görseller
sinan cemgilsinan cemgil
sinan cemgilsinan cemgil
belki ilginizi çeker
  1. · devrimcisini ihbar eden halk
  2. · nurhak katliamı
  3. · thko
  4. · metin çulhaoğlu
  5. · mahir deniz yusuf ulaş hüseyin sinan erdal
  6. · 9 mart 1971 darbesi
  7. · cihan alptekin
  8. · erdal öz
  9. · aşık mahzuni şerif
  10. · hatırla sevgili
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  2. · boylumlama
  3. · kemal kılıçdaroğlu
  4. · dinde zorlama yoktur
  5. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  6. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  7. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  8. · salhurde
  9. · korsan alan insanlar

sinan cemgil  

1. nurhak'da hain bir pusuyla katledilen devrimci,akrabam..
    (close2death, 31.07.2004 19:40)
  2. kavga sipherlerinde yoksun,
    jandarma sirenlerinde yok..
    ah,arama bültenlerinde yok..
    sıcaklığın var sen yoksun..
    şarkın çıldırıyor,sen yoksun..
    toprağın emdiği kan mısın,
    yeraltında adresin yok..
    (close2death, 31.08.2004 01:00)
  3. yardım ettiği çoban tarafından ihbar edildiği söylenir. bir nevi iyilik yap denize at durumu söz konusu. çıkan çatışmada sinan cemgil ile birlikte alparslan özdoğan ve kadir manga'da öldürülmüştür...
    (zoe, 31.08.2004 02:15)
  4. erdal öz'ün kitabında okurken nurhak dağında geçirdiği günleri, tutamamıştım gözyaşlarımı. bir yandan öfke doldu içime. "olmasaydı böyle" dedim. o zaman hayalimde yeniden canlandı sinan. bazen deniz ve yusuf'u kurtarıyor, bazen devrim yapıyor. arasıra öldüğünü hatırlıyorum, içim bir tuhaf oluyor. istemiyorum onun öldüğünü düşünmeyi. işte tam o anda tekrar başlıyor düşlerim. tekrar ülkemi kurtarıyor sinan. şahsi ihtirasları uğruna bizleri yakanları tek tek cezalandırıyor... baharı aratmayan bugünde pencerimi açtım, bu ılık hava seni doldurdu odama. gitme sinan sakın gitme!..
    (the great gig in the sky, 21.02.2007 15:00)
  5. bugün, kendisi gibi thko'nun önderlerinden olan kadir manga ve alpaslan özdoğan'la birlikte nurhak'ta öldürülüşlerinin üzerinden 36 yıl geçmiş olan odtü'lü devrimci. siyasi görüşleri kadar insanlığı da ön plandadır ki; 1966 muş varto depreminden sonra kalkıp oraya gitmiş ve insanlara yardım etmiştir..
    (crimson, 30.05.2007 16:57)
  6. 12 mart öncesi dönemin en büyük devrimcilerinden biri.
    çok iyi bir konuşmacı olduğu söylenmektedir.
    hakkında bişeyler okudukça deniz gezmiş ve hüseyin inan dan sonra 3. adam konumundaymış gibi bir izlenim uyandırmıştır bende.bu açıdan bakıldığında vurularak öldürülmeseydi büyük ihtimalle idam edilecekti.
    (betatron, 31.05.2007 20:18)
  7. gözü karalığı ve lider ruhu, bir sözüyle arkasından binlerce insanı sürükleyebilecek kadar muazzam boyuttaki hitabet yeteneği ile 68 kuşağının en büyük önderlerinden biri. o konuştuğu zaman dışarıya haber salındığı, ve tamamen karşıt görüşteki insanların bile sırf onu dinlemek üzere konuşma alanına doluştukları söylenir. odtü'deki meşhur araba yakma olayının da baş aktörlerinden biridir.

maddi durumu hayli iyi bir ailenin çocuğudur sinan. babası, toprak ağası olarak tabir edilen, çevrede büyük itibar gören bir adamdır. zaten oğlunun nurhak'ta katledilmesinin ardından da, ihbarda bulunan köylülere şunları söylemiştir, bugün hala okudukça gözlerim dolar:

-o sizin için savaşıyordu ulan! onun hiçbir şeye ihtiyacı yoktu ki! istediği her şeyi almaz mıydım ulan ben ona? sizin için dağlara çıktı, aç kaldı, siz sattınız onu! sizin için öldü o!

bu acı sonuyla da bana hep che'yi hatırlatmıştır. aynı olay: okumuş, eğitimli, kendinden feragat etmiş, sadece başkaları için yaşayan güzel bir insan- üniforma korkusuyla, kendisi için savaşanlara ihanet eden birkaç zavallı, işgüzar...
    (garion, 31.05.2007 20:32)
  8. thko'nun 5 kurucusundan biridir.

odtü'deki öğrenci boykotunda, öğrencilerin boykotu bırakmak istemesine karşın binlercesini hitaben yaptığı kısa bir konuşmayla iknâ edecek kadar usta bir hatip, örgütün teorik temelinin oluşmasında hüseyin inan ile birlikte ilk elden görev alıp on binlerce militan, taraftar ve sempatizan barındıracak bir örgütü temellendirebilecek kadar son derece zeki ve öngörülü bir devrimcidir sinan. öğretmen çocuğu olmasından da nedendir muhtemelen, dönemin en çok okuyan genç devrimcilerinden olduğu anlatılır. ve eğer bugün devrimciler birbirine "hocam" diyorlarsa, sinan'a odtü'de yakıştırılan ismin "hoca" olması bunun nedenidir elbette.

türkiye halk kurtuluş ordusu'nun "kır gerillası" stratejisinin belirlenmesinden sonra ilk taktik olan nurhak dağları'na giden 3 gruptan birinin komutanıdır. deniz ve yusuf'un gemerek'te ve hüseyin'in ise eniştesinin ihbarı üzerine yakalanıp nurhak'a ulaşamamaları üzerine de nurhak'taki çatışmanın komutanlığını üstlenmiştir. esas mühimmatı taşıyan ana gruptur bu. ilk amaç amerikan üssünü basıp, rehine ve lojistik temin etmekti. pusuya düşürülüp çatışma başladığında gözlüğü yüzünden düşmüş olmasına karşın uzun süre yaralı hâlde çatışır sinan. alparslan özdoğan ve kadir manga ile birlikte 31 mayıs 1971'de devrim yolunda şehit oldular.

"halkın kurtuluşu için!"

"böyle kalır sanma devran
    yola devam eder kervan"
    (lenineli, 05.06.2007 12:24)
  9. 68 gençliğinin soldurulan bir başka gülü. şimdi iki elin arasına alıp kafamı tekrar düşünüyorum katledilen gençliği. her biri ayrı bir cevher, her biri, bir diğerinden güzel insan, her biri tam bağımsız türkiye aşığı. varlıklarını, inandıkları ideolojiyi, içlerindeki atatürk bağlılığını ve türkiye sevgisini tehlike görenler, şimdi başımızda olmazlardı belki.
    (tubs, 05.06.2007 13:22)
  10. (bkz: metin çulhaoğlu)
    (bkz: mesut odman)
    (trişka, 18.06.2007 14:40 ~ 14:43)
  11. thkonun en sağlam üyelerinden biridir...ayrıca bütün öğrencilerin deniz gezmiş in bile en çok güvendiği,en sağlam buldukları öğrenci liderlerinden biridir.nurhak dağlarında jandarmayla yapılan mustafa yalçıner in sağ kurtulduğu çatışmada iki arkadaşıyla beraber öldürülen büyük adam...şimdi ki gençler pek tanımamaktadır,diğerlerinin gölgesinde kalmıştır...
    (killer queen, 30.06.2007 00:54)
  12. ahmed arif'in sinan cemgil için yazdığı şiir:

"ölüm buyruğunu uyguladılar
    mavi dağ dumanını
    ve uyur uyanık seher yelini
    kanlara buladılar
    sonra oracıkta tüfek çatlattılar
    koynumuzu usul usul yoklayıp
    aradılar
    didik didik ettiler
    kirmanşah dokuması al kuşağımı
    tespihimi, tabakamı alıp gittiler
    hepsi de armağandı acem elinden."
    (gölge, 10.10.2007 00:32 ~ 13.11.2008 23:16)
  13. dönemin diğer kitle liderlerinden farklı olarak aileden gelme bir sosyalist altyapıya sahiptir. bu altyapısını anne ve babasından almıştır. sinan cemgil'in dedesi cemal bey, muğla'da emperyalist kuvvetlere karşı koymuş kuvayı milliye örgütünün başkanlığı yapmış; sinan'ın anne ve babası (adnan-nazife cemgil) ise türkiye sosyalist hareketine büyük katkılar yapmış aydınlardandır. cumhuriyetin erken dönemlerinde; adnan ve nafize cemgil ankara'da ilerici ve yurtsever aydınların başında geliyorlardı.
    "tan" ve "görüşler" gazetelerinin çıkışından önce ankara'da "yurt ve dünya" adında bir dergi çıkartmışlardır. bu o zamanların sosyalist, ilerici, yurtsever akımı için çok önemli bir adımdı. ve bünyesinde ankara'da bulunan bilim insanlarını, edebiyatçıları ve aydınları barındırmıştır. 1941'de kurulan derginin genel yayın yönetmenliğini sırasıyla behice boran, pertev naili boratav ve adnan cemgil yapmıştır. esasında bu insanlar derginin sadece yayın yönetmeni olup bir köşeye çekilerek görevlerini sürdürmemişlerdir. onlar binbir zorlukla çıkarılan bu derginin hem yazarı, hem finansörü, hem editörü, hem hamalı, hem dağıtıcısılığını yapmışlardır. derginin çekirdek kadrosu ise o yıllar dtcf (dil tarih coğrafya fakültesi) bünyesinde yer alan aydınlardan oluşmakta idi. sabahattin ali, orhan kemal, kemal bilbaşar, melih cevdet anday, rifat ılgaz... derginin ilk çıkışında hem derginin sahibi hem de derginin genel yayın yönetmeni olan behice boran ise 1943'te dergiden ayrılarak muzaffer şerif başoğlu ile beraber "adımlar" dergisini çıkartacaktır. bu dergi ise -tam olarak kanıtlanamasa da- dönemin tkp'sinin ankara bürosu yayınevi tadındadır. bunun başlıca sebebi ise yazar kadrosunun çoğunluğunun tkp üyesi olması ve "yurt ve dünya" dergisiyle mukayese edildiğinde daha sert siyasi yazıların ve ideolojik olarak daha oturmuş bir yapısının olması gösterilebilir. zaten behice boran'ın "yurt ve dünya" dergisinden ayrılması üzerine adnan cemgil der ki: "behice çok açık sözlüydü ...son dönemde onun düşünsel ve siyasal çizgisi biraz sivrilmeye başlamıştı. daha sert eleştiriler ve yazılar istiyordu, derginin geri kalanı ise buna karşıydı. sonunda ayrılıp adımlar dergisini kurdu"
    "adımlar" ve "yurt ve dünya" dergilerinin sonu ise dönemin faşist yönetiminin baskıları sonucu kapatılması ile sonuçlanmıştır.

kaynak: behice boran - g.atılgan, uzun bir yürüyüş - u.mumcu, siyasal bilgiler fakültesi dergisi - b.oran
    (baschar, 20.04.2008 17:32 ~ 17:45)
  14. 37 yıl önce bugün öldürülmüş olan devrimin "hoca"sıdır. 37 yıl önce bugün alpaslan özdoğan ve kadir manga ile beraber nurhak dağında katledildi. o gün çatışma sırasında atış menzilinin dışına çıktı ama alpaslan'ı almak için döndü. böyle de vefalıydı. ölüm yıldönümünde anma töreni var, ama gitmeye yüzüm yok. nasıl olsun ki, kanı hala yerde hocamın.

derler ki sinan konuşunca her ne fikirden olursa olsun herkes susardı. ben de şimdi susuyorum, sesi 37 yıl öteden bana ulaşsın diye.
    (bulletproof, 31.05.2008 00:34 ~ 10:04)
  15. “biz odtü’de üç kelime ingilizce öğrendik, yankee go home!” gibi özlü bir sözün sahibi. türkiye de bağımsızlık için halk ordusu kavramını kullanan ilk devrimcilerden, thkonun kurucularından... 31 mayıs 1971 de kadir manga ve alpaslan özdoğan la birlikte nurhakta şehit edilmiştir.
    (uykusuz damacana, 09.06.2008 14:39)
  16. (bkz: nurhak katliamı)
    (depresif, 09.06.2008 15:41)
  17. nurhak'da katliam sonrası cenazeye gelen annesi nazife cemgil, çevresindekilere (aslında sinan'ı, alparslan'ı, kadir'i ihbar eden kalabalığa) şunları söyledi:

"bu oğlum sinan...
    bunlar da onun arkadaşları, kardeşleri.... onlar da oğullarım... bu çocuklar, bu oğullar; bu ülkeyi, halkı, sizleri sevdiler. başka bir istekleri yoktu. her biri birer dehaydı. her biri üstün zekalı birer güzel insandı. dileselerdi, düzenin adamları olsalardı, şimdi burada cansız yatmazlardı. birer milyoner olurlardı. ama onlar, halkı, sizleri sevdiler. sizin sorunlarınızı omuzladılar. size yalan söylüyorlar. onlar eşkiya değildi."

(bkz: nurhak katliamı)
    (bkz: kadir manga)
    (bkz: alparslan özdoğan)
    (marjane und eudaimonia, 22.06.2008 22:11 ~ 22:12)
  18. rüzgar esti, bir dağ düştü göğsüne
    bir ağaç dinledi son türküsünü
    bir deniz, ta uzakta dalgalandı..

olaydı, bize de anlataydı o dağları,
    ovaları,
    biz de dinleyeydik türküsünü özgürlüğün.

bir dağ düştü göğsüne
    düştü bir memleket.
    (re, 15.07.2008 23:24)
  19. öldükleriyle kalmadılar kitabında hikayeleri anlatılan devrimci. hoşçakal yarın filminde oyuncu rıza sönmez tarafından canlandırılmıştır.
    (akılfikirdükkanı, 02.09.2008 13:16)
  20. çok okuyan, çok dil bilen, entelektüel devrimci.

babası:

biz varlıklı bir aileden geliyoruz. benim oğlumun hiçbir parasal sorunu yoktu. bir okuma sorunu da yoktu. türkiye'nin en güzel üniversitesine, en yüksek puanı tutturarak girdi. bitirdiğinde de devletin en yüksek kademesine gelebilirdi. ama sizin için öldü.

(bkz: devrimcisini ihbar eden halk)
    (marjane und eudaimonia, 11.05.2009 16:17 ~ 16:18)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil