belki ilginizi çeker
  1. · aşık olmaktan korkmak
  2. · senden sırılsıklam hoşlanıyorum
gündem
  1. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  2. · günün tek şarkılık özeti
  3. · apertura 2009
  4. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  5. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  6. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  7. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  8. · itü sözlük te yazar olup itü yü kazanmak
  9. · şebnem kısaparmak

senden sırılsıklam hoşlanıyorum  

1. dil sürçmesiyle oluşması muhtemel olan; karşıdakinin size salak gözüyle bakması sonucuyla bitme olasılığı yüksek olan söz.
    (bkz: istatistik)
    (king of the west, 28.07.2007 19:12)
  2. (koca ragıp, 28.07.2007 19:15 ~ 19:15)
  3. (bkz: oha)
    (tuygun, 28.07.2007 19:25)
  4. hoşlanmayla aşık olmak arasında kalınmış zamana ait bir söylem.
    (acinreug, 28.07.2007 19:39)
  5. karşı tarafa hissettiklerini aşk olarak kabul etmeyen ve fakat hoşlanmanın da ötesinde bir durum olarak gören, devrik olsada bir cümleyle hissetiklerimi ifade edebilmeliyim diyebilecek kişinin ilan-ı aşk cümlesi
    (çöldeki penguen, 01.08.2007 21:18)
  6. aşktan başı dönmüş kişinin en sevimli haliyle duygularını ifade ettiği abuk ama bir o kadar anlamlı cümle.
    (pufderti, 01.08.2007 21:22)
  7. (erken teşhis, 19.08.2008 13:16)
  8. (paula schultz, 19.08.2008 13:19)
  9. (jenerik yasamlar, 19.08.2008 13:31)
  10. gündelik hayatta sık kullanılmasa da düz mantıkla bakıldığında doğru bir cümle olabilir.
    orijinali olan sana sırılsıklam aşığım cümlesindeki sırılsıklam ın aşık olma derecesinden başka bir işlevi yoktur. cümledeki sırılsıklam yerine; deliler gibi, hayvanlar gibi... vesair haşin bir benzetmeyle eylem niteleme şekilleri de kullanılabilir pekala. kulağı tırmalamaz.yerine göre haz verir, haz almaya nedendir.
    aynı mantıkla senden sırılsıklam hoşlanıyorum cümlesine baktığımızda sırılsıklam hoşlanmanın derecesini gösteriyor olabilir. hoşlanmanın anlamındaki zayıflıktan dolayı absürt olduğu malumdur ama henüz aşk
    olacak kadar olgunlaşmamışsa nihayetinde o da "kabul edilebilir" bir durumdur.
    hoşlanmak eylemini sırılsıklam kelimesi yerine "deliler gibi" yle güçlendirelim şimdi, senden deliler gibi hoşlanıyorum. sırılsıklamdan daha az vurucu olmakla birlikte kulağa daha normal gelir. olay sırılsıklam ile aşık olmayı bağdaştıran zihinde düğümlenir kalır. düğümü çözecek değilim, zaten bu işlerden hiç anlamam. ama amaç
    zarfların eylemin etkisini arttıracak şekilde kullanılmasıysa ve karşımdakine duygularımı en saf halinde anlatmaya karar vermişsem,
    yeri gelir bardaktan boşalırcasına hoşlanırım. sevdiceğim hariç, kimse yargılamasın beni rica edicem.
    (tayyizemane, 19.08.2008 14:11 ~ 14:13)
  11. [uzu süredir yazmayan maloğlan nikli yazarımıza saygı ve hürmetlerle, kendisinden bir alıntı yaparak]
    (bkz: sana haşat oluyorum)
    (eksiksizuyum, 19.08.2008 14:19)
  12. tam olarak ne hissettiği konusunda emin olamayan kişidir. hissinden emin olsa da ifade etmekte sıkıntı çekmektedir. eğer eminse, söylediği kişi acaba havalara girer mi götü kalkar mı korkusu yaşamaktadır. bellidir bu. bir çırpıda çıkmaz zaten çıkamaz.

ilk "senden" ile başlanmıştır. bu cümlenin gidişi normalde "senden hoşlanıyorum" olmalıdır. ama gencimiz hissettiklerini sadece hoşlantıyla sınırlamak istememiş, "aşk gibi lan bu" diye düşünerek, aslen aşka yakışacak bir "sırılsıklam" ekliyivermiştir. ama "senden sırılsıklam aşığım" saçma olacağından yine bir düşüş, yani hoşlanmayla noktalamak zorunda kalmıştır. evet.
    (evinin kadını çocuklarının anası, 26.06.2009 22:08)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil