görseller
sergey rahmaninofsergey rahmaninof

belki ilginizi çeker
  1. · piano concerto no 3
  2. · prelude op 32 no 12 in g sharp minor
  3. · rahmaninov piyano konçertosu no 3
  4. · rachmaninoff plays rachmaninoff
  5. · sergei vasilievich rahmaninoff
  6. · rachmaninov
  7. · rahmaninof prelüdleri
  8. · sergey rahmaninov
  9. · rahmaninov
  10. · shine
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · uludağ sözlük
  2. · marjinal isim meraklısı aile
  3. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  4. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · onur öymen
  7. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  8. · serena williams
  9. · sevgilisi olduğu halde hala sağı solu kesen kızlar

sergey rahmaninof  

1. shine da geoffrey rush ın çalmak için kafasını üşüttüğü besteci, nasıl bir konçertosu varsa
    (sindaannun, 13.10.2004 23:49)
  2. piano concerto no 3 yani dinlediğim en güzel klasik müzik eserlerinden birini bestelemiştir.. saygıyla anıyoruz..
    (rasmus, 21.08.2006 19:10 ~ 14.03.2009 21:34)
  3. gece 12 den sonra ntv radyo'da klasik müzik kuşağında eserleri sıkça çalınan başarılı besteci..
    (gudu bet, 21.08.2006 19:13)
  4. rus beşlilerini izleyen besteci.yapıtlarında ulusal renklerle geç romantik akımın özelliklerini birleştirir.st pettersburg konservatuarında eğitim görmüştür.ünlü do diyez minör prelüd ü mezun olduğu yıl besteler.1901 de 2. piyano konçertosunu yazar. bu yapıt tutkulu ve lirik melodileri, parlak piyano yazısı ile günümüzde bile en seçkin piyano eserlerindendir.
    (alfonsina, 15.01.2007 23:28)
  5. chopin > debussy geleneğinin üçüncü ismi. eserlerinde yoğun bir hüzün ve çoşku gözlenir. iki piyano için yazdığı rapsodiler de ünlüdür. son dönemlerde emil gilels ve vladimir horowitz, rachmaninoff'u en güzel yorumlayan virtüözler arasında sayılabilir. 3. piyano konçertosunun final kısmı çok meşhurdur.
    (open your heart i am coming home, 15.01.2007 23:55 ~ 23.02.2007 19:16)
  6. sergey rahmaninov..20. yüzyılın büyük bestecilerindendir..

crr'de anılacakmış..istanbullular için ne güzel fırsattır..
    (gölgeningücü, 06.05.2007 18:23)
  7. çalınması çok zor bir eserin melodik olması beni her zaman şaşırtmıştır. rahmaninov, rah 3 ü ile bu kategoride beni en çok şaşıtmış insanoğludur.
    (ruhefza, 19.05.2007 16:48)
  8. elleri büyük olduğundan ve piyanoyu kullanış biçiminden dolayı eserlerini çalmanın oldukça zor olduğu piyanist.
    (pandalari koruyalim, 13.06.2007 21:40 ~ 16.04.2009 22:57)
  9. (bkz: sergei vasilievich rahmaninoff)
    (kuklaların yaşamından, 13.06.2007 21:41)
  10. son romantik besteci. bir piyanist için oldukça yararlı olabilecek bir fiziksel yapı (1.98 m boy ve 38 cm el genişliği) ve ruhsal derinlik (sorunlu ve uyumsuz çocukluk, anarşist gençlik, durulmuş orta yaş, kanser sonucu erken ölüm) ekseninde bir sanatçıda bulunması gereken bütün özellikleri bünyesinde taşımış; besteci, yorumcu ve orkestra şefi olarak müziğin bütün alanlarında tartışılmaz bir kariyer elde etmiştir. genel olarak karamsar bir ruh hali bulunduğundan, birçok yapıtını dinlemek için sabrın sınırına yaslanmak gerekir: ölüm adası'nı ya da prelüdler'i ya da paganini çeşitlemeleri'ni alımlayabilmek klasik müzik kültüründe aşama kaydetmekle eşanlamlıdır. her ne kadar shine, rach 3'ü çok abartılı bir duygusal travma kaynağı olarak verse de gerçekte yapıt çok sayıda büyük yorumcu tarafından (horowitz, gilels, argerich vd.) çok güzel yorumlarla plağa kaydedilmiştir. birçok önemli müzik adamınca, 2. piyano konçertosu ve prelüdleri başyapıtları olarak kabul edilir. hemen her yıl yeni yorumlarla seçkin plak şirketlerinden olgun kayıtları yayımlanmaya devam etmektedir. gülsin onay'ın 2007 içinde türkiye, moskova'da ve başkaca birkaç yerde daha seslendirdiği rach 3, büyük bir heyecanla karşılanmıştır. başlangıç olarak, çok ünlü vocalise ve prelüdler tavsiye edilir. dinleyiniz, dinletiniz fakat kendinize mukayyet olunuz.
    (conrad moricand, 08.07.2007 19:03 ~ 19:06)
  11. kendisinin annesi zamanında sovyetler birliği'ne yerleşmiş olan türklerdendir.hatta kendisinin o azınlığın konuşmuş olduğu türkçeyi konuşabildiği rivayet edilir.
    (bkz: rahmaninov aslında türk mü)
    (scherzi, 24.07.2007 01:29 ~ 01:29)
  12. elleri büyüktür: http://www.youtube.com/...
    (ali kamber, 16.09.2007 03:52)
  13. bestelerinin bazılarında hiç "es" bulunmayan bestecidir kendisi. dur durak bilmeyen bir müziğin ne kadar güzel olabileceğini, ancak onu dinleyince anlıyor insan.
    (shiba, 06.11.2007 19:38)
  14. boe nin filmi allegro da da geçmektedir.
    (i know i am right, 06.11.2007 20:12)
  15. allahım sana şükürler olsun! der ve yazıma başlarım.

tanımıyorum bu adamı. ne zaman doğmuş, nerde yaşamış, ne yemiş, ne içmiş... o kadar az ilgimi çekiyor ki bunlar. bu adamın beni ilgilendiren tek yönü gecenin bu saatinde uykusuzluğumun sebebi olan yeteneği, şahaneliği, muhteşemliği.

bilmiyorum, hangi sözlerle övgümü tam yapayım? gözyaşlarını anlatmak için hangi şiiri yazmalı?

az biraz ilgi biraz da hevesle klasik müziği dinlemeye başladığım günlerde* favori elemanım chopin'di. listesini veremeyeceğim sayısız nocturne, işitmeden ölmemeli dediğim benzersiz mazurkalar, bunlar bir insanın parmaklarından çıkıyor olamaz dediğim harikulade polonezler... beni gittikçe genişleyen; derinlere savuran bu girdabın içine çektikçe çekiyordu. ama insan içten içe hissediyor ki chopin'de eksik* olan birşeyler var.

itiraf ediyorum; islamofaşistliğimden midir nedir, rachmaninoff'a ilk başlarda isminden ötürü bir sempati besledim. "lan yoksa adam müslüman olmasın? rachmaninoff <> rahman..." bu tarz bir düşüncenin bana hiçbir şey kazandırmayacak kadar aşağı, bayağı ve çocukça olduğunu farketmem neyse ki uzun sürmedi. dinledim. rachmaninoff dinledim. önce bir kaç tane. internette meşhur olmuş bir kaç eserini dinledim ilk zamanlar. sözlükleri karıştırdım onunla ilgili. hepsi de konçertolarını övüyor fakat onun daha geniş piyano repertuarına vurgu yapmıyordu. rachmaninoff'un konçertoları onu tanımama; gereği gibi ona vakıf olmama engel oluyordu. bu yazımda emin olun, onun hiçbir konçertosuna değinmeyeceğim. anlıyorum ki bu, ona yapılacak büyük bir haksızlıktır.

bir klasik müzik eserini betimlemek bir çok açıdan hem sorunlu hem de zordur. en başta hangi kelimelerin, müziği tam olarak yansıttığına karar veremezsiniz. ikincisi öve öve bitiremediğiniz eser, bir başkası için dinlenmeye değer bulunmayabilir. bir diğer sorun ise, söz konusu eseri ilk kez sizden tanıyacak kişilere "yanlış" veya "eksik" tanıtma korkusunu taşıyor olmanızdır. ben de bu riskleri göze alamıyorum. yirmi senedir aldığım tüm formasyonu; okuduğum tüm romanları; şiirleri; yazıları; dinlediğim tüm sözleri zihnimin en geniş potasında birleştirip bu güzide yapıtları siz değerli rachmaninoff dinleyenlere layıkıyla anlatabilmek için seferber etmek isterdim. ancak gücüm sadece ve sadece basit ama değerli bir liste vermeye yetiyor.

klasik müziğe biraz ilgi duyuyorsanız ölüm gelip sizi bulmadan bu eserleri dinleyin. size yalvarıyorum, bunlardan mahrum kalmayın. ben üzülürüm.

