"sigara, sebebi bilinen ve 'engellenebilir' ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır."
bu söz bir kitabın "kronik obstrüktif akciğer hastalıkları" adlı konusunda geçmekte. çok basit bir sözmüş gibi duruyor değil mi? aslında biraz düşünülecek olursa bu sözün ne kadar
ağır bir söz olduğunu anlamak işten bile değildir. sigara ölüm sebebidir. "sigara içen ölür" gibi salak bir söz sarfetmek istemiyorum, tabi ki herkes ölecek ama "hayat standardı" denen bir olgu var ise, emin olun; bu sigara denen illet o standardı minimuma indirmekte, hatta sıfırlamaktadır. bedensel sağlıkla ilgili olan kısmını sanırım bilmeyen yoktur. o sebeple fazla üzerinde durmayacağım - kaldı ki en başta "kronik(devamlı) obstrüktif(tıkayıcı) akciğer hastalıkları" diyerek büyük kısmını (kanser hariç) özetlemiştim.
gelgelelim bunun bir de psikolojik yönü vardır. nedir bu psikolojik yön? çok basit; bağımlılık. bu da basit gibi duran bir sözcük. halbuki eroin kullanmaktan kendini alamayan birisi için de aynı sözcüğün kullanıldığını düşünecek olursak basit olmadığını farkedebiliriz. sigara bağımlılık yapar.
sigara tiryakisi sigara içmek zorundadır. tiryaki kişi bunu "zevk için" içmez bir yerde. mecbur olduğu için içer. "elim ayağım titriyor, gözlerim kararıyor" gibi mazeretler herhangi bir ilaç için de yoksunluk belirtileri olarak gösterilebilir ancak sigara için durum farklıdır. her yapılan işin ardından sigara gelir
*.. sigara içmeyen kimseleri anlayamaz tiryakiler. bu anlayamama hakir görmek değildir, içten içe kıskanmaktır aslında. yanında sigara taşımak, zaman zaman onu içmek, içtiği için kokmak zorunda olan kişinin kıskançlığıdır.
"sigaraya neden başlanır?"
tiryaki olan kime sorarsanız sorun mutlaka bir mazereti vardır:
"askerde başladım ben, bi başçavuş vardı çok üstüme geliyodu.."
"şu şu dersten kaldım, acayip moralim bozuktu.."
"halam öldü, acayip üzüldüm.."
samimi bir mazeret duyma ihtimaliniz oldukça düşüktür. hiç kimse kabullenmek istemez ama sigaraya başlamak tamamen "özenti" ile ilişkilidir. sigara içen kimseleri gözlemlemekten geçer. çocuklukta atılır tiryakiliğin temelleri. önemli bir mevzu tartışırken aynı zamanda sigara içen bir anne babaya sahip olan çocuğun ileride %90 ihtimalle tiryaki olacağına temin edebilirim sizi.
senelerdir bağımlısı olduğum şey bu sigara. ilk zamanlar lise tuvaletinde müdür muavininden saklanarak içtiğimiz, sırf o heyecan için içtiğimiz bu illetin şimdi sadece zayıf karakterimi beslediğini üzülerek farkediyorum.
sigaraya başlama sebebi..
özenerek başladım ben. bi bok olacam sandım..