|
|
- önce sigarayı bırakmayı istemekle ve bırakacağınıza inanmakla başlamak gerekir işe. daha sonra sağlam bir iradenizin olması gerekiyor, sizi teşvik eden " amaan yak bir sigara " diyen insanlardan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekmektedir.
- çok dönemeçli rampa ve çukurlarla dolu bu yollara kamyoncular "gelenbe rampası","conk bayırı","öküz domaltan"ve "eşek osurtan"da derler tabi yöre yöre değişir
- sigara içmeyen,sigaradan nefret eden ve sigaraya karşı alerjisi olan birine delice aşık olmak ve seçim yapmak zorunda kalıp sevgiliyi seçmek...
- (bkz: yok böyle bişey)
- sigaraya başlamamak
(dragini, 13.03.2007 13:39 ~ 13:40)
- yeni erkek arkadaş edinilir. ilerleyen günlerde yeni sevgiliye"ben sigarayı bırakacağım" denir. bir hafta sonra tekrar içmeye başlanılır.
yeni sevgiliden gelen tepki:
"sen verdiğin sözleri böyle mi veriyorsun..." cevabından sonra sevgilide yanlış bir izlenim bırakmamak için sigara bırakılır.
not: karşındaki kişinin senin gözünde ne kadar değerinin olduğu da önemli tabii..
şahsım tarafından uygulanmış olup hala içmemekteyim.
- sigara paketi kırılır ve çöpe atılır. sonuç 3 haftadır sigara içmiyorum.
- (bkz: beyin)
(bkz: nothing else)
- eğer insanın canından çok düşündüğü, sevdiği, önemsediği birisi varsa, onu da zehirlememek, her sarıldığında onun mis kokusunu duyabilmek için bırakılır sigara. etrafta alamadığınız bir sürü koku olduğunu farketmek için bile bırakılabilir, sigara içmeyen birine o kokunun ne kadar mide bulandırıcı geldiğini bilmek de bırakma sebepleri arasında olabilir. sigara hayatınızdan çıkıktan sonra onsuz geçen günleri saymamak da yardımcı olacaktır.
- hamile kalmak ya da
baba adayı olmak
- parmaklar birkaç santim aralanır. o kendi kayar düşer zaten.
- artırarak bırakmak.ilk gün 2, ikinci gün 3,üçüncü gün 4 paket,dördüncü gün beş paket içip nefes almanın önemi anlaşıldığı an sanırım bırakmak adına en azından kuvvetli bir istek gelecektir.
- (bkz: o seni bırakır)
- nikotin bantları kullanılabilir. ama çok içmesine rağmen eşimde baş dönmesi gibi enteresan bir yan etki yaptı. ya da benin baskımla bırakma noktasına geldiği için öyle demiş de olabilir. öte yandan nikotinli sakızlar çiğnenebilir. ama onu da kullanan bir arkadaşımın ağzında yara yaptı sakız. kimi antidepresanlar sigara isteğini azaltıyor. hatta bugün piyasada sigarayı bıraktırmasıyla ünlü olan ilaç aslında bir antidepresandır. kullanan hastalarda sigara isteksizliği ve bırakma eğilimi görülünce sigarayı bıraktıran ilaç olarak lanse edilmiştir. son olarak aklıma sigarayı bırakanlara devletin dağıttığı para geldi. sağlık bakanlığının böyle bir kampanya açması beklenebilir mesela. para her zaman iyi bir motivasyon aracıdır ne de olsa.
- 3 gün süresince aşağıdaki oryantasyon programı uygulandığında kendini ve çevresindekileri seven kişilere etkili olduğu gözlemlenmiş, sigara içen aile bireylerinin 4/5 oranında bırakmaya karar vermesini sağlamıştır. şöyle ki;
siyami ersek hastanesi'ne gidilir. öncelikle hastane bahçesinde ve acil bölümünde yaklaşık 2-3 saat geçirilir. hasta refakatçilerinin durumu ve sürekli surette gelen ambulansların içinden çıkan acil vakalara göz gezdirilir (tabi iç kaldırıyor ise). ardından hastane içerisindeki poliklinik kısmında zaman geçirilerek bir günde bu kadar çok hasta insanın müracaat etmiş olmasına ve insanların bu kadar çok hastalanıyor olmasına hayret edilir. bu süreçte sürekli olarak kulağa gelen siren sesleri ve inlemeler de etkili olacaktır.
ikinci aşamada hastanenin üçüncü katındaki göğüs cerrahisi kısmına gidilir ve departman koridoru gözden geçirilir. ellerinde nargileye benzer plastik aletler, yürüyüş yapan halsiz bir takım insanlar görülür. bu aletin içi zaman zaman su, zaman zaman kan, zaman zaman da ciğerden kalıntılar barındırıyor olabilir. daha dikkatli bakıldığında bu cihazların bir hortum aracılığıyla direk akciğere bağlanmış olduğu saptanabilir. koridorun etrafındaki odalara göz atıldığında bacağı kesilmiş insanları görmek de mümkündür ve bu da bir hayli etkilidir.
bu süreçte en can alıcı nokta o odalardan birinde aile bireylerinden birinin kalmakta olmasıdır. diğer hastalar gibi ileri düzeyde ciddi bir rahatsızlığı olmamasına rağmen iyileşme sürecinde kendisine yapılan işlemler, çekmiş ve çekmekte olduğu ızdırap, canından bezmesi gibi etkenler ve doktorun tomografiye bakıp "siz sigarayla mahvetmişsiniz ciğerlerinizi" demesi ve her ne kadar orada kalan bir çok hastanın geçirdiğine göre daha önemsiz ve basit olacak olmasına rağmen ameliyat edileceğini duymak, inanın bana yeterince etkilidir.
koridorda elinde o nargileye benzer zımbırtıyla dolaşan yaşlı bir amca "kaç senedir içtim bi halt olmadı. şimdi bir senedir bana yapılmayan şey kalmadı burada. tam 58 sene içtim. iyi bok yemişim!" diyip de ana avrat söverek gitmesi sigara içen insanın kendisini aptal gibi hissetmesine yol açar.
fazlasıyla iç karartıcı ve demagojik bir yöntem gibi gelmiş olabilir. ancak, içimizin zifiri karanlık olmasını istemiyorsak biraz kulak vermek gereklidir. gerekirse herkese yalvarabilirim sigarayı bıraksın diye...
- otobuste yanınıza oturan kızın leş gibi kokmasının ardından bende böyle kokuyorum kesin diyerek bidaha eline sigara almamak.
2 ay oldu elime almadım.
- iki gün sigara içmeyip ardından yeni sigara içmiş birini koklamak.
(bkz: sigara kokusu)(garrincha, 04.07.2007 18:35 ~ 21.07.2008 15:42)
- sigara alacak para bırakmamak , aynı zamanda 1 ay 2 ay evden asla dışarı çıkmamak olarak açıklanabilir. yoksa zor.
- http://www.karakutu.com/...
- 2 haftadır içmiyorum, 20 gündür içmiyorum diye kendini kandırmamak gerekir. sigarayı bırakmış sayılmak için en az 1 sene ağzımıza sigara koymamış olmak lazım.
sigarayı bırakmak için illaki başımıza bir sağlık sorunu gelmesi gerekmiyor, sadece ellerimizin ve üstümüzün ne kadar leş koktuğunu farketmek bile bırakma sebebi olmalıdır.
ayda 150 ytl sigara masrafı olan birisi o parayla her ay iki tane çeyrek altın alsa 10 sene sonra varyemez amcanın havuzu gibi altınlar içinde yüzer gibi bir fantazimde vardır..
|