3 gün süresince aşağıdaki oryantasyon programı uygulandığında kendini ve çevresindekileri seven kişilere etkili olduğu gözlemlenmiş, sigara içen aile bireylerinin 4/5 oranında bırakmaya karar vermesini sağlamıştır. şöyle ki;
siyami ersek hastanesi'ne gidilir. öncelikle hastane bahçesinde ve acil bölümünde yaklaşık 2-3 saat geçirilir. hasta refakatçilerinin durumu ve sürekli surette gelen ambulansların içinden çıkan acil vakalara göz gezdirilir (tabi iç kaldırıyor ise). ardından hastane içerisindeki poliklinik kısmında zaman geçirilerek bir günde bu kadar çok hasta insanın müracaat etmiş olmasına ve insanların bu kadar çok hastalanıyor olmasına hayret edilir. bu süreçte sürekli olarak kulağa gelen siren sesleri ve inlemeler de etkili olacaktır.
ikinci aşamada hastanenin üçüncü katındaki göğüs cerrahisi kısmına gidilir ve departman koridoru gözden geçirilir. ellerinde nargileye benzer plastik aletler, yürüyüş yapan halsiz bir takım insanlar görülür. bu aletin içi zaman zaman su, zaman zaman kan, zaman zaman da ciğerden kalıntılar barındırıyor olabilir. daha dikkatli bakıldığında bu cihazların bir hortum aracılığıyla direk akciğere bağlanmış olduğu saptanabilir. koridorun etrafındaki odalara göz atıldığında bacağı kesilmiş insanları görmek de mümkündür ve bu da bir hayli etkilidir.
bu süreçte en can alıcı nokta o odalardan birinde aile bireylerinden birinin kalmakta olmasıdır. diğer hastalar gibi ileri düzeyde ciddi bir rahatsızlığı olmamasına rağmen iyileşme sürecinde kendisine yapılan işlemler, çekmiş ve çekmekte olduğu ızdırap, canından bezmesi gibi etkenler ve doktorun tomografiye bakıp "siz sigarayla mahvetmişsiniz ciğerlerinizi" demesi ve her ne kadar orada kalan bir çok hastanın geçirdiğine göre daha önemsiz ve basit olacak olmasına rağmen ameliyat edileceğini duymak, inanın bana yeterince etkilidir.
koridorda elinde o nargileye benzer zımbırtıyla dolaşan yaşlı bir amca "kaç senedir içtim bi halt olmadı. şimdi bir senedir bana yapılmayan şey kalmadı burada. tam 58 sene içtim. iyi bok yemişim!" diyip de ana avrat söverek gitmesi sigara içen insanın kendisini aptal gibi hissetmesine yol açar.
fazlasıyla iç karartıcı ve demagojik bir yöntem gibi gelmiş olabilir. ancak, içimizin zifiri karanlık olmasını istemiyorsak biraz kulak vermek gereklidir. gerekirse herkese yalvarabilirim sigarayı bıraksın diye...