|
|
- (önce tanım)
genellikle tartışma ortamlarında,karşıt görüşü dinledikten sonra kendi fikrini söylemden önce söylenen cümledir.bazen de karşı taraf fikrini söyleyeceğini belirttiği anda "tamam,saygı duyuyorum,söyle bakalım" gibi cümleyle söz hakkı verilir.
(bkz. düşünce özgürlüğü)
- (sonra şahsi fikir)
bir kere bu lafı her karşıt fikri dinledikten sonra söyleyip yapaylık yaparlar ya, işte en gıcık olaydır.adam önce fikrine saygı duyuyorum der sonra iyice bir ezip ağzına geleni söyler.kime yalan söylüyorsun ki,kimse kimsenin karşıt fikrine saygı duymaz,bu bir modernlik yalanıdır.yok öyle bir şey. ince çizgi şudur;siz karşınızdakinin fikrini özgürce söylemesine saygı duyarsınız ve duymak zorundasınız ama sadece o kadar. adam gibi dinlersin,fikrini söylemesine sonuna kadar saygı duyar ve izin verirsin.fikrine saygı duymazsın.benim "ak" dediğime sen "kara" diyorsan ne diye saygı duyayım "kara"'ya.faşistle komünist,ateistle dindar birbirinin bu düşüncelerine saygı duyar mı hiç.sert ama gerçek,yapaylıktan iyidir.ama düşünce özgürdür ve söylemek haktır,dinlemekse görev.
- ibrahim tatlısesin noktalama işaretleri yerine kullandığı cümledir.
- telsim,digiturk gibi reklamlarda rakip firmanın dezavantajlarını öne sürüp,o firmaları seçenlerle dalga geçme mayetinde söylenen söz.
- sen ne kadar bir taraflarını yırtsan da ben fikrimi değiştirmiyorum anlamı vardır kesinlikle. (bkz: politik davranışlar)
(smeee, 17.03.2006 18:18 ~ 18:26)
- "seviyeli bir birliktelik"e yelken açmak isteyen hanım kızımızın, "öncelikle saygı duyacağım biri olmalı", şeklindeki klasikleşmiş ibrahimtatlısesvari beyanının ardından; "mesela mahmut'a saygı duymuyorum, sana saygı duyuyorum" diyerek niyetini belli etme çabası komik söz öbeği.. bi kere mahmut'un ne günahı var, mahmut maşakoğlanı mı kardeşim, niye harcadın adamı.. ha, konumuz mahmut değil elbet.. saygı duyuyorum... takıntı haline gelebiliyor insanda..tekerleme gibi ama şahane..saygılar yani..
- karşınızdakine katılmadığınızı ve asla katılmayacağınızı belitir cümledir. aslında söylenmek istenense "sana kafa göz dalardım ama yeri değil"dir.
- "fikirlerin zerre mantıklı değil, ayrıca sikimde de değil" demenin kibar versiyonu.
|