1-prelude op. 32 no. 12 in g sharp minor [horowitz kaydı ]
    2-barcarolle op. 11 [ brigitte engerer kaydı ]
    3-nocturne no. 3 in c minor [howard shelly kaydı ]
    4-danse orientale op. 2 no. 2 [truls mork ve jean-yves thibaudet kaydı ]
    5-romance op. 11 [brigitte engerer kaydı ]
    6-romance op. 6 no.1 [ suwanai akiko ve phillip moll kaydı ]
    7-russian easter piano suite no. 1 op. 5 [lisitsa ve kuznetsoffkaydı ]
    8-tears suite no. 1 op. 5 [ lisitsa ve kuznetsoffkaydı ]
    9-etude-tableau op. 33 no. 2 in c major [howard shelly kaydı ]
    10-prelude op. 32 no. 02 in b flat minor [svjatoslav richter kaydı ]

"insan her gün ya güzel bir ses işitmeli, ya da gönül açıcı bir kitap okumalı, yahut güzel bir şey dinlemelidir." der goethe. işte rachmaninoff budur: güzel bir şey. yukarda sıraladığım eserleriyle sanki tamamen bu iş için yaratılmış gibi durur. böylece chopin'de eksik olan şeyi, rachmaninoff tamamlamıştır: ilahilik.

sen büyüksün allahım! bunlardan haberdar edip dinlettiğin için sana şükürler olsun.
    (open your heart i am coming home, 01.12.2007 05:31 ~ 05:33)
  16. kendisinden sonraki yorumcuları düşünmeden sadece kendisi için beste yapan müzisyen kişi.
    (pandimonium, 01.03.2008 02:08)
  17. "hiç bir zaman karar veremedim, istidadım hangi alandadır; bestecilik, piyanistlik, orkestra şefliği... bazen bana öyle geliyor ki, sadece piyanistim ben. şimdi hayatımın büyük bir kısmını yaşadıktan sonra, şu düşünce endişelendiriyor beni; ben bir çok alanda uğraşarak asıl istidadımı bulamadım aslında."

bu cümleleri büyük bir özgüven ile söylemiş, mesleğindeki titizliği, ciddiyeti ve üstün yeteneği dışında insanlığındaki mütevaziliği ile de ün yapmış rus besteci, piyanist ve orkestra şefi. ne romantik, ne de post-romantik döneme oturtulabilen, aslında "tam romantik" olan, rus müziğinin büyük klasiği çaykovski'nin mirasçısıdır rahmaninof.

müslüman tatar bir babanın çocuğu olan besteci, ilk piyano derslerini annesinden aldıktan sonra önce st.petersburg daha sonra moskova konservatuvarlarında eğitim almıştır. moskova konservatuvarının tarihindeki en yüksek dereceyle hem piyano hem de kompozisyon bölümlerinden mezun olmuş, icracı ve besteci olarak ünü hemen yayılmıştır. 1917 yılındaki devrimden sonra yapılan baskılara daha fazla dayanamamış, resmen can korkusuna düşerek önce isviçre'ye, ardından amerika'ya sığınmıştır. bir daha da yurduna dönememiştir.

rahmaninof bir piyano müziği bestecisi olarak romantik müzik gelenekleriyle yetişmiştir. orkestra yapıtlarında da yoğun bir çaykovski etkisi görülür. ama kuşkusuz besteciliğinin en önemli öğelerini piyano konçertoları oluşturur. dört konçerto yazmıştır; özellikle ikinci ve üçüncü konçertoları dünya piyano müziğinin doruğudur. müzik tarihinde her açıdan daha zengin, daha yoğun, daha üstün nitelikli konçertolara rastlamak mümkün değildir. bu yapıtlarda da yoğun schumann etkisi göze çarpar. solo piyano yapıtları da bestecinin yaratıcılık sürecinde ayrı bir önem taşımaktadır.

rahmaninof, yardımseverliği ile de ün yapmıştır. amerika'ya yerleştikten sonra çok zengin olan besteci, bir çok yardım kurumuna büyük miktarlarda isimsiz bağış yapmış, hatta helikopterin mucidi igor sikorski'ye de para yardımında bulunmuş, mucidin çalışmalarını sürdürmesine katkı sağlamış ve şirkette yöneticilik yapmıştır.

rus halk müziğinden esinlenen ezgileri, yoğun, karmaşık fakat anlaşılır ve titiz yapıtlarıyla müzik tarihinne bir defa gelebilecek bir insandır rahmaninof. ünlü müzisyen hofmann, besteci için şu sözleri sarfetmiştir:

"rahmaninof çelik ve altından yaratılmıştır. çelik onun ellerinde, altın ise yüreğindedir."
    (akhilides, 29.08.2008 15:06)
  18. rhapsody on a theme of paganini'si ile tek başına bir önceki yüzyılın romantik bestecileri arasına adını yazdırabilecek besteci ve piyano virtüözü. diğer tanınmış besteleri arasında:
    vocalise [songs (14), op. 34 no.14],
    prelude for piano, op. 23, no.5 in g minor (idil biret bunda yardırır),
    prelude for piano, op.3 no.2 in c sharp minor (the bells of moscow),
    rahmaninov piyano konçertosu no.2 ve
    rahmaninov piyano konçertosu no.3 yer alır.

çaykovski ile birlikte rus müziğinin önde gelen 2 büyük bestecisinden biridir, klasik müziğin başlı başına yüz akıdır.
    (electro, 10.11.2008 18:11)
  19. balzac iki gelinin hatıraları romanında bir yerde "allah kalplerin içini görebildiği için mesut mudur acaba?" diye yazmıştır,rachmaninov tereddütsüz bir şekilde kalplere dokunurken acaba bu sözleri duymuşmudur?allah'ın peygamber göndermeye zamanı olmadığı durumlarda koşulsuz olarak verdiği icazesiyle gönüllerden bazılarını sorumlu tutar.bizim rachmaninov'a kanaat getirişimiz yücenin tezahürüne yeryüzünde tanık olmamızdır.sıradan insanlar notaların anlamını duygu ile çözer.sıradanlığın büyük değerlere katkısı övgüdür.rachmaninov insanlığın övgüsüdür.uzak yerlerden bir piyano tınısı halen gönülleri titretir,depremler bu yüzden ara verir derler.
    (burnundan kıl aldırmıyor, 24.02.2009 14:02)
  20. (bkz: moment musical no 4 op 16)
    (ali kamber, 13.03.2009 00:31)
  21. kesinlikle müthiş bir besteci ve dahi piyanist!.. 1929-41 seneleri arasında kendi bestelerini yorumladığı bir albümü dinliyorum bir süredir ve her seferinde rachmaninov dayıya hayranlığım bir kat daha artıyor. inanılmaz bir yorum...

ayrıca hayatımda ilk defa ıslık dahi çalamadığıma bu kadar memnunum zira herhangi bir müzik aleti, özellikle de piyano çalabiliyor olsaydım muhtemelen bu muhteşem adamın yorumunu dinledikten sonra hayata küserdim... * *

öte yandan en az rachmaninov dayı kadar iyi bir yorumcu daha var: arthur rubinstein. keşke onlar birlikte rachmaninov'un o pek meşhur 3. konçertosunu icra etselerdi de bizler de dinleyebilseydik...

rachmaninov dayı, önünde huşu ile eğiliyorum zira elimden başka bir şey gelmiyor.
    (yesilcuppelipenguen, 24.04.2009 08:21 ~ 08:23)
  22. (bkz: rachmaninoff plays rachmaninoff)
    (ipso facto, 24.04.2009 08:26)
  23. tamam çok iyi hatta muhteşem ama herşeyi geçtim müthiş karizmatik bi ismi var bu abimizin. o kadar olur.
    (endymion, 13.07.2009 18:36)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil