kısa bir zaman sonra yayında göreceğimiz reklamlardır efendim. malum pepsi çok büyük bütçeler ayırdığı promosyon işlerini alametifarika ile çalışmaya başlamıştır. alametifarika da "biz burada ingilzlere, almanlara, fransızlara değil türklere reklam yapıyoruz" mantığıyla hareket ettiğinden seda sayan'ı seçmiştir. tabii bunda bence en büyük etken seda sayan'ın güven anketlerinde sürekli türkiye'nin en güvenilir insanı çıkması yatmaktadır. ben filmi izledim, henüz yayına girmediğinden link olarak veremiyorum. ama dünyanın en büyük şirketlerinden birinin algısı, imajı, bu kadar da sarsılmaz bence... zor bir karar olsa gerek seda sayan'ı seçmek. tabii önceden de konuşmamak lazım bekleyip tam kampanyayı görmek lazım.
çünkü nedemiş seda sayan filmimizde;
hayat bazen verir beklediğini...
yeter ki sen belli et istediğini...
aç kazan onbini, senin hepsi..
pepsi yaşatır seni...
hepsili pepsi reklamlarını mumla aratacak olan reklam kampanyasıdır.
merak edenler için bu akşam yayında olacak filmdir.
uzun bir zamandır sinyalleri veriliyordu zaten bu reklamların. geçenlerde pepsi'nin kutu kolaların üzerindeki kodu gönderince 10 kontör hediye kampanyasına kodu gönderince hediye kontörle birlikte seda hanım'dan da bir mesaj geldi "merhaba ben seda sayan" diye. şaşırdım ilk başta, ne sikim bir reklam kampanyası lan bu dedim. ne biliyim mk, tam da "pepsi'nin tadı coca cola'dan daha iyi" düşüncelerim depreşmiş ve kola alacağım zaman pepsi aradığım bir dönemde bu tip bir reklamın çıkması hiç iyi olmayacak, eminim.
sabahtan akşama kadar evde oturup kadın programları izleyen kadınlar arasında yapılan güven anketinde isterse %100 çıksın oranı ama kolayı kime satıyorsunuz olm? en çok kar ettiğiniz kutu kolaları altın gününe giden teyzeler mi alıyor?
pepsi reklam yapacağına önce cola turka-coca cola tekelini kırıp bakkallara, marketlere girsin. kim yönetiyorsa şirketi, kim kararları alıyorsa onun gözlerinden öperim ben.
ek: şimdi gelen mesaja bir daha baktım da "aradım açmadın" diyor. allahtan metrodaymışım da çekmiyormuş telefon.
(bkz:
o değil de bir aysun kayacı vardı o nooldu)
ben bugün coca cola yerine pepsi tercih ediyorsam bunun sebebi % 40 coca cola'dan daha fazla tat ve kola kokusu alıyor olmam, % 60 da
aysun kayacılı pepsi max reklamı'dır. ha coca cola'yı hala içerim ama pepsi varsa onu tercih ederim.
tabi
seda sayan'dan sonra her şey değişecek
(bkz:
o değil de bi le cola vardı o nooldu)
hey gidi hey. yahu sen uluslararası üne sahip onca şarkıcıdan, sporcudan sonra gel kal seda sayan'a. anlamak güç. hani diyorum pepsi margarin markası olsa eyvallah neticede seda sayan ile ev hanımları tavlanabilir ama kampanya içeriği bile gençlere hitap eden bir promosyon için seda sayan'ı kullan.
enteresan yahu. marka konumlandırmalarını değiştirmeye karar verdiler. yakında esra ceyhan'lı devam filmleri gelirmiş işte tam olur o zaman.
"think global act banal" teziyle açıklanabilecek, hedef kitle selebriti (ünlü insan zırıltısı) uyumsuzluğu ile ajansın fena halde canını sıkacağa benzeyen belki de bu yılın en çok eleştirilecek bol paralı şirketten çıkma reklam kampanyası.
maksat 30 - 70 yaş arası teyzeleri kolaya alıştırmaksa türlü popstar alaturka yarışmalarında ben pepsi'yi sponsor olarak görmekten yanayım.
fena halde cortlayacaklarının resmidir.
reklamcılık okullarında/derslerinde "marka imajını yerle bir etmemek için
ne yapmamalıyız" konulu derse en güzel örneği teşkil eden/edecek reklam filmidir.
söz konusu 2 markayla da çalışmış biri olarak; ortada pepsi'yi batıracak bir durum yok diye düşünüyorum. evet haberi ilk okuduğumda ben de oha lan noluyor demiştim. ama olayı yorumlarken marketing , reklamcılık ve tüketici bilgisi işi anlamak ve yorumlamak için daha doğru bir kriter olsa gerek diye düşünüyorum.
öncelikle bazı global markalarda, yerel yaklaşımlar stratejik olarak çözüm olabilir. bunda bir sorun yoktur. birçok dev marka bu yola başvurmaktadır. seda sayan doğru bir tercihmidir orası tartışılır ama dünya devi coca-cola da uğur yücel'den tutun da, cüneyt arkın a kadar
bir sürü vadesi dolmuş insanı gözümüze sokmuştu. bunlar ne kadar doğru tercihlerdi onlar da tartışılır.
bence genel olarak reklam sektöründe ünlü kullanımı yanlış anlaşılıyor. adriana lima’yı türkiye’ye dünyanın parasını verip getirterek cips reklamında oynatmak ve o kadını sıradan bir kadınmış gibi göstermek nasıl boşuna yapılan bir yatırımsa, birçok marka da ünlü denilen kişileri kullanarak bu şekilde bütçelerini gereksiz sıkıntıya sokmaktadır.
bu şartlarda; duruma böyle bakarsak da türkiye'nin en güvenilir kişisini bir markanın yüzü olarak kullanmak çok doğru bir seçimdir.
evet pepsi'nin birincil hedef kitlesi gençlerdir, seda sayan'ı ise daha çok ev hanımları izlemektedir bu bir çelişkidir. ama pepsi’yi etkileyeceğini pek sanmıyorum açıkcası.
toparlayacak olursak; seda sayan’ın güvenli sıfatı her yerde olduğu gibi işe yaramaktadır. pepsi sadece promosyon işlerinde bu güvenden faydalanmıştır. reklam ajansı alametifarika nasıl turkcell gibi bir deve recep ivedik’i önermişse ve işe yaramışsa bu durum da işe yarayacaktır.
--reklam filmi izlenmeden önce yazılmış göt olduğum giri --
aslında konu pepsi'yi batıracak bir durumun söz konusu olması değildir ki zaten böyle birşey olması içinde hiçbir sebep yoktur.
merak ettiğim seda sayan'ın bu reklam filminde oynaması nasıl çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır. hadi ramazan geliyor desek evlerde pepsi içilsin diye düşünülmüş olabilir. bütün gün tv karşısında oturup iftarını bekleyen ev hanımları "bey gelirken pepsi al" desin. veya son zamanlarda seda sayan bir rejim ürünüylede anılıyor, diet reklamı olsa tamam ama hedef kitlesi gençleri alan, zamanında "new generation" sloganıyla çıkan pepsinin neden böyle bir tercih yaptığını anlamış değilim açıkcası.
-- reklam filmi izlenmeden önce yazılmış göt olduğum giri --
şimdi reklamı seyrettim ve 15 gün sonra hayırlısıyla mezun olucak ve kısmetse bu sektörde çalışmayı düşünen biri olarak bence seda sayan doğru bir tercihtir. gençleri kendisine hedef kitle almış olan pepsi bu reklamda tamamen sana bana hitap etmiyor. şurda öss sınavına 2 hafta kalmışken siz her gün okuldan veya dershaneden eve geldiğinizde size ders çalış diyen, acaba hangi okula gidecek, nerde nasıl barınacak, okul harçlığı olarak bu kadar göndersek bizde bu kadarla idare edebiliriz herhalde diye düşünen annelerinize sesleniyor, göt olduğum giridede yazdığım gibi öss anneleri akşam öss babalarına pepsi al gel diyecektir. tabii bu sadece ilk reklam için, yarında yurtdışına gitmek isteyen ama gidemeyen birine yardım edecektir seda bacımız.
zamanında
michael jackson ı reklamlarında oynatmışlardı şimdi seda sayan a kadar düştüler. pepsi nin ceoları falan, bi şirketin amına nasıl konur? konusunda kitap yazarlar üstüne nobel alırlar.
(demerol, 29.05.2009 16:02 ~ 16:03)
pepsinin neden pepsi olduğunu ve öyle kalmaya devam edeceğini gösteren mantalitenin ürünü.
global bir şirketin gittiği -veya var olduğu- bir ülkede sempati kazanmak için yerel "yıldızlarla" çalışmasının bilinen bir iletişim stratejisi olması ve seda sayan'ın "türkiye'nin en güvenilir ünlüsü" seçilmesine rağmen içe sinmeyen çalışma.
kola içmekle güvenin ne ilişkisi var ben onu çözemedim...
reklamın iyisi kötüsü olmaz fikrinden yola çıkarak ilginç olabileceğini düşünmüşler sanırım.
------------
spoiler----------
bugün gördüm. bir an yolcu koltuğundan nihat doğan çıkacak diye çok korktum.
------------
spoiler----------
zaten az bir şey olan pepsi'nin türkiye'deki karizması gitmiş bitmiş genç kesimin gözünde. sen ki bekhım'lar biritni sipiyırs'lar tieri henri'ler turhan sofuğolullar oynatmış marka git seda sayan'la reklam çek yahu olacak işmi. ajdar'ı oynatsan daha komik hani. hakikaten komik vallaha bak.
ordaki elemanın 'baba bana 10 bin tl para çıktı pepsiden, artık üniversiteliyim' gibi bir cümle kurması, bazı hayalperestleri:
ne kadar pepsi içmek = o kadar üniversiteye gitme şansı, gibi düşüncelere yöneltebilir.
ne yazık ki hiç bir zaman coca cola kadar kaliteli reklam yapamayacak olan koladır pepsi.
aysun kayacı'dan sonra ilaç gibi gelecektir hepimize.
(bkz:
ne dedim lan ben)
ahanda şu anda karşımda duran. eneem. aç aç kazan bilmem ne aman aman ooof!
(idiot, 29.05.2009 23:02)
geçen sene tüketicilerin pepsi ürünleri üzerinde yapılan bir araştırma içerisinde bulunduğum içim rahatça söyleyebilirim, özellikle izmir'de tüketiciler kipa kola'yı bile pepsi'ye tercih etmektedirler. bundan dolayı pepsi'nin zaten kaybedebileceği bir şey yok. ha şöyle de bir şey var; pepsi, coca cola'dan farklı olarak gençlere hitap etmeyecek artık. 30-70 yaş arası ev kadınlarının resmi içeceği olmuştur. bu da demek oluyor ki, evet satışları patlayacaktır, reklam beğenilse de beğenilmese de.
ayrıca satış odaklı bir hamle olduğu için zaten reklamı eleştirmek saçmadır, bu ülkede recep ivedik ve turkcell tavuğu gibi iki sikko araç kullanıldı turkcell için. onlar bile tuttuysa seda sayan'ın tutmaması için en ufak bir sebep yoktur.
tipik türk reklamcılığı.
pepsinin reklamcılık anlayışının dibe vurduğu bir reklam.