|
|
- yeni nesil ata standardı. hot plug&play, 150mbit aktarım hızı gibisinden yenilikler getirmişdir.
- şu sıralar 300mbit/s aktarım hızına ulaşmış ata standardı. aslında sata2 olmamasına rağmen tüketicinin aklını karıştıracak şekilde bu hızdaki diskler sata2 adıyla pazarlanmaya başlamıştır.
- ayrıca bu haftaki ilginçliklerim kısmında 1 ile 3 arasında 2 dk bir yer değişimini sağlamakta olan teknoloji.
(bkz: nerden girdim ben bu giriyi)(dlord, 30.10.2005 14:44)
- disk formatlama esnasında "bu işlem birkaç dakika sürebilir" yazısının ancak üç beş saniye görünmesi ile beni şaşıttı, deli gibi formatladı diski. çılgınlar gibi windows kurdum. partitionlar arası 10larca gigabyte veri taşıyarak paralel ata'ya nispet yaptım.
- (bkz: sata)
(finch, 30.10.2005 17:39)
- scsi kullanan tanrıların pek iplemediği bir interface olduğu ortadadır.
- bu türdeki hard disklerin üzerine windows 98 kurmak mümkün değildir.
(bkz: ben bunu gördüm)
- sata protokolü, özünde hot swapping'e izin veriyor. yani makinayı reboot etmeden sata diskleri söküp takmak olası. ancak, evde kullandığım ati chipset'li anakart, sata diskler için windows altında "safely remove hardware" ikonu göstermezken, dün topladığım nforce chipset'li bir anakart bu ikonu göstermeye başladı. hot swap'le işi olmayan insanlar için emin olun bu ikon çok sinir bozucu. kaldırmayı bilen mesaj atsın, request göndersin.
çözümü bulmak zor olmadı:
registry'de hkey_local_machıne\system\currentcontrolset\services\nvata bölümüne gelip adı "disableremovable", değeri "1" olan bir dword value ekliyor ve reboot ediyorsunuz.
(x64 işletim sistemleri için nvata64'e ekleyin. ancak bu olay usb disk'ler için de safely remove ikonunu yok ediyor.)
edit 2: hayır yalnızca sata arabirimini etkiliyormuş, usb diskler için ikon hala duruyor. ahaha.
- veri kablolarına kurban olduğum harddisklerin üretimini sağlayan bus teknolojisi. hatta ve hatta sata harddsiklerin legacy tipi güç girişine alternatif olarak sunduğu sata power dalgası bilem zarif, enfes. iki tipi birden harddiske takıp kuyu kebabı yapmak da mümkün tabii.
- data kablosuna bir türlü güvenemediğim yeni nesil disk. sanki kendi kendine çıkacakmış gibi duruyor.
- sata1 için 1.5 gbit/s(1500 mbit/s) sata2 için ise 3 gbit/s (3000 mbit/s) aktarım hızları olan teknoloji.
ayrıca:
(bkz: esata)
- kredi kartı genişliğindeki ide kablolarıyla geçen uzun yıllardan sonra normal insani boyutlardaki kablosuyla insana huzur veren arabirim standardı.
- veri hattında diferansiyel lojik kullanmaktadır, ethernet kablosundaki gibi 4 hat veri iletişimi için kullanılır, kalanları da besleme ve toprak bağlantılarıdır.
- serial ata international organization a göre sata1-2-3 şeklinde kullanımı yanlış olan standart. sata 1.5gbit/s, sata 3gbit/s ve sata 6gbit/s olarak kullanılmasının doğru olduğunu belirtiyorlar.
|