short message service'in kısaltmasıdır kendisi. gsm şebeke hizmetlerinden biridir. hayalleri, umutları, sevinçleri, hüzünleri taşır içinde.
bundan bir 20 sene önce 150 karaktere acıların, sevgilerin, aşkların, vedaların, terketmelerin, romantizmin sığacağını söyleselerdi kimsenin inanmayacağı bir şey olurdu. bazı mesajlar keşke hiç atılmasa.
o güzelim tebrik kartlarını,kartpostalları öldürmüş teknolojik katildir. onların içerdiği duygu ve sevgiyi de asla içermez. insanın dedesinin el yazısını görmesi ile gelen mesajı okuması arasında dağlar kadar fark vardır.
önemli ve duygusal günlerde hazırlarından gönderilebilen, çoğu kişinin kendi başına türetemeyeceği sözleri içeren, karşısındaki angutunda bunu okuyunca duygulanabileceği, göndermekten ve almaktan en nefret ettiğim telefon zımbırtısı.
sevgiliye uyku sersemliğinde ''seni cook seviyorum.'' yazmaya calışırken 2 numaralı tuşa birkez az basma sonucu ''seni book seviyorum.''şeklinde gönderilen ve farkedildikten sonra yerin dibine sokan teknolojik imkan.
iletişim sektörünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan "sms" (short messaging service - kısa mesaj servisi) 15. yaşını kutluyor.
ilk sms, bundan 15 yıl önce, 3 aralık 1992 yılında, vodafone şirketinde mühendis olarak görev yapan neil papworth tarafından, yine aynı şirkette çalışan bir meslektaşına gönderildi. tarihin ilk sms'inde, yaklaşan yeni yıla dair bir mesaj yer alıyordu: "mutlu noeller".
90'lı yılların başından bu yana hizmete sunulan kısa mesaj servisi sms, cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte büyük bir patlama yaparak, günümüzde iletişim sektörünün olmazsa olmazları arasına girdi. chip
beraberlik öncesi flört için kullanılan teknoloji harikası. inceden inceden birbirine ortalar yapıp, olayı derinleştirme mevzusu. konuşarak olmuyor sms'le deneyin*
dün itibariyle 160x8 karakterlik kısa mesajımı da görüp "ne günlere kaldık yaraaaab" diye inlediğini düşündüğüm böyle, aklımda hep yumuş yumuş yaşlı kadın şeklin tasvir olan servistir. gün boyu ne dertler dinliyor, ne sevenleri birleştirip, kimleri ayırıyor, babadan anneden kısa ama öz "gel, git,nerdesin" iletileri, eski dosttan doğum günü dilekleri, geçen gördüm bi tane "kızımız oldu" yazıyordu, böyle aborik durumları iletme de dahi kullanılan, adı kısa ama işlevi böyyyük nimettir.
sms bildiğiniz üzere telefondan telefona kısa mesaj atmamızı sağlayan hayli kastırıcı şeydir. şu yazdığım basit cümleyi telefondan yazmak istesem muhtemelen iki mesaj tutar, hem bütçe olarak, hem zaman olarak ağzıma sıçılırdı.
konuyu nerden spame bağlayacağımı anlayan vardır belki. geçen avea kullanan arkadaşımın telefonuna rutin mesajlarından biri geldi. tek farkı böyle periyodik, komik sanılan mailler vardır ya. sonu 10 kişiye yolla, yollamazsan pipin düşer şeklinde biter. aynen o konsepte bir mesaj yazmış eleman. nasıl olsa ayda 5bin mesaj atma hakkı var. listesindeki tüm avealara yollamış. sanırım bu soad'ın eurovision'a katılmasıyla ilgili bir mesajdı. sakın oy vermeyin, onlar tü kaka insanlar diyordu. sonra da bu mesajı herkese yollayınki kimse vermesin, göt gibi kalsın elemanlar diye klasik bir bitiriş yapmışlar. neyseki kullandığım operatörde öyle gerizakalılıklar olmuyor yoksa çok can yakmıştım. takriben dostsuz kalmıştım şu an. tüm arkadaşlarım avea kullanıyorlar çünkü. hepsi fakir.
bunun bir adım ötesini düşünüyordum. sms spam bak bunu da ben buldum. neyseki bir başka arkadaşım beni bu dertten kurtardı. artık o denli mutluyumki, bu giriyi bulutların üzerinde yazıyorum. normalde işin içinde az biraz siyaset, milliyetçilik ve din varsa işi hassas noktalara bağlayarak vicdan mekanizmasını devreye sokmak en faydalısıdır. işte bu mesajı yollamazsan günaha girersin, orda çocuklar ölüyor ve senin tek yapman gereken bu mesajı 10 kişiye yollamak filan. ya da benim amcaoğlu yollamadı bu mesajı hakkaten düştü pipisi riske girmemek için bende yolluyorum filan yazarlar sonuna.
ama bu seferki de benim gibi bir adım ötesini düşünüp aklıma gelmeyen şeyi bulmuş ve başarıyla uygulamış. mesaj neyle alakalı bilmiyorum ama sonu şöyle bitiyor. "bu mesajı 10 kişiye yollamazsan, allah belanı versin".
insanın moralini bozan mesajlaşma sistemidir.
neden mi?
çünkü bana sadece turkcell, turkcell-im, garanti bankası, iş bankası ve avivasa mesaj atıyor. bir de uzatmalı sevgilim olan ankara bağcılar belediyesi, anlamadığım bu belediye benim telefon numaramı nerden buldu, ankara'da bağcılar neresi onu bile bilmem.
bir de daha yeni bir mesaj geldi, baya heyecanlandım, evliyaoğlu eczanesinden, acaba yeni bir aşk mı doğuyor?