|
|
- shakespeare'in venedik taciri oyunundaki kötü adamdır..yahudi tefecidir..
- kötü adam demek pek de doğru olmayabilir shylock için. o da hamlet gibi çözümlenmesi zor bir karakterdir. sırf bu yüzden merchant of venice'i problem play sayan birçok eleştirmen vardır. shylock; hristiyanların aşağılamasına maruz kalmış, suratına tükürülmüş, "köpek" diye çağırılmış bir karakterdir. soruyorum size siz shylock'un yerinde olsaniz ne yapardiniz. intikam almayıp, bir zavallı olarak kalmayı mı tercih ederdiniz. asla. bu yüzden: "hepimiz shylock'uz!!!"
- tiradıyla ünlü tefeci yahudi karakter.
bir kısmı şöyledir bu dokunaklı tiradın;
"yahudinin gözleri yok mu? yahudinin elleri, azaları, duyuları, sevgileri, arzuları yok mu? onun karnı da aynı yemekle doymuyor mu? ya aynı silahlardan o acı duymuyor mu? aynı hastalıklara o da tutulmuyor mu? aynı ilaçlardan o iyilik bulmuyor mu? bir hristiyan kadar aynı kışın soğuğu, aynı yazın sıcağı ona dokunmuyor mu? bizi gıdıklarsanız gülmez miyiz acaba? bizi yaralarsanız akmıyor mu kanımız? bizi zehirlerseniz çıkmıyor mu canımız? ya siz bize haksızlık ederseniz biz hıncımızı almaz mıyız? bütün öteki şeylerde size benziyorsak bunda da elbet benzeriz ya... sizin bana öğrettiğiniz alçaklıkları ben de size tatbik edeceğim."
- ünlü tiradı dikkatli izleyiciler tarafından farkedilebileceği gibi schindler'in listesi ve the pianist filmlerinde yan karakterler tarafından mutlaka seslendirilmiş, shakespeare oyunlarının tartışmasız en ikircikli karakterlerinden biridir.
- lafı ağzımdan (@2381259) almış yazardır.
- 5. nesil yazardır,candır,kandır.kendisi giri konusunda biraz cimri olsa da gayet aklı başında bir insan olup kendisinden güzel yazılar beklemekteyiz.
|