bekar sokak 14,
beyoğlu,
istanbul adresindeki; düzgün bir mekanda, adam gibi bir şeyler iyip içip etrafta sizi rahatsız eden salak tiplerin olmadığı, masanızda genelde hoş sohbetin icra edildiği, eskiden tayfamın buluşma mekanı olan restoran ve
şarap evi
bilinen ilk kadın şairdir.hayatı hakkında kesin bir bilgi yoktur ama milattan önce 600'lü yıllarda midilli adasının lesbos kentinde doğduğu, başından sorunlu bir evlilik geçtiği ve kleis adında bir kız çocuk dünyaya getirdiği bilinir. bir kadına aşık olur fakat aşkına karşılık bulamayınca midilli kayalıklarından atlayarak intihar eder. günümüze gelen şiirleri vardır ama bunlar bir bütün değildir.
"git artık odana
yatağına gir
usulca sev, okşa erkeğini"
"sağlığına içiyoruz,
mutlu güvey!
istediğin güzel
gelinin oldu
sana yaransın diye!"
"ne garip!en iyi davrandıklarım
bugün en çok incitenler beni."
"bir öfke kasırgası
kopunca yüreğimde
bir sersemin yüzünden,
dilimi ısırıyorum patlamamak için."
"eh! ben yitirdim, andromeda
kazanan sen oldun
bu alış verişte."
"acım…damla damla akan"
"sordum kendime: sappho dedim,
elinden ne vermek gelir,
her şeyi olan aphrodite gibi birine?"
"belli artık,
bal da, bal arısı da
haram bana bundan böyle"
"atthis, seni
yıllarca önce daha yaramaz bir çocukken
sevmiştim"
"bir tek kız olsun yoktur
güzelliğinle boy ölçüşecek."
"kıbrıslı, beni seviyorsan
öyle ürküt ki onu, övünmeye dili varmasın
-ben, dorikha,
sevdiğimi yeniden kul ettim kendime
diye kurumlanamasın."
"yakındığım yok,
bir düş değildi esin perilerinin
bana bağışladıkları zenginlik.
ben ölsem de adım hiç unutulmayacak."
"belki de unutursun sen beni
ama bil ki, gelecek günlerde,
bir takım insanlar anacak beni."
mö 6. yüzyılda yaşamış, eski yunan edebiyatının en büyük lirik sanatçılarındandır. şiirlerinde daha çok aşk temasını işlemiştir. bu kadın sanatçı, lirik şiirin kurucusu sayılmaktadır. sappho'nun şiirlerinden geriye bazı küçük parçalar kalmıştır.
bilinen ilk lezbiyendir kendisi. hatta
lezbiyen kelimesinin yaşadığı kent lesbos'dan geldiğini iddia eden tarihçiler vardır.
bugünkü midilli adasında (eski adı mytilene'ydi sanırım) yalnızca kadınları kabul ettiği okulunda yaşamış şair, düşünür.
adanın adı
lesbostur. en büyük kenti
mytilene olan lesbos adasındadır okul. ki
lesbian kelimesi de "lesboslu"
anlamındadır. (bkz:
etimoloji)
bugün midilli olarak bilinen lesbos adası'nın kadınları seven; fesleğen kokulu bir kadın şairidi ve onları kıskanıyordu peşlerinden gittikleri erkeklerden.
''bak işte tanrı'lardan belli
iyi bir şey olsaydı ölüm
önce tanrılar ölmez miydi?''
''bir düş değildi, esin perilerinin bana bağışladıkları zenginlik. ben ölsem de adım hiç unutlmayacak.''