merhaba demek , esenlemek , bir insanı saygı hissiyatı ile karşılamak.
(skuba, 13.07.2004 21:56)
(bkz.
slm)
(bkz.
selam)
(bkz.
selamun aleyküm)
karşılık alınmayan kişiye yapılması kesilen olay
(bkz.
selamı kesmek)
islam inancına göre sünnet olan aktivite.selam almak ise farzdır.
(kint1, 14.07.2004 10:38)
bazen bazı kişilere vermekte tereddüt edilen,karşıdan beklenilen,verilip verilmemesine binbir türlü mana yüklenen ama aslında herkesin hak ettiği muhabbetin anahtarı,kelam
belli bir adabı olan birşeydir:
-genç büyükleri selamlar
-bir ortama giren ortamdakileri selamlar
...vs.
itüde insanların nedense sık sık tereddüt ettiği ve çoğunlukla da sanki hiç tanışılmıyormuş gibi karşıdan gelenin yanından geçip gitmeyi tercih ettiği eylem. aslında çok güzel bişeydir. bi kafa sallama bile yeterlidir, yapmayanların nedenini bilmek isterdim. "ben seni tanımıyorum, hatırlamıyorum, o kadar çok insan tanıyorum ki! lanet olsun, harikayım.." mesajı verip de kendilerini şişirmek mi isterler acaba?
selam vermek,türkçesi merhaba olan bir girizgah...anlamı benden sana zarar gelmez...arapça versiyonu selam,ibranice ise şalom...sonuç olarak arap ve yahudi kökenli bir barış kelimesini ortaya çıkarmakta...böylesine barışla ilgili iki kültürün nerdeyse yarım yüzyıldır süren savaşları nasıl bir paradokstur...
askerliğin en önemli detaylarından biri.
yatılı okulda kalırken üst dönemlerin mecbur kıldığı eylem.
vermenin sünnet, almanın farz olduğu şey.
insan olduğunu belli etmektir.
bir de günde 15.000 selam verme zorunluluğu olan sakallı amcalar vardır.geç vakitte 13.750ye ulaştıklarında kalan 1250 selamı size vermek istediklerinde zor anlar yaşayabilirsiniz.ama ne de olsa farzdır ve 1250 defa aleyküm selam demeniz gerekmektedir.
sokaklarda tanımadığımız kişilerin selamı bizi şaşırtsa,onları deli yerine koysak da selamlaşmanın her şekli güzeldir.
askerlikte selam vermek ortaçağ şovalyelerine dayanır
iki şovalye birbiriyle karşılaştığı zaman
sağ elleriyle miğferlerinin siperliklerini kaldırarak
birbirlerinin gözünün içine bakarlar
bunun anlamı şudur
"senden korkuyorum ama sana saygı duyuyorum"
işte selamlaşma buradan doğar ve gelişir
(bkz:
the last castle)
(bkz:
robert redford)
-s.a