yan odadan iso dosyası çekerken yakaladığım bir hız ibaresi...tam olarak 100mbit/sn'ye tekabil etmektedir...ısrarla download olayını çok çok aşmış bir olay olduğunu düşündüğüm eylem...
100 base tx ethernet kartlar ile teoride standart hız olarak mümkün olmayan, pratikte de anlık olarak görülebilen download hızıdır. normal şartlar altında, fiberoptik kablo ile erişime açık bir uydu bağlantısı ile gigabit ethernet kart birleşmesi sonucu, doğrudan internet omurgasına katılmakla olur. bu hızı büyük işletmelerin bilgi işlem mekanlarında görmek mümkün olsa da, evimizde pek göremeyeceğiz gibi.
2008 editi: dört sene sonra bakıyorum ki, saniyede 11 mb ile dosya indirmek hala mümkün değil.
teoride, üniversitelerin bağlantıları bu iş için uygun, dışarı ile bağlantıları da fena değil. geçen sene yurtta kalırken yaptığım hız testi şu şekilde sonuç vermiş:
http://www.speedtest.net/...
ama evden makul bir yurt dışı çıkışı almak mümkün değil. telekomun yurt dışı çıkışı ne kadar ki herkese 100mbps versin. singapur mu burası? evimize bir 4 sene daha gelmez bu hız. üzgünüm, mümkün olamayacak bir rüya.
bilkent yurtlarında dorm-net kullanılarak yapılabilen aktivite. hele hele bilkent'in ftp sunucularından dosya çekiliyorsa saniyede 35 mb'i görmek çok basittir.
inanılması güç hız. hele bir pc için neredeyse imkânsız. adam saniyede 11 megabyte veriyi indiriyor da hangi ide sabit disk saniyede 11 megabyte veri yazabiliyor onu merak ediyorum ben; hele de windows xp gibi swap yapmadan duramayan bir işletim sistemi altında çalışırken. ya ben yaş itibariyle teknolojinin epey gerisinde kaldım, ya da gençlik bir an ekranda gördüğü şeyleri ballandıra ballandıra anlatmaya bayılıyor.
yok eğer elinizde hakikaten böyle bağlantı varsa helal olsun. durmayın dosya indirin. haydi. bak halen sözlük okuyor. hadi dedim!...
yerel ağ bağlantısı üzerinden de yapılabilecek eylem.bu olayın üç farklı çeşidi olabilir:
1)iki bilgisayarda aynı ağ üzerindeyse yapılabilir,ancak kullanılan ethernet kartları en az 100 mbit/sn hızını desteklemeli,kezâ hub'da aynı hızda çalışmalıdır.zaten şu an piyasada satılan hub'lar 10/100/1000 hız desteği sağlamaktadır.
2)iki bilgisayarı cross kablo ile birbirine bağlayarak yapılabilir.bu işlemde aradaki hub kullanılmamış olur.standart olarak piyasada satılan bilgisayarlarda bütünleşik ethernet kartları 10/100 hızlarında çalışmaktadır.
3)aynı adsl modeme bağlı iki bilgisayar arasında da mümkündür.kullanılan modem hub vazifesi görür.bu sayede dosyaları yine hızlı bir şekilde aktarmak mümkün.ayrıca,tek modem kullanan 3-4 işyerindeki arkadaşlarla cuma akşamları çıkışta bürolar arası counter strike turnuvaları da yapılabilir.
7 mb/sn si gazi iibf fakültesinde görülmüştür, fakat bu dosya muhtemelen server cache i denen yerden (çok indirilen dosyaların serverca saklandığı yer) çekilmiştir. ayrıca bu durumda bile ortalama bir pc durumu hemen algılayamaz ve ram de bir süre tuttuktan sonra yerel diske yazar.
(bahsettiğim olay internetten dosya indirimi için geçerlidir, yerel ağlar için ise daha yüksek hızlar, konfigürasyona göre normaldir.)
beklenti yönetimini yıkan bir hız. koca albümün 7 kb/sn ile inmesini beklemek farklı bir haz verir insana. saniyede 11 mb, gerçekten hızlı. biraz daha hızlı olsa sunucunun donanımları da inmeye başlar heralde.