belki ilginizi çeker
  1. · alternatif sen de mi brütüs diyalogları
  2. · öyleyse düş sezar
  3. · et tu brute
  4. · ben de mi sezar
  5. · dost kazığı
  6. · cehennemde brütüs ü bulup dövmek
  7. · öyleyse yıkıl sezar
  8. · marx ın burjuva olduğunu öğrenince intihar etmek
  9. · film artı
  10. · kemal kılıçdaroğlu
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · author gibi erkekler
  2. · colin kazım richards
  3. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  4. · erkekte ses tonu
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · author
  7. · domuz gribi
  8. · atatürk ün gençliğe hitabesi
  9. · cumhurbaşkanını halkın seçmesi

sen de mi brütüs  

1. sezar'ın, suikastçileri arasındaki brütüs'e dönerek acıyla kıvranan vücudu ve hayalkırıklığı motifli yüzü eşliğinde sarfettiği, dünyanın en meşhur sözleri sırlamasında başa güreşecek kadar tanıdık, tek başına bir anektod ve bir taşı gediğine oturtma aygıtı olan, günümüz ahlakî yapısından ötürü de yurdum insanları tarafından sık sık birbirlerine püskürtülen cümle.
    (myrmidon, 11.10.2004 15:13)
  2. bir ihanet sonrası cümlesi.
    (bambaska, 11.10.2004 15:23)
  3. (bkz: alternatif sen de mi brütüs diyalogları)
    (bilge tonyukuk, 11.10.2004 16:16 ~ 16:17)
  4. (bkz: dost kazığı)
    (karoten, 27.11.2005 15:47)
  5. shakespeare'in julius caesar nam oyununda julius caesar tarafından söylenen sözdür. oyunda "et tu brute?!" şeklinde geçer. aslında yunanca olarak "kai su teknon" şeklinde sarf edildiği düşünülmektedir. lakin gerçekten söylenmiş midir, söylenmemiş midir, bu bile muallaktır.

(bkz: william shakespeare) (bkz: julius caesar) (bkz: brutus) (bkz: et tu brute)
    (tuygun, 21.05.2006 19:42)
  6. sezar çekmecesinde bıçağını aramaktadır.

sezar: bıçağımı kaybettim sende mi brütüs?
    brütüs:'de' ayrı yazılır laaaann
    ve bıçağı oracıkta saplar sezar'a
    (kaynak:yiğit özgür)
    (ben ihsan değil hilmiyim, 27.07.2006 11:03 ~ 11:04)
  7. sezar'ın hiçbir zaman söylemediği söz. tamamen shakespeare'in işgüzarlığıdır.
    (yakarus, 04.10.2007 04:07)
  8. türk gençlerinin korkulu rüyası olan kısacık soru cümlesi. bünyesinde hem dahi anlamındaki de, hem soru eki mi bulunur. brütüs-bürütüs karmaşası da cabası.
    (yakarus, 04.10.2007 04:09)
  9. daha bir içten, daha bir yurduma özgü, daha bir güzel olan hali (bkz: sen de mi lan amına goduğumunun)
    (mihman, 24.10.2007 19:47)
  10. 4 yıl latince eğitimi gördüm , ama bir kez olsun bu sözü okuyamadığim sözdür.

(bkz: buradan yetkililere sesleniyorum)
    (aksi istikamet, 02.06.2008 19:45)
  11. efsanevi sezar repliği. günlük hayatta sık sık kullanılır.

- senin ortalamanı düşürdüm.
    + sen de mi brütüs?

- seni seviyorum.
    + sen de mi brütüs?

vs vs.
    (nirnaeth, 16.01.2009 16:37 ~ 16:37)
  12. dahi anlamındaki de'nin ayrı yazılışının en güzel örneği.
    (yanlış ayın delisi, 16.01.2009 17:05)
  13. kurosagi sinema filminde sürekli olarak geçen diyalogtur. zaten filmin konusu da bunun üzerine kurulmuştur.
    (bkz: et tu brute)
    (kuroneko, 16.01.2009 17:21 ~ 17:22)
  14. (bkz: ben de mi sezar)
    (nvr ws a crnflk grl, 04.03.2009 14:31)
  15. (bkz: öyleyse düş sezar)
    (aglayankekin kankası, 04.03.2009 14:35)
  16. brütüs haklı mı bilinmez ama söylediği söz çok daha etkileyicidir"caesar ı seviyorum; fakat romayı daha çok seviyorum.."

