belki ilginizi çeker
  1. · sezen aksu dan zerre haz almamak
  2. · yasaklanması gereken şeyler
  3. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  2. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  3. · ahmet kaya
  4. · 2012
  5. · yaran diyaloglar
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · günün tek kelimelik özeti
  8. · dot itu
  9. · anzac

sezen aksu nun ölmesi  

1. ______________________________________

-1-

bir rüya gördüm. minik serçe ölmüş. bir cenaze töreni ki, istanbul istanbul olalı böyle kalabalık görmemiş. elbette bu dünya, sultan süleyman’a kalmadı, sezen’e mi kalacak? ama, öyle bir kalabalık ki... mahşer bile yanında hiç kalır.

kasım yağmurları, adeta tanrının gözyaşları gibi. la ilahe illallah sesleri göğe yükseliyor. kolay değil inanması. ağlamak güzeldir diye hıçkıra hıçkıra ağlıyor kalabalıklar. ama kulaklarda sezen’in şarkıları uğulduyor: ne ağlarsın diyor, helal ettim hakkımı, sen ağlama, gülümse.

şeb-i arus töreni bu adeta. ölüm değil düğün. ah sezen, bütün aşkları yüreğine aldın ve gidiyorum dedin. gidiyorum bu şehirden.

gitme kal ne olursun dedik, ama git’tin. şimdi çocuklar gibi, “küçüğüm geri dön” diyoruz.

-2-

sabah uyanınca, aklıma gördüğüm rüya geldi. hemen sezen’e ait bir-iki şarkı dinledim. duyanlar “hayrola syst, sabahın köründe nerden icabetti sezen aksu, rüyanda mı gördün?” dediler. tebessüm ettim. “hayırdır inşallah” diye başladım rüyamı anlatmaya.

sonra birden aklıma geldi. allah gecinden versin; sağlıklı, mutlu, huzurlu ve tabii ki besteli 50 yıl daha yaşasın. temennimiz bu. ama gerçekten de bugün sezen aksu ölse ne olur?

barış manço’nun ölümü gibi uzunca bir süre konuşulur, şarkıları tekrar tekrar dinlenir. uzunca bir süre kahvede, berberde, işyerinde, msn’de, sms’de, takside, pazarda velhasıl her yerde gündemin birinci maddesi olur. hakkında sayfalarca yazılar yazılır, yorumlar yapılır.

evet, işte o yazılardan iki örnek vereceğim şimdi. ilkini (3) ara başlığıyla verdim. sezen aksu’nun ölümünden 2 ay sonra syst tarafından itü sözlük’e yazılmış.

sezen aksu’nun ölmesiyle ilgili ikinci yazı yine itü sözlük’ten. aşağıda (4) ara başlığının altında... sezen aksu’nun ölümünün 100. yıldönümünde 8 şubat 2109’da 41 kere maşallah nick’li yazar tarafından yazılmış. (ancak bu güzel giri, 2109 yılının en sevilen girileri listesine seri eksi oy veren bazı homolar yüzünden giremedi)

şimdi sizi bu iki giriyle başbaşa bırakıyorum:

-3-

--------spekülatif spoiler-----------

müzik ıssız. müzik öksüz. müzik çaresiz. hayatı boyunca kalaşnikof gibi notaları konuşturan sezen aksu iki aydır yok. anadolu, iki aydır yalnızlık senfonisi çalıyor. sezen ise şimdi izmir’de kavaklar altından bizi izliyor. bir kış gecesi, yeter, hayat sana teşekkür ederim, hadi bakalım, allahaısmarladık dedi ve tebdil-i mekan eyledi. bestelenmemiş eserleri yaşanmamış yıllar’ı varken. seni kimler aldı diye sitem edeceğim, ama isyan beni günahkar yapacak. yine de bir gerçek var ki, perişanım şimdi. kalp unutmaz onu, silemezler gönlümden. izmir’e defnedildiği 11 şubat 2009’da kalbim ege'de kaldı. şimdi bahardayız, aylardan mayıs'a geliyoruz. ben her bahar aşık olurum. daha doğrusu olurdum. meğer beni aşık eden onun şarkıları imiş.

kolay olmayacak sezen’in yokluğuna alışmak. gerçekten de bu zelzele’ye alışmak kolay değil. ama şu sezen aksu vakfı işi geç kalmıyor mu? allahaşkına, neredesiniz sezen hayranı erkekler? neredesiniz, sezen’in yol arkadaşım dedikleri? özellikle de sen, yazılarına “ablam aşktan öldü” diye başlayıp sezen'le alay ettiğini sanan gazeteci müsveddesi. yazdıklarını okudum, sen haksızsın. seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım. allahın varsa kapa çeneni.

ilk gün gibi özleyeceğiz onu. zordan geçeceğiz, kordan geçeceğiz. varlığında kıymetini anlamadığımız kaybolan yıllarımızın yerini şimdi zor yıllar alıyor. neyse ki biliyoruz: sonu var bunun, sonu gelir her sorunun.

(syst, 11.04.2009 01:17)

-4-

itü sözlük yazarlarından 41 kere maşallah (41. nesil olduğu için böyle bir nick seçmiş kendisine) 8 şubat 2109’da yani sezen aksu’nun 100. ölüm yıldönümünde “bu topraklardan bir sezen aksu geçti” başlığı altına bakın neler yazmış sözlüğe:

bu topraklardan bir sezen aksu geçti

müziğimizin büyük ismi sezen aksu’nun ölümünün üzerinden kaç yıl geçti biliyor musunuz? tam 100 yıl. evet, bugün sezen aksu’nun ölümünün yüzüncü yılı. bu giride sezen aksu bestelerini, sezen aksu güftelerini veya tam bir asır önce bugün ölen sezen aksu’yu anlatacak değilim.

bu topraklardan şevki bey, hacı faik bey, tanburi cemil bey, münir nurettin selçuk, selahattin pınar, aleaddin yavaşça, şekip ayhan özışık gibi (şükrü tunar’la avni anıl’ı nasıl unuturum) yüzlerce büyük besteci geldi geçti. ama önce bulunduğu döneme damgasını vuran isimleri hatırlayalım isterseniz (kategorize etme deseniz bile bu sınıflandırma yapılmalı):

17. yüzyıl buhurizade mustafa ıtri
    18. yüzyıl üçüncü selim
    19. yüzyıl ilk yarısı ismail dede efendi
    19. yüzyıl ikinci yarısı hacı arif bey
    20. yüzyıl ilk yarısı 1945’lerde zirveye ulaşan sadettin kaynak,
    20. yüzyıl ikinci yarısı 1980’li yıllarda zirve yapan sezen aksu
    21. yüzyıl ilk yarısı fgğıo drnh
    21. yüzyıl ikinci yarısı qwert asd

sevgili sezen;
    sen anadolu müziğini bir yerden alıp bir yere taşıyan önderlerindensin. ben, müziğimizin son 100 yılında böyle yürek görmedim böyle sevgi. seni güneşlere alıp götürecek şöyle yürekli bir sevdan olmadı belki. ama emin ol ki, senin şarkıların bizi güneşlere hem de binlerce kez götürdü.

gel, asırlardan uzan da tut ellerimi sımsıcak.

(41 kere maşallah, 08.02.2109 13:34 ~ 14:01)

(syst, 08.02.2009 23:25)
  2. (bkz: olur öyle)
    (balliborek, 08.02.2009 23:25 ~ 23:29)
  3. bence hiç de büyük bir kayıp olmaz.
    (bkz: sezen aksu dan zerre haz almamak)
    (bkz: sezen aksu yu sevmemek)

edit: en sevilmeyen listemde bu kadar süper bir yükselme görmemiştim anında birinci.
    (durağa yaklaşırken stres yapan genç, 08.02.2009 23:27 ~ 23:32)
  4. (bkz: başlık parsellemek)

(bkz: her canlı ölümü tadacaktır)
    (scylla, 08.02.2009 23:28)
  5. onun da insan olmasının sonucudur amaa
    (bkz: herkes ölümü tadacak ama o geç tadsın)
    (sleeping with ghosts, 08.02.2009 23:30)
  6. sezen aksu nun köpeği cano nun ölmesi'nin gazetelerde aldığı yer, tv'lerde aldığı süre hatırlandığında, türkiye'de en az 1 ay gündemin ilk maddesini oluşturacak gelişmedir.
    (syst, 08.02.2009 23:59)
  7. sadece sezen aksu'yu değil, belkide müzik dünyasına kazandıracağı kaliteleri sesleri de kaybetmiş olmamıza neden olacak acı gerçek.

(bkz: levent yüksel)
    (bkz: sertap erener)
    (bkz: şebnem ferah)

vs.
    (radeon, 09.02.2009 00:04)
  8. (bkz: ölmedin ölemessin)
    (mental retardasyon, 09.02.2009 00:08)
  9. 8 şubat 2009'da saat 23.50 sularında meydana gelen olay. allah rahmet eylesin. bütün türkiye'nin ve sözlükteki sezen aksu hayranlarının başı sağolsun. seni hiç unutmayacağız minik serçe

...

diye giriler okuyacağımı sanarak yamulduğum, ilgili başlıkta ilgisiz giriyi göremeyince sevindiğim, allah gecinden versin dediğim olay.
    (beyazleblebi, 09.02.2009 00:13)
  10. eminim bir çok müzikseverin yıkılacağı olaydır. hele ki sezen aksu hayranlarını içten içe yok eder. düşünmesi bile kötüdür benim için. ortada bu kadar anlamsız kelime varken onları anlamlandırandır. anlamlandırırken dinleyenleri bir duygudan bir duyguya sürükler eğer yürekten dinliyorsanız. şarkı bittiğindeyse o duygular meydanda buluşur ve sizi ya taşlar, ya havalara uçurur. (bkz: masum değiliz)(bkz: pişman olduğun zaman)
    (aglayankekinvekankalarınınkankası, 09.02.2009 05:35 ~ 11.02.2009 01:57)
  11. (bkz: şakaysa hiç komik değil ciddiyse ananı sikiyim)
    (örtülü özne, 09.02.2009 07:17)
  12. şarkıların bir daha hiç şimdiye dek olduğu kadar büyülü olamayacağı an...
    (ccm2000, 09.02.2009 09:13)
  13. (bkz: düşündüğü şeye bak)
    (oneminutesoneminutes, 09.02.2009 09:15)
  14. bugün düşündüm bunu inanır mısın sözlük.. her yerde sezen aksu şarkıları çalar aylarca.. ama sanki sezen aksu ölümsüzmüş gibi geliyor..
    (kahrıbela, 09.03.2009 23:15)
  15. gerçekleştiği gün milli yas ilan edilmesi için tüm halkın ayaklanması istenebilir.. ya da zaten o gün hiçkimse bir şey yapamaz olur.. kuşlar da susar..
    (seksek oynayan mafya babası, 06.04.2009 15:28)
  16. gerçekleşmesi halinde türk pop müziği severleri haddinden fazla üzecek olan durum.
    (rookiewolf, 28.04.2009 19:21)
  17. mj ölünce çocukluğumuz da ölmüş sayıldıbaşlığına yazarken aklıma gelen, beni bir garip eden düşünce.
    sezen ölürse ki allah uzun ömür versin, derler ya birinin ölümü hakkında konuşunca o kişinin ömrüne ömür katarmış diye inşallah öyle olur.
    sezen ölürse, gençliğimiz ölür. çünki saçma tutulmaları, bilmediğimiz aşkları, hisleri ve hüzünleri biz hep sezen eşliğinde yaşadık.
    onun sesiyle ağladık.
    ben şahsen yıllardır bir kere onu canlı dinlemek için can attım, korktum ya o ya ben ölürüz de ben onu dinleyemem diye çok korktum.
    nihayet bu yaz dinlemek nasip oldu. ama doyamadım, o hep söylesin biz de dinleyelim...

neyse, tatsız bir başlık aslında, allah uzun ömür versin minik serçem.
    (leyl, 05.09.2009 15:54 ~ 06.09.2009 01:22)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil