|
|
- tam bir cyberpunk örneği anime serisi. tanrı, intenret, toplumsal bilinçaltı, sanal gerçeklik gibi kavramları irdeler.
--izlemeyenler için sakıncalı bilgiler içerebilir--
genç bir lise ögrencisi kızımız intihar eder. ölümünden sonra bu kızımızın bir sınıf arkadaşı olan lain kendisinden bir e mail alır. e mailde intihar eden arkadaş bedenini terkettiğini fakat wired denen bir bilgisayar ağında yaşamaya devam ettiğini anlatır. wired ağı da aslında interneti temsil ediyor. daha sonra lain wired'da takılmaya başlar. bölümler ilerledikçe lain kızımız wired'da tanrı gibi birşeye dönüşmeye başlar.
------
seride ünlü bilgisayar markalarına, tarihteki gizli topluluklara, masallara, ünlü hacker gruplarına bir sürü göndermeler var. ilginç, izlenesi bir seri.
ukteciye not: soulforged cumaya gitmiş gelecek. onun yerine ben doldurdum.
- serebral vajinifikasyona maruz bırakan animeler kervanının bir başka üyesi. ghost in the shell ve william gibson'ın muhtelif cyberpunk romanından esinlenerek yazılmıştır ve the matrixin başlıca "esin" kaynaklarından biridir. izledikçe gri maddeyi binbir soru işaretiyle doldurur, teknolojinin akıl almaz gelişimine karşı varoluş kavramının değişimini sorgulamaya zorlar insanı. yayımlandığı yıl olan 1998e göre çizimleri gayet iyi, fakat günümüz animelerine alışanlar yavan ve detaysız bulabilir. witch hunter robine benzer, protagonistin "yeteneklerinin" gerçek potansiyelinin farkına varamamış şirin ve masum ortaokullu bir kız olması, olayların nispeten yavaş gelişmesi ve sır perdesinin gıdım gıdım aralanması bakımından. animelerde adet olduğu üzere incilden asimova, lemden illuminatiye onlarca göndermeye rastlamak mümkündür.
aksiyon değil de konu derinliği arayanlara ve yukarıda adı geçen eserleri sevenlere şiddetle tavsiye edilir. lain'in garip saç stiline de hasta olmuşumdur, söylemeden geçemeyeceğim.
- akıllara durgunluk veren bir animedir. kafa karıştıran ve son yıllarda popülerleşen o bilindik bilimkurgu hikayesinin ötesinde dokunaklı ve şiirsel cümleler içeren senaryosu yüzünden benzerlerinden sıyrıldığı kanaatindeyim.
(amorph, 12.07.2006 00:13 ~ 23:20)
- bu animenin hangi kitleye hitaben yapıldığı meçhuldür.o kadar ki verdigi mesajı kavramak için defalarca izlersiniz ve buna rağmen anlayıp anlamadığınızı anlayamazsınız ama japonya da çocuk kuşağında gösterilmiştir.felsefesi çok derin olmasına karşın yinede sizi sıkmayan,hatta bi şekilde kendine çeken animemsi başyapıttır.izlenmesi gerekir,izleyiniz (bkz: izle)
edit:ayrıca matrix in ilham kaynağıdır(lupus, 11.04.2007 18:22)
- animelerde aşırı mimikleri ve şopar karakterleri fazla sevmeyen biri olarak bu sıralar sindire sindire izlediğim seri. böylelerini yapmıyorlar artık.
- yıllar önce soulforgedsan vesilesiyle tanışmıştım lain ile. ayh topu topu 13 bölüm ama bitmedi be. bitirene kadar anam ağladı inanılmaz sıkıcı bir ilerleyişi var ve bu açıdan kötü bir anime diyebilirim, rahatlıkla 2 veriyorum. ghost in the shell'e tapan, kimsenin sevmediği ve çekici bulmadığı animeleri bile ağzını ayırıp izleyen birisi olmama rağmen sevemedim... bak aklıma geldi sinirlendim.
|