fikir ve tartışma proramlarının reytingini artırmak, sonuçta dolaylı yoldan tv'lerin bu bilinçsizliğe yaptığı artırıcı etkiye katkıda bulunmaktır...
    (8844455, 03.01.2005 21:32 ~ 21:33)
  2. (srce, 03.01.2005 21:33)
  3. mutlaka yurtdışında akrabasına selam eden insandır.
    (bkz: almanya'daki teyzem)
    (mi atze, 09.07.2007 14:55)
  4. bu sabah sularında beni sinirlerden sinirlere gark eden insan tipleridir. kafalarını ezesim var.

business channel, "güzel ve cahil bir nesil" temalı bir program yapmaktadır. türkiye'deki genç neslin dış görünüş endeksli bir yaşam sürdüğünden ve güncel olaylarla beraber yakın geçmişine dair de herhangi bir bilgiye sahip olmadığından bahsederek ne derece acınacak bir duruma düştüğümüzü göstemek için sokaklara düşüp ufak çaplı bir ankete başlamış.

olay basit.
    talihsiz spiker ve kameraman bu yaz sıcağında sokak sokak gezip yoldaki genç insanları çeviriyor ve günah keçilerine 8 tane soru soruyor.
    sorular şunlar :
    - kenan evren kimdir?
    - 12 eylül 1980 size ne hatırlatıyor?
    - demirel kaçıncı cumhurbaşkanımızdır?
    - şu anki başbakanımız kimdir?
    - şu anki dış işleri bakanımız kimdir?
    - özal kimdir?
    - 11 eylül tarihinde ne oldu?
    - bush kimdir?

bu kadar.
    hepsi yakın tarih. hatta içlerinde güncel sorular da var.

inanması çok güç ama verilen tek doğru yanıt şu anki başbakanın recep tayyip erdoğan olduğu. yaklaşık 25 denekten sadece birkaçı 2'den fazla soruya doğru cevap verebiliyor. o da ıkına sıkıla.
    bu cehalet değil.
    bu başka bir şey... bir çeşit uyku olmalı, anestezik bir yaşam...

suçlu ister kenan evren deyin, ister demirel ya da meb-yök ikilisi..
    acınacak durumdayız. hani diyoruz ya "amerikalılar aptal", "minübüs şoförleri fazla para aldıklarında ne kadar para üstü vereceklerini hesaplayamıyorlarmış" diye.. mümkünse eleştiri yapmadan önce bir ayna bulalım.

ha bir de ben bunları yazarken dışarıdan seçim otobüsü geçiyor.
    ölüyü hortlatacak şekilde bir slogan : "türk milleti ayağa kalkıyor! türk milleti ayağa kalk!"
    şaka gibi. ayağa kalkışımıza bak!

bu arada cevaplar:

- 7. cumhurbaşkanı.
    - 80 darbesi.
    - 9.
    - recep tayyip erdoğan.
    - abdullah gül.
    - 8. cumhurbaşkanı.
    - amerika'nın ikiz kulelerine saldırıda bulunuldu.
    - amerika birleşik devletleri başkanı.

belki bulmacalarda falan çıkar da anahtar sözcüğü bulmanıza yardımcı olur.
    (atalante, 09.07.2007 15:51 ~ 02.05.2009 22:44)
  5. "ülkemiz işte bu kadar bilinçli!" temalı araştırmalarda cümle memlekete çoğunlukla alay malzemesidir.
    (jeanne darc, 09.07.2007 16:00)
  6. mikrofonu yalamadığı sürece tehlike arzetmeyen insan modelidir.
    (fingerbang, 09.07.2007 16:18)
  7. çamaşır suyu vb. reklamlarındakilerden daha doğallardır.
    (bellek read olamadi, 09.07.2007 16:20)
  8. (etranger, 09.07.2007 16:22)
  9. her nedense haber yapacak kişinin yada kurumun görüşünü destekleyecek insanların çokça bulunuğu muhitlerde yapılan, benzer düşüncelerin duyulduğu ve muhabirin muhtemelen uzunca bir uğraştan sonra bulup söylediği can alıcı bir cümleyle biten habere özne olan kişilerdir.
    (makber, 09.07.2007 16:30)
  10. muhabirin seni gözüne kestirdiğini hissedersin ama sarhoşsundur yada kafan bozuktur,yada lisedeyken olduğu gibi kaçmışsındır okuldan babana da haberlerde yakalanmak istememektesindir.tek cümleyle kurtarırsın kendini "bizi sakın şey etme" tam mikrofonun uzandığını hissettiğinde bu tarz bir cümle sarf edip; bu tip bir insan olmaktan kurtulunulabilir. (bkz: kamera fobisi olan insan tipi)
    (sangwa, 09.07.2007 17:14)
  11. özellikle power türk'ün ara ara programlarına konuk olan sanatçılara zorla garip sorular sormaya mecbur bırakılan insan tipidir. bu kanal istiklalde gördüğü insancıkları ablukaya alır ve "televizyona çıkmak ister misiniz?" diye masumane bir soru sorar. kamera gören bu insanlar da gayet efendi güzel bir şekilde televizyona çıkmayı beklerler.

kendilerine sordurtulan soru:
    -ziynet sali sabah kalktığında ilk iş ne yaparsın?

"sıçarım!" diye bi cevap bekler o insan. televizyona çıktığına çıkmışına pişman olmuştur. bir daha izlemez o kanalı..
    (yavan tarhana, 24.07.2007 11:45)
  12. kameraya mı, mikrofonu uzatana mı bakacağını şaşıran insan tipi.
    (bkz: kendimden biliyorum)
    (onelongpause, 07.08.2008 17:21 ~ 06.01.2009 16:48)
  13. zam haberlerinin baş kahramanı olan pazar teyzeleridir efenim.bu teyzeler mikrofon uzatılmadan önce, ver ver ondan da 5 kilo ver bundan da 3 kilo ver modunda coşmuş şekilde alışveriş yaparlarken kendilerinde mikrofon uzatıldığında birden madur vatandaşa dönüşüp el yakıyor evladım alamıyoruz şeklinde dert yanmaya başlarlar.
    (chericheri, 23.10.2008 20:27)
  14. genellikle aynı zamanda istiklal caddesinde yürüyen insan tipidir...

zaten istiklalde yürürken garanti 3-5 tane biri mikrofonlu biri kameralı iki kişi görürsünüz...

uni-rock 2008 için istanbuldayken ve yana yakıla güzel yemek yiyebileceğimiz bir yer arıyoken biz 3 arkadaşı çevirmişti bu iki kişi...

hangi kanal diye sorduk,yerel dedi..
    uni-rock için mi burdasınız dedi,yemek için burdayız dedik..
    üni-rock gençliği aç mı dedi!:?'+^'+ !: niye bizi kategorize ediyosun, 14 saat yolculuktan sonra sen de acıkırsın dedik..
    üni rock hakkında ne düşünüyorsunuz dedi, sen ne düşünüyorsun dedik
    sizi yakından tanımak istiyoruz,metalci gençliği dedi,
    yemek ısmarlıycan mı dedik, hayır yayınlıycam sadece dedi,
    siktir git o zaman dedik....

yüzünü ekşitti ve ayrıldı....sanırım yayınlamadılar ama...
    (insansevmeyenhayvan, 23.10.2008 20:35)
  15. (amele mektebi, 23.10.2008 20:43)
  16. (fantastik, 04.10.2009 00:34)
  17. (what a big nick, 04.10.2009 00:34)
  18. herkes olabilir.

bana da yaptılar... durun anlatıcam.

yıllardır hayâlimdeki şuydu: kızılay meydanında mikrofon uzatan şahsa tek kaşımı kaldırarak, hafif alaycı bir tavırla bakıp, "benim söylediklerimi yayınlarsanız, sizin televizyonu da albayraklar alır... " demek, "ııı... şey... ık mık.. kem-küm" kalan muhabire müstehzi bir gülüş atıp, saçlarımı savurarak oradan uzaklaşmak...

olmadı.

"5 dakikanız var mı? soru sorabilir miyim?" diyen adama 3 sn. bakıp "pardon, acelem var" deyip kaçtım... aman canım, ne alaycı tavrı, ne saç savurması?! başım öndeydi yeminle...

yenilen pehlivan misali dolanıp duruyorum güvenpark'ın orda... nolur... bir şans daha!!
    (annakarenin, 04.10.2009 00:43)
  19. bu insan tipleri mesleki olarak ikiye ayrılıyorlar;muhabirlerin korkulu rüyası, bu duruma vatandaş röportajları deniyor ve bu kişiler; daha sonra çeşitli eğlence sitelerinde videoları yayınlanarak teşhir ediliyor.
    (ayrıca çaylaklık dönemimin ilk entrysine konu olarak bu başlığı seçmemde bir amaç var)
    o mikrofonu uzattığında, başbakan edasına bürünüp, süper saçma bir kabarışla derin tahlillere girmiyorlar mı hasta oluyorum.
    bir de doğrudan sokağa çıkma amacınızın karşılığı olanlar var. sizi altı saat boyunca sokakta dolaşmaktan kurtaracak, aklı başında, sorduğunuz soruyla doğrudan ilgili olanları var ki. işte onlar cankurtaranlardır.
    (desperate0082, 04.10.2009 00:44 ~ 01:49)
  20. muhim olmayandır. muhim olmayandır çünkü arkada bir amca kulağında telefon hanımını arıyordur. ve az sonra olan olur. ''buradan hanıma selamlarımı yoluyorum, kendisi şu an beni izliyor''. işte muhim olanda budur ya...
    (bilebilebiikikere, 04.11.2009 22:25)
  21. bazen uzatılmasını beklemeden mikrofona kendi uzanan insan tipidir.

http://www.facebook.com/...
    (chericheri, 04.11.2009 22:35)
  22. yöneltilen soru en bildiğiniz konudan bile gelse duraklamanıza hatta kekelemenize neden olan durum. bir de yanınızda erkek arkadasınız varsa eş dost konu komşu baba ve benzeri görmesin diye hemen el bırakılası daha olmadı kameramana çekme kardeşim diye rica edilesi durumdur.

güvenparkta olmadı kimlik mağazasının oralarda zulalandıklarından uzaktan görmemle yolumu değiştiriyorum.

maaile gittigimiz bir alışveriş merkezinde de şöyle bir olay vuku buldu ;

muhabir : hanımefendi iyi günler . x hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyim acaba?
    anneanne: bıd bıd bıd bıd bıdı bıdı bıdı
    muhabir:teşekkürler. peki siz ne düşünüyorsunuz x hakkında?
    enyalios: anneanneme katılıyorum ( ve arkasından uzun bir duraksama , özgüvenin yerlebiroluşu..anneanneme katılıyorum gibi kısa bir cümleyi bile kurarken kekelemek ve ecel terleri dökmek)
    anneanne; biz seni boşa mı okutuyoruz ilkokul mezunu anneannenle aynı cevabı veriorsun???? pes yani !
    enyalios; +%&=&%+
    (enyalios, 04.11.2009 22:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil