belki ilginizi çeker
  1. · insanlar tarafından keş muamelesi görmek
  2. · satanist
  3. · satanizm
gündem
  1. · marjinal isim meraklısı aile
  2. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  3. · ismail yk
  4. · kurban bayramı vahşeti
  5. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  6. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  7. · günün tek cümlelik özeti
  8. · vuku bulanlar
  9. · cut here

satanist olmakla suçlanmak  

1. satanizm ne zamandan beri suç ki bir insan satanist olmakla suçlanıyor sorusunu akıllara getiren durumdur.

türkiye cumhuriyeti laik bir devlettir ve her insan, istediği dine mensup olmakta özgürdür. buna karışmak kimsenin yetkisi dahilinde değildir. o zaman buyursunlar yahudileri de hıristiyanları da budistleri de paganistleri de şintuistleri de onu da bunu da hepsini tutsunlar yakalarından nezarethanelere atsınlar.

(bkz: niye eksi oy aldığı bilinen giriler) (bkz: satanist zannedilmek)

edit: giriyi yazdım. tamam'a bastım. çıkan sayfada bir güzel okudum tekrar giriyi. ardından şahsım butonuna bastım. ve ne göreyim? eksiyi yemişim bile! bu kadar hızlı bir şekilde eksi yediğim için gurur duydum kendimle.

bu giriyi eksileyen arkadaş laikliği, din ve vicdan hürriyetini hiç bir şekilde sindirememiş bir arkadaştır. bir insan isterse allah'a tapar, isterse isa'ya tapar, isterse şeytana tapar isterse de hiçkimseye tapmaz. bu kişinin kendi özgür iradesidir. bir din mensuplarına bu şekilde saldırmak düpedüz terbiyesizliktir. bundan öte bunu dile getiren kişiye de saldırmak bambaşka bir terbiyesizliktir. ben doğru bildiğimi söylüyorum. ve bu uğurda kelimelerim tükenene kadar da savaşırım.

bir satanist olmayabilirim, fakat bu onların vicdan hürriyetine müdahele etme hakkını bana vermez. kimseye de vermez. ben demokrasiye ve laisizme inanmış bir insan olarak, türkiye cumhuriyetine bağlı her kişinin vicdan hürriyetini savunurum. bunun karşılığında mahalle kahvelerinden summon edilen adamlardan dayak da yerim, sözlükte girilerimin eksi oy almasına, statümün diplerde gezmesini de hazmederim. ama "dinde zorlama yoktur" ayetini unutanlar diğer tarafta karşılaştıkları zorluklara nasıl göğüs gerecekler onu merak ediyorum ben.
    (tuygun, 24.05.2006 19:04 ~ 19:14)
  2. (bkz: lordi)
    (azwepsa, 24.05.2006 19:20)
  3. acı ile tecrübe ettiğim bir olaydır.
    satanist muhabbetlerinin ayyuka çıktığı bir dönemdi, kadıköy'de kedimle beraber yaşadığım evde, komşular uzun saçlarımdan, yüksek sesle dinlenen müzikten ve eve gelip giden it kopuktan son derece rahatsız vaziyette bir açığımı arıyorlardı. 13 kanalın günde 30 kere kedi kesen satanist canlandırmaları ve ürkünç hikayeler yayınladıkları bir dönemde sevgili kedim evden kaçtı. ara tara kedi yok. kedinin kaybolmasının üstünden birkaç gün geçti geçmedi, apartmanın emekli komiser yöneticisi kapımı çaldı:

- iyi günler, kedin nerde senin? ortalıkta görünmüyor.
    + ya sorma halil amca, evden kaçtı hınzır, sevgili mi arıyor nedir? ehu inşallah döner birkaç güne kadar.
    - tabii tabii
    + nasıl tabii tabii? pardon anlayamadım.
    - oğlum bak bugüne kadar sana ses çıkarmadım ama senin amına korum! kestiniz mi lan kediyi?!
    + halil amca manyak mısın?! ehm. mısınız?
    - ulan ben de seni keserim kestiyseniz o kediyi! vicdansız ipneler!
    + yahu halil amca, deli misin, bende satanist tipi mi var?
    - eveet.
    + kedi geri gelirse utanırsın ama!
    - bak oğlum, iki gün içinde o kediyi görmezsem karakolda öyle bir dayak attırırım ki sana kennedy cinayetini bile üstlenirsin ona göre!

iki gün umutla bekleyişin ardından kaltak kedi geri döndü. halil amca uzun süre başka bir kedi alıp onu kandırmakla itham etti beni. komşulara şirin görünmek için saçlarımı bile kestirdim, kaltak kedinin tüylerini de üç numaraya vurdurdum hıncımı almak için...
    (iki blok otede, 24.05.2006 19:31)
  4. genelde siyah giyildiği için aile ve yakın çevrenin yaptığı şey. "oo sato, hoşgeldin" "bak şurdaki kedi çok pis bakıyo, sen bu akşam onu bi hallet" gibisinden laflara maruz kalınabilir.
    (chikusho, 27.11.2006 23:06)
  5. geçtiğimiz yaz aylarıydı, balkonda cır cır böcekleri eşliğinde çayımı içiyordum. etrafı seyrediyor garip çıkarımlar yapıyordum. neden sonra kapının önünden kalkan bir arabadan sonra yerde yatan yavru bir kedi gördüm. araba ezmişti zavallıyı. hemen aşağıya indim, vücudu hala sıcaktı. kedileri çok severim, 3-5 tane baktım bile. nesye. sonra kediyi alıp mahalle çöpüne atmam gerektiğini düşündüm, en azından bu şekilde yolda kalmamalıydı. standart hareket * ensesinden tutup çöpe doğru ilerledim. üzerimde siyah bir eşofman vardı. saç sakal da birbirine karışık. yandaki 2 bloklu apartmanın yanından geçerken balkonlardaki bütün gözlerin üzerimde olduğunu fark ettim. hava kararmış, saç sakal leş gibi ve elimde ölü bir kedi, kendim de garipsedim bir an. balkonlarda ufak bir uğultu oluşmuştu. o günden sonra o bloktaki ablalarım teyzelerim bi garip baktılar bana.
    (gibigibi, 09.01.2007 12:08)
  6. annemin lise yıllarımı zehir ettiği dönemdir.son hamlesi dolabımdaki bütün kıyafetleri yırtıp yerine pembe ağırlıklı kıyafetler yerleştirmesiydi.o diil ben satanist diildim ki...boş yere gitti kıyafetler...
    (elanor elendil, 09.01.2007 12:41 ~ 22.05.2007 03:06)
  7. kıçımın satanist'i şeklinde söylemlerle maruz kalınan durum.
    (seanpenn, 09.01.2007 12:42)
  8. (bkz: pabucumun satanisti)
    (sycrone one, 09.01.2007 12:44)
  9. profesyonel maaşlı satanist insanlar için yadırganmayacak eylem.
    (zaknafein, 09.01.2007 12:48)
  10. bundan seneler önce şu satanist davalarının ilk çıktığı zamanlardı. o zamanlar ataköy'de çocuğun biri intihar etmişti, hatta yanındaki kız arkadaşını elinden çekip onu da aşağı sürüklemişti. her ikiside ölmüşlerdi. özellikle star haberdeki saçmalığı hiç unutmam. güya çocuğun saç kesim modeli radiohead'in vokalistinin saç kesimi gibi, işte ona çok benziyor hedesi çektiler (intihar eden çocuk radiohead çok dinliyormuş). işin ilginçi bu olayı sadece grubun tek bir klibi ile göstermiş olmaları. yoksa adamın saçları hiç öyle değil. nereden ne çıkartmışlardı. satanist olmakla suçlanma, şu intihar olayından sonra gerçekleşti. eskiden ispirtohane'ye giderdik. ancak millet orada birbirine karışmazdı. sigara içmeye gelenler, içki içmeye gelenler, sevgilisini ayartıp yiyişmeye gelenler, yani kısaca her aksiyon için insan vardı. ha ama kimse adoros portos sathan ayağı çekip, satanizm şu bu olayına girmezdi. millet bir kenara çekilir, kendi halinde takılırdı. ancak intihar eden çocuğun ispirtohane'ye geldiği duyulunca burayı bir güzel restore ettiler. haberlerde de "satanistlerin yuvası gitti" vs... diye abuk sabuk manşetler atıldı.

o sıralarda saçlar fazla uzun değildi, ancak tshirtlerime ve sweetlerime ailem tarafımdan yasak kondu. bir süre bunları giyemedim, yok olaylar yatışsın geçsin dendi bana. ancak bu olayların bu kadar çarpıtılması, ailelerin yasak koyması vs... bunlar tamamen medyanın gerizekalılığıdır. cahil türk medyası daha önce satanistleri öyle bir çarpıttı ki, metal dinleyen her genç satanist olmakla suçlandı. aradan kaç sene geçmesine rağmen, hatta metalci tiplerin iyice ortalıklarda gözükmesine rağmen, illaki satanist diye laf yiyebilirsiniz. şahsen ben otobüs beklerken, dolmuş beklerken sırada filan kendimden büyüklerden çok laf yedim. bir arkadaşımda yanında iki tane rocker hatunla beylikdüzü'ndeki (adı dilimin ucunda bak unuttum!) eğlence merkezine gidiyorlar. neyse burada hızlı trene filan biniyorlar. bir şeyler yiyelim vs... dedikten sonra bir yere oturuyorlar, yemek yiyip kalkıyorlar. o sırada yan masan biri "bizim mahallede de kedi kalmadı" diye laf atıyor. benim arkadaşta "kedi yoksa gelip çoğaltalım, sonra onlarıda keselim" diye cevap veriyor. gerçi laf atanlar ayağa kalkınca, bizimkiler topuk. ancak illaki tipten filan satanist damgası olayı yenmiş durumda.

ciddi veya şaka yollu. artık türkiye'de metalci tayfası dendiği zaman, akla ilk gelen satanist damgası oluyor. bunu sadece ben veya arkadaşlarım değil. çevremde daha nice olaylarla duydum ve gördüm. hepsi neyden kaynaklı medyanın salaklığı birincisi, ikincisi bizim milletimizin ön yargısı. belki bu ön yargı birgün kırılabilir, ancak ne zaman?
    (jamesdean, 09.01.2007 13:28 ~ 13:31)
  11. arka bahçemizde ölen ve kurtlanan 2 kediyi insanlara bir faydamız olsun diye yaktığımızda mahalli insanların bizi satanistlikle suçlayacak diye çok korkmuştuk anlatamassında adamlara
    (46 kromozomum, 13.01.2007 14:04)
  12. non serviamdiyerek suçlayanlara son bir direnişle engelenebilir.
    (dream endless, 13.01.2007 15:30)
  13. en çok kedileri ve aileleri endişelendirmiştir..
    (pitipiti, 13.01.2007 19:22 ~ 27.08.2007 01:20)
  14. ülkemizde siyah giyinen küpe takan keçi sakal bırakan saçı uzun olan metal dinleyen vb. her gencin başına gelmesi muhtemel olay. peki suç, bu suçlamayı yapan cahil kesimdemi yoksa olayları abartıp halkın önüne sunan medyadamı, bunu düşünmek lazım.

hatırlarsınız yıllar önce 3 satanist genç bir kızı öldürmüşlerdi. bu olay günlerce haftalarca tv de haber yapıldı, bazı programlarda uzun uzun tartışıldı. bu haberlerde olay ile ilgili olarak yapılan canlandırmalarda hep uzun saçlı küpeli sakallı metallica tisörtü giyen gençler kullanıldı ve arka fonda metallica nın wherever i may room şarkısı çaldı. bunu izleyen cahil kesim kafasında bir satanist imajı yarattı ve çevresindeki bu tarz gençleri tv de gördüğü o satanistlere benzetti. hatta bununla kalmayanlar bu gençleri satanist olmakla suçladı.

bunun suçlusu kim olursa olsun şöyle bir durum var, toplumdaki bu cahillik azalmazsa ve medyanın birşeylerden prim yaratma çabasıyla yayınladığı abartı programlar izlenmeye devam edilirse ve en önemlisi bu cahil insanlar bunlara inanmaya devam ederse sanırım biz bu konuda daha çok suçlanırız.
    (xanax, 14.01.2007 04:44)
  15. bu satanizm muhabbeti en meşhur dönemlerindeyken ben lise 2deydim sanırım. ozamanlar da şimdi olduğu gibi gardrobumda siyah kıyafetler önemli bir çoğunluğu oluşturmaktaydı. malum bizim o dönem yaşadığımız şehir, mersin; çok fazla göç alan doğal olarak da içerisinde mendilci çocukları çokça barındıran bir şehirdir. neyse bukadar giriş yeter.
    birgün arkadaşlarımla buluşup güzelce vakit geçirdikten sonra yanlarından ayrılıp biryere kadar yürümem gerekti. öğlen vaktiydi ve hava da serinceydi, doğal olarak üzerimde bir polar vardı ama rengi siyahtı. kapişonu kafama geçirdim walkmanimi dinleye dinleye yürüyorum. mendil satan esmerce çocuklardan biri yanıma geldi yok dedim almicam, baktım ısrar edio git başımdan almicam yahu dedim. çocuk da kızdı herhalde benden 5-6 adım uzaklaşıp bir taş alıp sataniiiiisssttt die bağırdı ve taşı bana attı. neyseki attığı taş herhangi bir yerime gelmedi bende usulca ordan sıvıştım. kalıp dalaşsam çocukla sanırım birkaç yerimden bıçaklanır, üstelik satanist olduğum içinde(!) karakola götürülürdüm.
    (psychick, 19.03.2007 00:08)
  16. (bkz: inancından dolayı suçlananlar)
    (julian apostate, 19.03.2007 00:17)
  17. (bkz: şeytan taşlamak)
    (zaknafein, 19.03.2007 00:27)
  18. 16 yaşında bi genç kızı sırf siyahlar giymş diye karakola götürecek kadar trajik bir düşünce.çok acı çok.ama tabi o zamanları artık atlattık diye de sevinmeden edemiyor insan.
    (goddess of the cemetery, 19.03.2007 05:24)
  19. iplenikle* suçlanmakla eşdeğerdir. çünkü yurdum insanı yaptığınız hareketlerden birini bile beğenmese onun gözünde ya ibne olursunuz ya da satanist.
    (bkz: düşünce özgürlüğü)
    (noonecan, 19.03.2007 06:31)
  20. (bkz: punk olmakla suçlanmak)
    (ellisande, 19.03.2007 11:37)
  21. vakti zamanında, satanist cinayetler işlenmiş bu olaydan sonra, polis sözüm ona önlem olsun die siyah giyen herkesi bu ithamla suçlamış, siyah giyen gençlik bu dönemde evine kapanmak zorunda kalmıştı. kendiminde içinde yer aldığım bu gençlik üstüne başına farklı renkli kiyafetler alarak topluma yeniden katılma çabasında bulunmuş ise de, bu seferde kulağındaki küpesine, saçına başına takılmıştır. artık o toplum gözünde 'satanist' olmakla suçlanmış ve bu imaj uzunca bir süre yakasını bırakmamıştır.
    (tubs, 19.03.2007 11:51)
  22. sıklıkla başıma geldiği halde herhangi bir anlam yükleyemediğim bir suçlamadır. arkadaş olacak tipler satanist iddiaları ışığında " yaa kurtulmamız gereken bir kedi var da bizim için kesebilir misin, nasılsa siz yapıyorsunuz öyle şeyler" şeklinde gelince bu durum iyice tahammül sınırlarını zorlamaktadırlar.

işte tam bu anda dayanamayıp da " yok kardeşim biz kedi kesmiyoruz, civciv eziyoruz; mezhep farkı " diyerek odak noktasını siyah kılık/ kıyafetten çekerek "ııy ne eksi bilmemkaçderece soğuk espri" ye getirmek yegane savunma mekanizmamdır. her seferinde de işe yaramıştır.
    (anidenbelirenanlamsızgüdüler, 26.03.2008 02:59)
  23. bi dönemin çocuklarının elinden çok çektiği bir mevzu. bilhassa 90 lı yıllarda, satanizmin türkiye de garip bir şekilde parladığı zamanlar nice koç yiğitler kim vurduya gitti.
    (toora loora, 13.08.2009 21:29)
  24. siyah giyiyosanız başa gelebilecek bir suçlama.ya sadece siyah giy çık sokağa başka bişe yapma suçlamacılar seni bulacaktır.tabi artık satanist suçlamaları out emo suçlamaları in.
    (klasik bişey olsa gerek, 26.08.2009 01:42)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil