22 mayıs 2012 salı
günün başlıkları: 1366 tane
günün başlıkları: 1366 tane
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·oğlum bak git (83)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·türk kızı vs eşek (16)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·insanlar (2)
videolar
belki ilginizi çeker
sigaraya başlama nedenleri
- "sigara, sebebi bilinen ve 'engellenebilir' ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır."
bu söz bir kitabın "kronik obstrüktif akciğer hastalıkları" adlı konusunda geçmekte. çok basit bir sözmüş gibi duruyor değil mi? aslında biraz düşünülecek olursa bu sözün ne kadar ağır bir söz olduğunu anlamak işten bile değildir. sigara ölüm sebebidir. "sigara içen ölür" gibi salak bir söz sarfetmek istemiyorum, tabi ki herkes ölecek ama "hayat standardı" denen bir olgu var ise, emin olun; bu sigara denen illet o standardı minimuma indirmekte, hatta sıfırlamaktadır. bedensel sağlıkla ilgili olan kısmını sanırım bilmeyen yoktur. o sebeple fazla üzerinde durmayacağım - kaldı ki en başta "kronik(devamlı) obstrüktif(tıkayıcı) akciğer hastalıkları" diyerek büyük kısmını (kanser hariç) özetlemiştim.
gelgelelim bunun bir de psikolojik yönü vardır. nedir bu psikolojik yön? çok basit; bağımlılık. bu da basit gibi duran bir sözcük. halbuki eroin kullanmaktan kendini alamayan birisi için de aynı sözcüğün kullanıldığını düşünecek olursak basit olmadığını farkedebiliriz. sigara bağımlılık yapar.
sigara tiryakisi sigara içmek zorundadır. tiryaki kişi bunu "zevk için" içmez bir yerde. mecbur olduğu için içer. "elim ayağım titriyor, gözlerim kararıyor" gibi mazeretler herhangi bir ilaç için de yoksunluk belirtileri olarak gösterilebilir ancak sigara için durum farklıdır. her yapılan işin ardından sigara gelir*.. sigara içmeyen kimseleri anlayamaz tiryakiler. bu anlayamama hakir görmek değildir, içten içe kıskanmaktır aslında. yanında sigara taşımak, zaman zaman onu içmek, içtiği için kokmak zorunda olan kişinin kıskançlığıdır.
"sigaraya neden başlanır?"
tiryaki olan kime sorarsanız sorun mutlaka bir mazereti vardır:
"askerde başladım ben, bi başçavuş vardı çok üstüme geliyodu.."
"şu şu dersten kaldım, acayip moralim bozuktu.."
"halam öldü, acayip üzüldüm.."
samimi bir mazeret duyma ihtimaliniz oldukça düşüktür. hiç kimse kabullenmek istemez ama sigaraya başlamak tamamen "özenti" ile ilişkilidir. sigara içen kimseleri gözlemlemekten geçer. çocuklukta atılır tiryakiliğin temelleri. önemli bir mevzu tartışırken aynı zamanda sigara içen bir anne babaya sahip olan çocuğun ileride %90 ihtimalle tiryaki olacağına temin edebilirim sizi.
senelerdir bağımlısı olduğum şey bu sigara. ilk zamanlar lise tuvaletinde müdür muavininden saklanarak içtiğimiz, sırf o heyecan için içtiğimiz bu illetin şimdi sadece zayıf karakterimi beslediğini üzülerek farkediyorum.
sigaraya başlama sebebi..
özenerek başladım ben. bi bok olacam sandım.. - kimileri için;
(bkz: paketlerken daşşağımıza sikimize sürdük) - öss gibi sınavların kötü geçmesi durumunda açıklanacağı tarihler zamanına denk gelmesi muhtemel eylem..
- ilgi çekmeye çalışmak.
- tayfunun hadi yine iyisin klibini yıllar sonra tekrar izlemek
- en büyük nedeni tabi ki sigarayı bırakmak.
(bkz: kısır döngü) - çok gizemli şeyler değildir. özentilik cart curt gibi şeyler vardır. özentilikten çok sanıyorum bulunduğu kabın şeklini alma eğilimi olabilir. bulunduğu kabın şeklini alan kişiler muhtemelen uzunca bir süre sigara içmelerine karşın dumanı ciğerlerine göndermemişlerdir.
şahsen sigaraya başlama anım sigarayı ilk içtiğim zaman değil. ilk içiş klasiktir zaten, ortaokul bebeleri dersten kaçmış sote bir yerde tüttürmektedir. "iççen mi?", "iyi ver bakalım bi deneyelim". bol miktarda öksürüğün ardından epeyce bir süre devamı gelmez.
zaman geçer, liseye gelinir. duvarlarından kan ve pislik akan izbe yerlerin müdavimi olmuş gençler periyodik olarak içmektedir. büyük çoğunluğu sigara içerler, hatta alkolün yanında ne kadar iyi gittiğinden bahsederler. doğal olarak merak uyandıracaktır. öksürmeden içilebilen ilk sigara kafayı yüksek irtifaya çıkarır. saatlerce içilen alkolün vs nin vermediği baş dönmesini verir ki hatta bundan dolayı kusanlar olduğunu duymuştum. sigaraya alıştıkça bu tatlı baş dönmesi de yerini artık farkedilemeyen boş bir ihtiyaca bırakır. kendi açımdan sanıyorum başlama sebebim bu baş dönmesiydi.
zaman gelip geçer ve pek çok sorun yaratmaya başlar sigara. zaman zaman "allah kahretsin içiyorum ama nefret ediyorum" benzeri laflar duyarım. her kimden bu lafı duyarsanız bilin ki bu kişi özentilik ile başlamıştır yiyemeyeceği aletin altına yatmıştır vs. muhtemelen bir gün bırakmak zorunda kalıcak olmakla beraber ben severek içiyorum sigarayı. - yetiştiriliş tarzından dolayı sürekli doğruları yapma, doğruları arama, doğrucu olma sapkınlığına yakalanmış birinin sürekli karşısında yanlışları bulması ve yaşadığı kırıklıklar sonucunda yanlışın insanların kaçınılmaz bir olgusu olduğuna kanaat getirip bu konuda kendini bunalttığı bir dönemde bilerek isteyerek hayatında bir yanlış yapmak istemesinden dolayı kendini zehirleme eylemine girişmesi de bir sebebtir.
kendimce bulduğum tek cevabım budur.
(bkz: zamanında yeşilaycı olup sonradan tiryaki olanlar)
edit: bu giriyi yazdıktan tam tamına 3 yıl sonra sigara bırakılıp yeniden yeşilaycı olunmuştur. toplamında içilen beş senelik döneme de kahrolunmaktadır. ayrıca yıllar nasıl geçiyor ya yuh. - (bkz: orhan kural)
baskıdan tahrik olan inatçı insan modelleri için. - nedensizliktir belki...
- (bkz: captain black)
- en basitinden tamamen insanın canının istemesi veya istememesi ile alakalı olabilir. can çekmesi değil yalnız, canın istemesi.. canım ister içerim istemez içmem.. öyle garip bi ilişki işte...
- özenti ,sonra evreleri var bunun harçlık artınca ,daha önceden içilen sigaranın biraz daha pahalısı alınırmış , hatta, "öğrencilik yıllarında hayvan gibi içiyoduk millete hava ata ata ,bide cebimizde pahalı sigara paketi taşımanın verdiği haz çok başka "dediydi biri.
- (bkz: marlene dietrich)
- (bkz: dershane kantinleri)
- yazılmak istenen 2 fıstığın da sigara içiyor oluşu.
sonuç: sikilen ciğerler, delinen cepler. - (bkz: terkedilmek)
- insana zarar veren durumlara inat, insanın kendine zarar verme çabası.
ben kendi kendime zehirlenirim düşüncesinin günlük hayata yansıması. - (bkz: yasakları delmenin dayanılmaz cazibesi)
- bir dönem içine girersiniz yabancı bir çevreye girersiniz (dili bilmezsin,yeni arkadaşlar,yeni ev,ailenden uzaksın vs..) gibi durumlarda işin olur ve yoğunsundur ve başarmak zorundasındır lakin çok az zamanın vardır mola (beynini dağıtmak) için bakarsın bir şeyler ararsın ve bir sigara alırsın eline bilmezsin nasıl içileceğini sonra bir yakarsın öksürürsün eşek anırır gibi yedi cihan duyar bu öksürüğü sonra 1-2 gün boyunca bu mola işinde bu mereti kullanırsın aa bir bakmışsın pakete başlamışsın..
tabi günümüzde piyasa yapmak için kullanan elemanlar da var artistlik yapıcaklar ya illa ve marka sigaralar içerler yolda yürürken,otobüs beklerken vs.. bu insanlar kendini bilmeyen insanlardır o an için moda neyse zaten onu yapmaya hazırlardır. - lise sonda başlayanların bir çoğunun mazereti olarak;
(bkz: öss) - her ne olursa olsun yıllar sonra "ne kadar saçma bir neden bulmuşum lan! ne kadar gereksizmiş." diyeceğiniz nedenlerdir.
p.s. : sigara bağımlısı biri olarak; sigaraya başlama nedenim tam olarak hatırlamıyorum ama her neyse onun mk. - ortaokulda son senendir takıldığın arkadaş grubunda sigara içenler vardır ellerinde görürsün bide onlar böyle sigarayı içince götleri tavan yapacakmış gibi içerler akabinde içmeyenede tutulur oda kendi yaş grubu içinde küçük düşmemek kendini büyük göstermek gibi dünyanın en anlamsız büyüklüğünü yaparak eline o sigarayı alır ve onları taklit etmye çalışır ilk duman hep hüsranla sonuçlanır tabi. ilk başlarda tek sigara alır dükkandan ya da arkadaşlardan otlanılır. sonra paket koyulmaya başlanılır. yani kısaca özenme bu nedenlerden birtanesi.
- (bkz: züğürt tesellisi)
- aşık olmak