şimdi efendim hayao miyazaki diye hayalgücü aşmış bir yazar çizer arkadaşımız var..kendileri şuan japonya taraflarında ikametgah etmektedir..gel gelelim bu adamın yaptığı tüm anime filmler müthiş olmuş..kendisinin bir animasyon şirketi var şuan ismini hatırlayamayacağım fakat bu adamın yaptığı tüm anime filmler imdb.com başta olmak üzere tüm film sitelerinde takdir edilmiş filmler oldu..
2001 yapımı 2 saati aşkın bir japon animesi..aman ben çizgi film diye çocuğumla, yok kardeşimle falan gideyim demeyin, bişey anlamazlar filmden valla..gazetelerde afişlerini gördüm ama galiba daha gösterime girmedi..ilgilisine manyak bir film olacağı kesin..yazar ve çizeri olan hayao efendinin zaten bir stili var hep o tarzta yapmaktadır filmlerini, bol hayalgücü ve fantezi,işte ondan küçük yaşta çocuklar anlamaz bence..bir başka alternatif da olarak princess mononoke (1998) var..
geniş bir hayal dünyası, masalsı bire hava, acayip şirin kahramanlar, gerçeküstü bir hikaye. 10 yaşında şımarık, mızmız bir kızın ailesini kurtarmak için girdiği sıkıntılar ve bu macerası sırasında edindiği dostlar. bu mızmız karakterin olgunlaşmasının ve sevigiyi, dostluğu, özveriyi öğrenmesinin hikayesi. tek kelimeyle şahane.
bir sonraki sahneyi tahmin etme yetimi alt üst eden, bana oturup avatar yaptıran, nick notumu değiştirten, kısacası sanal kimliğimi bir süreliğine abluka altına alabilmiş 17 ödüllü (biri oskar) müthiş animasyon.
ben hala sakladığı anlamlar olduğu kanaatindeyim. bana filmdeki no face karakterinin anlatmak istediğini izah edene avatar yapacağımdır. (bkz: vay be, büyüksün!)
nasıl bir kurgudur, nasıl bir hayal gücüdür diye düşünmekten insanların kendini alamdağı anime... mimiklerin sen'in yüzüne bu kadar güzel yansıtılmasının başarısı kimlere aitse teker teker alınlarından öpmek gerekir...
bi yandan şimdi ne olacak merakı ile dolarken; yüzünüze ılık bir hava üfleniyor hissi verebilen bir hikaye. bitiminde çalan enfes şarkı için ise:
(bkz: itsumo nando demo)
(bkz: always with me)
2003 yılı en iyi animasyon ödülü oscar sahibi , yine 2003 yılı berlin altın ayı ödülü sahibi , an itibarı ile gazate bayilerinde dvd si satılmaya başlanan izlesi animasyon filmi.
hayao miyazaki’nin oscar ödüllü ve amerika’da gösterime girmeden önce japonyada 23 milyon kişinin izlediği ve 200 milyon dolar hasılatı ile ne kadar büyük bir eser olduğunu gösteren animasyondur ki bunu 2004 yılında aldığı oscar ödülüyle pekiştirmiştir.moder bir sinemasal olan sprited away,alice in the wonderful world masalına benzemeside ayrı bir olay.
hikayemiz chihiro adındaki küçük bir kızın başından geçiyor. ailesiyle başka bir eve taşınırken yolda gördükleri geçitten geçerek ki bu da ruhların dünyasına açılan bir geçit.chihiro’nun ebeveynleri bu geçidin ardında boşaltılmış ancak her tarafta süslenmiş ve birbirinden leziz yemekler görüp açgözlülüklerin sonucu olarak bu yemeklerden yiyip domuza dönüşürler.chihiro ebeveynlerinden beklenen olgunluğu kendisi göstererek ebeveynlerinin bu durumdan kurtulmasına yardımcı olmaya çalışacaktır.
hayao miyazaki bu animesiyle dünyaca adını duyurmuş olmasına rağmen animeseverler onu 80 lerdeki animelerinden biliyorlartdı. ruhların kaçışı gerçekten bir başyapıt…insanların ne kadar aç gözlü yaratıklar olduğunu ve ve açgözlülüğün doğurabileceği sonuçlarını,olgunlaşmanın gerekliliğini, ayrıca hatırlayın banyo evine giren ve kötü bir ruh sanılan üzeri çamur ve pis kokularla örtülü aslında nehir tanrısıydı böylece insanların doğaya verdikleri zararıda konu alan ve insanların kendilerini doğaya verdikleri tahribat yüzünden nasıl kendi doğalarına hapsolduklarını anlatan bir baş yapıt diyebiliriz.
hayao miyazaki’nin genel olarak animelerinde burada da iyi ile kötünün kesin çizgilerle ayırmadığını görmekteyiz.
anime evet anime diye tanımladığımız japon çizgifilmlerinin en süperi,en içten olanı,en hayal gücünü kullandıranıdır... anime de neymiş,ben çocuk muyum izlemem öyle şeyleri diyenleri dize getiren, ortada kalmışları tam bir anime manyağı yapan,anime severleri içine çeken davetkar bir yapıttır...chiro nun o saf-güzel yüreğine hayran kalır,haku ya aşık olur,o hayal dünyasında yaşamak istersiniz bir an en sevdiğinizi yanınıza alarak... bu yüzden hayao miyazaki ye içten teşekkür etmemizin en büyük nedenidir spirited away...
on yaşında küçük bir kız olan chihiro ailesiyle birlikte yolculuk esnasında kaybolur ve gizemli bir dünyaya adım atarlar.burada anne ve babası domuza dönüştürülen chihiro, kötü bir cadı tarafından yönetilen bir kasabada kendini bulur.bu kasabada bir çok garip yaratık ve ruhlarla karşılaşır. miyazaki usta nın bir dünya türlü karakter yarakma kabiliyetini tekrardan izleme imkanı veriyor.
orjinal dilinde izlenmesi gereken süper anime.
52. berlin uluslararası film festivali nde altın ayı ödülünü ,ardından 75. akedemi ödüllerinde en iyi animasyon oskarı 'nı kazanmayı başarmış bir yapım.bir de film japon sinema tarihinin en iyi filmleri arasında gösterilmiş.
2001 yapımı ,124 dk lık, kusurkuz, harika kurgulanmış anime.
izlediğinizde, belki defalarca okuduğunuz;izlediğiniz aç gözlülüğün kötülüğü, sevginin gücü ve daha bir çok duyguyu, inanılmaz bir hayal gücü ile harmanlayan, neticede uzun zamandır farklılıkla ilgili aradığınız tadı bulabileceğiniz bir yapım. miyazaki ustanın ellerinden öpmek lazım, nasıl bir hayal gücüdür yahu? o ruhların yüzleri, cadının gece uçarkenki hali, yüzsüzün açgözlüleri nasıl yoldan çıkardığı...
gelmiş geçmiş ne güzel yüzlü, aşık olunası anime karakterine(bkz: haku) sahip bu film. öyle ince ince, nakış gibi işlenmiş ki film, ayrıntıların büyülü dünyasına ister istemez teslim oluyorsunuz. film bittiğinde; "bırakın beni, o masallar diyarında kalayım." diyesi geliyor insanın.