kök bulma ve hata analizinin yapıldığı ve bolca hesap makinesine ihtiyaç duyulan ders.
özcan kalanderoğlu'ndan alınması gereken ders...
eğer
feridun özgüç veriyorsa kesin alınacak ders
tayfun günel'den alınmışsa geçilebilecek ders.tabi dönem içinde sıkıntıdan bırakmazsanız
seçime bağlı
tb derslerinden an itibariyle tek açık olanı. zorunlu hale gelen seçmeli ders.
(lethe, 12.09.2004 15:02)
"ben yöntemde değilim yöntem benim içimde" hedesini vücuda getiren mat 202 kodlu ders
(bkz:
finallerin g string modunda geçmesi)
matematiksel işlemlerde kolaylık sağlayan, işe yarayan ders
(lethe, 03.01.2005 13:55)
özcan kalenderli'den alındığı takdirde hem öğrenip hem de sınavdan 100 çekme şansınızın da olduğu ders.
ömür törpüsü bir derstir. ali demirden alındığı takdirde dersin tek fonksiyonu hesap makinesiyle hızlı hesap yapabilme yeteneği kazandırmasıdır ki ilk vizede bu özelliğiniz olmadığından %15lik kısım çöpe gitmiş demektir. aman dikkat sınav sonrasında sayılar gözünüzün önünden gitmek bilmez.
finalden sonra bir daha elime hesap makinası almayacağım dediğim,sayı karmaşası.
bir mühendis için en gerekli ve en kolay ders
sayılar göz önünde uçuşurken rahatlıkla dinlenilebilen,zevk alınabilen ama ele kağıt kalem alınca doinggg diye kalınan sorularına nerden başlanılacağına karar vermek bile 1 2 dakikayı alan ders. .olasılıklar,ihtimaller,varsayımlar,kararlar,aşamalar,ölçümler,riskler...
dersi bi kaç kere aldıktan sonra,insan havanın kapalı olduğu günlerde şemsiye alıp almaması gerektiğine bile sayısal yöntemlerle karar vermeye başlıyor.
sayısal yöntemlerin
* öğrenilmesi ve uygulanması açısından bir mühendis için önemli bir ders olmasına rağmen, defter ve kitabın açık olduğu sınavlarında ölçülen şeyin sadece dikkat ve doğru işlem yapabilme yeteneği olması o anki ruh haliniz ile yakından ilişkili notlar almanıza neden olabilir.
öğrettiği en önemli şey aslında mükemmeliyetçiliğin gaz yaptığıdır. yeterince yaklaşınca bırakmayı öğretir.
dün yaz okulu vizesi saat 8 sularında sonaeren derstir.
izlenimler:
1)hoca tarafından hazırlanıp verileceği ilan edilen formül kağıdının yerine arkalı önlü bulmaca kağıdı verildi.
2)formüller tamamen karışık bir şekilde ve kim kimin neyi dedirtecek şekilde verildi.
3)aralara sadistlik olsun diye yanlış formüller sokuşturuldu.
4)kimi mağdurlar sorularda istenilen formülleri kağıttan yakalayabilmek için şaşı- baktı, bişi çıkmayınca şaşırdı.
5)sınavın ortalarında hoca sınavın felsefesini anlatan, süper bir açıklamada bulundu
-he he ehe...(tüm sınav ahali bakar)...iki kağıt verildi, birisi 100 birisi 0.
-??!!!?....
6)bütün millet kıçından ter atarken hoca son espirisini de yaptı:
-eee hadii...bitirin de gidelim, karnım acıktı.
7)herşeye rağmen sevdiğimiz bir derstir. o harika formül kağıdı sayesinde kağıttan bir f16'tım oldu.
teşekkürler tüm numerical camiyasına...
soru kağıdındaki
open books,
open notes ibaresini gördükten sonra cevap kağıdına
sıçtığımın resmini çizdiğim sınav olmuştur.
lan insan bi söyler önceden!
bu sıralar it gibi çalıştığım derstir.it gibi çalışılacak bir ders olmasada bazı itler yüzünden itilirsin bu çaresizliğe.
koca koca integralleri, diferansiyelleri toplama, çıkarmaya çeviren, piç eden yöntemlerdir.
çok kolay ama bir o kadar gerekli derstir,zira pek çok denklem analitik olarak çözülememektedir veya çözülmesi mühendis arkadaşlarımız için kasıcaktır,zaman alıcaktır,gerek yoktur,mühendis matematikçi değildir.yaklaşık değeri bilgisayara buldurmaktayızdır biz,hah,bu derste bahsedilen metodlarla yapıyoruz.çözülemeyen veya çözülmesi için uğraşılmak istenmeyen denklemler çözülür,serilere ayrılır(taylor serisi mesela),integralleri bildiğin yamukların ve dikdörtgenlerin alanlarının toplanmasına çevrilir bu yöntemlerle.
itüde genelde 2.sınıfta mat 202 koduyla alınır.bil104-106-108 seçmeli 3lüsü zaten bunun altyapısını biraz oluşturur,gerçi ben matlab olanı aldım,c de zannetmiyorum matematiksel işlem çözdürün.bil 108 mat 202 den önce diil sora alınsa daha bi oturaklı olur diye düşünmüşümdür hep ayrıca.
bir mühendisin ıcığını cıcığını bilmesi gereken ders.mantığını kavradığın zaman süper zevkli ama bi o kadar da yorucu çünkü sayılar beyninde dönmeye başlıyo.adam gibi anlatan hoca bulmadan geçilmesi baya zor.
"hangi çağda yaşıyoruz" dedirten ders. zira 3 kere aldıktan sonra dersi tamamıyla
matlab üzerinden gösteren bi hocadan alınca rahatlıkla geçtim. 4 işlem yaparken bile hata yapan dikkatsiz öğrenciler için kabusa dönüşmesi muhtemeldir.