ayrıca teomanın şarkısını hatırlatan söz.
    ''siz de mi dostlarim'' dedim
    ''öyleyse düş sezar!'' bugün..
    -bugün-
    (asllll, 22.07.2009 15:10 ~ 16.10.2009 09:29)
  17. (bkz: benim neyim eksik)
    (chericheri, 04.10.2009 00:27)
  18. sezar o gün senato toplantısına tek başına gidiyordu, kendini yorgun hissediyor ne zman gözlerini yumsa ölüm tanrıçasını kendisini bekler buluyordu

salona girdiğinde salonun arkasında ateşli bi tartışmaya girmiş antoni'ye rastladı onu rahat bırakıp pompey'in yaptırmış olduğu tiyatroya bitişik odaya geçti içeri girer girmez senatörler ayağa fırlayıp isteklerini sıralamaya başladılar cimber koluna yapışıp cebine dilekçeyi sıkıştırıverdi ve hemen togasını boğazından aşağı sıyırdı sezar cimberin istifayaya kalkışmaması için içinden dua etti bunlarla uğraşacak hali yoktu

casca kardeşlerden biri sinirli bi şekilde yanına geliyordu umbrosunun içine bir şey arıyordu sezar konuşmaya başlamadan önce susmaları umuduyla elini kaldırdı casca'nın titreyen elinde parlak bir nesne belirdi ve nesne sezarın boğazına saplanırken acıyı hissetti o güne kadar aldığı savaş yaralarının en beteriydi ve sordu

-nedir bu hainlik

acısına rağmen yarasının ölümcül olmadığını anladı ve etrafına baktı önce kim atılcak diye ama kimse yerinden kıpırdamıyordu.

yardım et kardeşim diye bağırdı casca aynı anda sezar üzerine yağan hançerleri gördü hangi yana dönse bıçak darbesi alıyordu gözleriyle antoniyi arıyor ancak göremiyordu

sadece bir kaç santim ötesinde gördüğü yüz onu giysisinden yakalayıp kendine çeken brütüsün yüzüydü. brütüsün gözlerinde ölümünü görene kadar yardıma koştuğunu düşündü

sen de mi brütüs

brütüs küçük bir çığlıkla sezarın karnına hançeri saplarken sezarda bir babanın gülümseyişiyle güldü.

*
    (zıplayan toz, 04.10.2009 01:14 ~ 05.10.2009 03:49)
  19. can evinden vurulmuş sadakatin mecazı olan ünlemdir.

sezarı ne öldürdü?
    brütüs'ün kaması.
    brütüs'ü ne öldürdü?
    sezar'ın sözleri.
    (avluda oturan sizofren, 25.10.2009 00:36)
  20. ağızlara çok sakız olmuş yerden yere vurulmuş bir söz öbeği olmakla beraber benzeri bir durumu yaşamak herkese çok acı verir. bu bir dost bir sevgili ya da aileden biri bir kardeş bile olabilir.

sen de mi brütüs? yani diğerleri tamam da sen de mi? yazık... çok ağırdır aslında... sen de mi? eğer sen de onlardan biriysen ben zaten bu güne kadar boşuna yaşamışım... çok ağırdır üstüne etraflıca düşünmek gerek herkes hayatının bir yerinde birine sen de mi? der... o an köşe taşı dır işte. inançlar sarsılır doğrular ters yüz olur... çüş amına koyim sen de mi lan? öleyim tabi yaşadığım kabahat...
    (han solo, 25.10.2009 00:53)
  21. üstüne çok geyik yapılıp az düşünülen söz öbeklerinden biri. şakası kakara kukarası tamam ama kafa yorulması gerek çünkü sen de mi? denilen anlarda sağlam göt olunur. üstüne cidden kafa yorulması gereken bir diğer söz öbeği;

(bkz: olmak ya da olmamak) yüzyılları aşıp gelen bu ifadeler cidden üstüne düşünmeyi gerektirir. herkes şu ya da bu şekilde hayatının bir döneminde bu sözleri sarfeder...
    (han solo, 25.10.2009 01:02)
  22. - bıçağımı bulamıyorum sende mi brutus?
    - bende sezar al sana...
    - aaaaah sen de mi brutus?
    - ben de sezar...
    (han solo, 26.10.2009 22:14)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil