|
|
- chat ortamlarının vazgeçilmez atraksiyonudur smiley ler.
sözlük ortamında ise büyükbaşların bir dayatması sonucu * * buralarda sadece smiley ve swh olarak görebileceğimiz zavallı ikinoktalı parantezler...
- sözlükte kullanılması hoş karşılanmayan, hatta eğer yasak değilse yasaklanması gerek gülücük efektleri grubu
- bir internet terimi.
eski bilgisayar dergilerinin sayfa doldurmak için her sayıda yayınladıkları listedeki her bir madde.
surat, gülücük vb türkçe kullanımları da vardır.(chete, 04.04.2004 22:22)
- (bkz. emoticon)
- insanları iletişimsizliğe , yozlaşmışlığa ve sorunluluğa doğrultan içinde bulunduğumuz iletişim çağının yarattığı internet dilinin en yaygın kullanılan saçma sapan simgemsisi.
kişisel eleştiri maksatlı edit: ne denyo adammışım be, kullanan kullansın anasını satayım bana ne!(skuba, 21.10.2004 21:32 ~ 17.12.2006 01:56)
- gülücük diye de türkçeleştirilebilir.*
- iki kişinin karşılıklı konuşması sırasında aralarındaki iletişimin büyük bir kısmı beden dili ve ses tonu ile sağlandığı bunun yanında kullanılan kelimelerin ise oldukça küçük bir payı olduğu bilinen bir gerçektir. bir messenger üzerinden bir arkadaşımızla yazışıarak iletişim kurmaya çalışırken, işte iletişim konusunda en önemli iki araç olan ses ve beden dilinden mahrum olarak bunu deneriz. smileyler işte bu sebepten dolayı beden dilinin eksikliğini, iletişim açığını, mimikler sayesinde kapatmak amaçlı ortaya çıkmıştır.
iletişim performansını yükselten bu küçük resimler sayesinde karşımızdaki kişiye kendimizi tüm duygu ve düşüncelerimizle kendimizi ifade etmemizi sağlarken aslında karşılıklı konuşmalarımıza ciddi bir yön vermekte ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmektedir. elbette ki resmi yazışmalarda kullanmak, sağlayacağı faydanın yanında, bir ciddiyetsizlik yaratabilir. ancak gayrı resmi yazışmalar için çok değerli bir iletişim amacıdır.
zira ses, beden dili ve mimiklerin iletişimdeki payı bu kadar büyük olmasaydı cep telefonu ya da yakında olacak haliyle görüntülü cep telefonu yerine hepimizin cep telgrafı olurdu.
- (bkz: azwepsa)
- bunların rozeti de var.
tee chat ortamlarına akmadan önce almışım bu rozetlerden iki tane biri kız biri erkek gülen surat şeklinde. geçenlerde elime geçti. çok hoşsohbetim* ben allah kahretmesin.(viola, 02.10.2005 20:58)
- (bkz: ismail)
- dünya içerisinde kurulan apayrı bir alem olan sanal gerçeklik içerisinde insanların duygularını bir iki parmak hareketiyle koordineli olarak hareket ettirmesi ile ortaya çıkan surat ifadeleridir bunlar.
bazıları çok sevimli olabilir evet. lakin sanal dünyadan yarı kopuk olarak gerçek dünyaya geçen bazı insanlar smileyin dozunu arttırabilirler. markete gidiyor abimiz diyelim
-nbr
-:) u?
-:)))
-marlboro vr mı?
-:/
-:@
-(. )( .)
-:p
-siktir lan
sanal alemde ilk önce parmaklarımız ":)" ile tanıştı. sonra "asl?" sorusuna cevap vermeyen "güzel bayan"a veryansın olarak türeyen ":(" çıktı. gelişmiş sohbet sistemlerinde * * ise artık smileylerin dozun artmış, ufak bir hareket ile yalayan kadınlar, 31 çeken cin ali, şahin k'dan sahil.mpg türer olmuştu.
"bana mutluluğun resmini çizebilir misin abidin" diye sorduğun zaman, herifçioğlu yapıştırıyordu ":)".. kızıyordunuz: ":@"
smileyleri ne kadar benimsemiş olsak da realist olmak lazım.
":/"
- (bkz: sırıtık)
- ":p" şeklinde kullanılanı da vardır.
şakamsı gerçekleri söylemek için sıklıkla kullanılır,sonuçta herkesin birbirini yanlış anlamasından öteye bi sonuç vermez,gereksizdir..
- ilk kez 19 eylül 1982'de abd'li profesör scott fahlman tarafından kullanılmıştır. bugün 25. yaşını kutluyor.
(bkz: gereksiz bilgiler)(deget, 19.09.2007 12:31 ~ 12:37)
- en anlam veremediğim smiley ":s" smileyidir. bir çok yerde karşıma çıkıyor bu smiley. itü sözlük chat olsun, zirvetör olsun, müze olsun, msn konuşmaları olsun insanlar bir şekilde kullanıyorlar bunu, cümlelerinin sonuna getiriyorlar. bakıyorum her seferinde cümlenin gidişatına göre az çok karar verebiliyorum ne anlama geldiğini. az önce yine düşündüm ne anlama geliyor bu smiley diye. baktım ki her anlama geliyor bi sikim anlama gelmiyormuş meğer.
"rıza'yı aramam lazım :s" rıza'yı aramak istemiyorum diyor yani.
"rıza'yı aramayı unuttum :s" çok hayıflandığını belirtiyor burda.
"rıza'yı aradım açmadı :s" üzülüyor sanırım.
"toplantı :s" girmek istemiyor toplantılara. ama toplantılara girdiğini de görün ne olur yani.
"niçe nerde dıgıdık kınışcam :s" önemli bişey var sanırım.
evet ben de bir sonuca varamadım giri de boşa gitti. en azından katılmak güzeldi.(olahabeoy, 05.10.2007 14:02 ~ 02.04.2008 21:13)
- itü sözlük'te ara ara kullanmak istediğim hatta kullanamıyorum diye sinir yaptığım ve zaman zaman dil çıkaran smayli, işeyen smayli, göz kırpıp cilve yapan smayli yazasımı getiren internet ortamının vazgeçilmez duygu ifade resmi.
- sımayley cerahatı uzun zamandır gündemimde. çoğumuz gibi ben de elektronik cemaatlerde bazı hassas olayları bıçak sırtında tartışırken, bu sımayliler sayesinde ideolojimi esnetebiliyor, garantör misyonu yüklüyorum. bazı bazı angaje durumlarında mevzunun elzem ve mülhem oluşunu bile hiçe sayıp, araya serpiştirdiğim bu simge(ler), hatırı sayılır etkiyle görüş alanımı uzun soluklu kılabiliyor. misal karşı tarafa alttan alta “verse ne güzel olur?!” serenatını yüzyıllık rüya gibi lirik bir ezgiyle döşerken, o aslan, o yiğit parçası benden öyle bir naiflik (çocuk-childlike?) çıkar ki peşisıra koyarız sımayliyi.
sımayli deyip geçmeyin; o insanın ‘yumuşak karnı’dır. bazı kadir kıymet bilmezler için çoğu kez iletişimin kopmasına, lakaytlığın dizboyu olup ancak elimizde(?) olanla yetinmemizi sağlamasına rağmen, fileleri havalandırmak ve skor elde etmek için birebirdir. sımayli sayesinde cebir yapmadan dilediğiniz kadar muktedir, inandığınız kadar mukaddirsinizdir. bir rivayete göre yine sımayli destekli izdivaç dahi yapabilirmişsiniz. aman diyeyim; inanmayın hemen, adı üstünde rivayet, riayet edilir mi hiç?
neyse tabii sekeni zemindekilerin -nasıl ki eytişimde herşey doğru ve orantılı sarfediliyorsa- dikkat etmesi gereken en önemli fiil, kullanımına dönük olanıdır. olur olmadık yerde tasrif ve tasnife soyunmak en iyi ihtimalle sizi başarılı bir oportünist yapar. yani bu iyimser tasniatı gözönüne alıp peyder pey çoğaltırsanız smaylinizi, azalarsınız.
sımayli; sanal bir diyaloğun, meşruiyeti olmayan yaltaklanmaların -belki de- varolan ve akılda kalan tek suretidir. avrupa birliği, nato, imf, opec, who, kim o? vb. küresel teşkilatlarla bir yere kadar yol alabilirsiniz, hatta 'bunlar gelip geçicidir' diyebilirim, ama smayliler kalıcıdır, sabaha kadar yolu vardır.
ehm, “mesaj da vereyim bari” diyor ve burdan tüm sımayli sever camiayı biraz ılıkkanlı ve nemli olmaya davet ediyorum.
- /:=0 şeklinde hitler bile yapabileceğiniz boku cılkı çıkmış şeyler.
- yorgun ve uykusuzken giri girilmemesi gerektiğini bana öğreten hede.insan çaylak fln oluyor,alimallah*
- sözlüğe girmesi pek hoş karşılanmayan noktalar virgüller parantezler yumağı..
aman.
- sözlükte kullanılması yasak olsa da msn ortamlarında sıkça kullandığımız aşikar. kimimiz msn smileylarını tercih etse de çoğumuzda ordan burdan alınmış değişik kodlarla kullandığımız pek de sevdiğimiz smileylarımız var. hıhhı çok severim ben mesela. ":)"yaparım sık sık.
işin aslı bunları kullanıp kullanmamız değil de kullandığımız metinin önem ve mahiyetine uygun olup olmaması ile sınıflandırmak daha mantıklı olur diye düşünüyorum. misalen benim en garip karşıladığım bozulan bir insanın lafını ";) :p" gibi ifadelerle bitirmesi. ":/" yapsan aslında diyl mi? işte herkes kendine göre bir anlam yükleyince bazen anlam karmaşası da yaşanıyor ister istemez.
bir de ":*" var. bunun da kullanış şekli, yeri ve zamanı ile kime yaptığınız önemli. tanımadığınız birine örneğin sözlükteki mesajlaşmanızı ":****" ile bitirmeniz abesle iştigal bir durum. ":*" yine bir nebze ama ":****" garip ve yersiz.
- sözlükte yasak olan şey..
hani sözlük cidden tdk olsa , yazılan herşey tanım olsa bi tek smiley şu güzel ortamı bozsa eyvallah derim..mamahif , böyle değil..ne burası milletin tanım öğrenmek için açtığı bi yer , ne de bizler filologuz..şimdi buna rağmen smiley koymak , milletin bana "ana lan sil yoksa atılırsın" demesine sebep olacak kadar korkutmuşsa yazarları bi düşünmek lazım ; bu korku müthiş işleyen sözlüğün düzeninin bozulmaması için yapılan bi uyarı mı bana , yoksa kurtlu elmanın kurdu orda dururken sapındaki yaprağın tozunu alan mod'un obsesyonu mu..
- (bkz: kao moji)
- emo: //_-)
edit: lan ben emo değilim. tey allahım ya.
- iğrenç bir olay. hele koca adam olmuşsun hala, 's' harfinde kocaman bir kütük üstüne kazınmış s harfi smileyi, 'l' harfinde insana benzetilen büyük l harfi, böyle oynuyor dans ediyor, 'm' harfinde de kenarlarından kol çıkmış garip garip smileyler. hehe yazdığında yavşak bir çocuk katıla katıla gülüyor, onu da görüyorum tam oluyor. vallahi silerim böylelerini.
|