belki ilginizi çeker
  1. · sanat toplum içindir
  2. · sezen aksu
  3. · öyle bir yazmak ki kimsenin anlamaması durumu
  4. · türkiye de sanatçı olmak
  5. · ağır roman
  6. · aydın olmak
  7. · sanat artistik içindir
  8. · sözlüğün yazarlar için var olması
  9. · fenerbahçe chelsea yı elesin tanga giyerim
  10. · servet i fünun
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  2. · izmirli altıncı nesiller buluşuyor sevişiyor
  3. · prison brake
  4. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  5. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  6. · author gibi erkekler
  7. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  8. · şahin filiz
  9. · sevişirken çalan telefona verilen cevaplar

sanat sanat içindir  

sayfa  / 2
  1. dönem dönem tartışılan sanat sanat için midir yoksa halk için midir sorusunun iki cevabından biri.
    (cybi, 23.02.2007 16:16 ~ 16:17)
  2. herşeyden önce "sanatın içinliği"nin tartışılması doğru olacağından, yüz yıllardır sanata yalnızca iki bakış açısından bakanların halen deliler gibi tartıştığı önermelerden biri.
    (causam sui, 23.02.2007 17:01 ~ 17:01)
  3. sanatın neden kendi kendine yetemediği izlenimini uyandırmıştır bende. hep başka şeylere yarıyor anasını satayım.
    (bkz: bir araç olarak sanat)
    (sigur ros, 23.02.2007 17:07)
  4. ne zaman ki sanat daha geniş kitlelere hızla ulaşır olmuş ve bunu ulaştırmak için aracılar bundan para kazanır olmuş... işte o zaman bu söz tamamen kalkmıştır ortadan. artık sanat, toplum için bile değildir.

sanat para içindir.

(bkz: korsana hayır)
    (azwepsa, 23.02.2007 17:45)
  5. cenap şahabettin bu konuda şöyle der tiryaki sözler: sanat sanat içindir belki, ama karın doyurmaz
    (birkaç iyi adam, 12.10.2007 15:33)
  6. (bkz: sanat için sanat)
    (misuf, 12.10.2007 16:10)
  7. tanzimatın 1.döneminde ki ''sanat toplum içindir'' anlayışının aksine 2. döneminde ki sanatçıların benimsemiş oldukları anlayıştır.
    (athena, 12.10.2007 17:00)
  8. sanatın burjuvazi söylemidir.
    karşıtı için
    (bkz: sanat toplum içindir)
    (burcumsu, 12.10.2007 23:27)
  9. 2.dönem tanzimatçılarının ilkesidir.
    (hepböylebirnickimolsunistedim, 12.10.2007 23:31)
  10. servet-i fünuncuların,fecr-i aticilerin,ikinci dönem tanzimat sanatçılarının benimsedikleri anlayış.nedendir bilinmez yıllardır tartışılagelmiştir;merak etmişimdir,kuru kuru sanat yapılmaz tabi ama insanların anlayamadığı bir roman yazmak ne derece sanattır mesela?iyi ama sadece insanlar anlasın, bir şeyler öğrensin diye de roman yazılmaz ki kardeşim!o zaman şöyle oluyor:sanatı bir şeyler için yapmak anlayışı tez ortadan kalkmalı!
    yani ne ahmet altan gibi yazdıklarım satılsın,ben paramı kazanayım anlayışı olsun,ne de mitoloji bilginiz olmadan asla anlayamayacağınız ece ayhan şiirleri kıvamında olsun sanat.
    (hodbinim işte, 13.10.2007 01:58)
  11. (bkz: ars gratia artis)
    (guidoanselmi, 13.10.2007 02:05)
  12. sanat, ancak toplumların karınlarını doyurmaya, dinlenmeye, üremeye ayrıdıkları zaman dışında kendilerine zaman yaratabilmeleri ile oluşur. yani sanatta ekmek parası derdi ya da bunun gibi ajitasyon kokan amaçlar yoktur. ''sanatımla para kazanıyorum. ben bu işten ekmek yiyorum.'' diyenler bok yesinler. yok öyle bir şey yahu. öyle diyen de sanat değil ticaret yapıyordur. bu yüzden kimse sanat yapmak zorunda da değildir. yetenek lazım, içten gelmesi lazım falan filan... yani sanat ne sanat için ne de halk/insan içindir. sanattır işte. yeteneği ve imkanı olan icara etsin ya da etmesin bana ne. çok kurcalamamak lazım.

az önce beyaz şov'da alişan ''netten şarkı indirmeeeeyin'' diye haykırıyordu. çünkü bu durum kendisine para kaybettiriyormuş. bu arkadaşlar da kendilerine sanatçı diyorlar. kimse seni silah zoruyla şarkıcı, türkücü yapmadı ki. ama hayır. sen bu işten ''ekmek parası'' kazanıyordun değil mi?

ha şaheserler yaratan bir dahinin eserlerinin büyük paralar etmesi de kendisini bağlamaz. çünkü bu kendisi dışında gelişen bir olaydır. ne ala.
    (nokia şarzı, 13.10.2007 02:17 ~ 11.01.2009 19:39)
  13. bana sorarsanız sanat benim içindir.
    (ali kamber, 14.10.2007 19:47)
  14. içine yönelen sanatçılara ait bir eğilimdir. halkı küçümseme içermez sadece muhattap değildir. çünkü sanat sanat içindircilik iki türlü uygulanabilir. birinde sanatçı konuyu kendiden alır, bireysel takılır. bu durumda toplumcu gerçekçilerin kendi yaptıklarını mutlak sayan görüşleri sonucu bitmeyen saldırılara maruz kalır.

yahut üslupta sanat sanat içindirci olarak algılanabilen yazarlar vardır ki bunlar aslında bu eğilimi benimsememiş olsalar bile ağır ve anlaşılmaz bir üslupla yazıyorlarsa halk otomatik olarak muhattap olmaktan çıkar.

sanat sanat içindir, "halk çocuğu" yaftası altında çok satmaya çalışsan abi ablarla; edebiyatının, üslubunun kuvvetsizliğini "halk için yazıyorum" bahanesinin latına saklayanlara karşı bir duruştur. nitelikli, birikimli okur ister. günümüzde şiirde hilmi yavuz ve tahkiyeli nesirde de buket uzuner açık bir biçimde nitelikli okur istediklerini belirtiyorlar. hatta buket uzunerin söyleşisinde aktardığı bir duruma göre kendisine "okudum ama hiç bir şey anlamadım abla. biraz daha açık yaz" diyen moda simitçisi için "madem okumasın, demek ki ben o okusun diye yazmıyormuşum" olarak bir karşılık getirdiğini belirtelim.

sanat saat içindir, yıllardır ülkemizde saldırgan toplumcu gerçekçi akımlar yüzünden bir suç gibi algılanıp, yazarlar bunu açıklamaktan çekinse de günümüzde yazar ve şairler bu konudaki eğilimlerini açıkça ortaya koyarlar; "herkes okusun diye yazmak zorunda değiliz!"
    (hepimiz nokta vuruşluyuz hepimiz lazeriz, 01.11.2007 20:02)
  15. (bkz: sanat adam işidir)
    (muskulpesent, 01.11.2007 20:04)
  16. sanat; sanatçının ego tatmininden çok daha öte bir olgudur.
    bu yüzden bu akım, bütün akımlar içinde, en sevmediğim ve anlayamadığım akımdır. sanat sanat için ne demektir? sanat niye vardır? "bu dünyada ki herşey gibi sanat da insana hizmet etmek için vardır" . kim ne kadar överse övsün, bu akım en boşa harcanmış zaman dilimidir.
    (freyjaa, 31.10.2008 00:42 ~ 00:44)
  17. sanat neden birşey için olsun ki? yani neden kendisi için ya da insan için olsun ki?
    zaten var olanı (hiçbirşey yoktan varedlemez), neden birşeyin sebebine yamama takıntımız var anlamış değilim.

hiç uzatmayacağım;
    sanat var olduğu için vardır
    (girinin noktası, 19.01.2009 21:08)
  18. (bkz: sanat sanatçı içindir)
    (kulorkuni, 30.01.2009 15:35)
  19. sanat toplum içindir söyleminden çok uzak değildir. rönesans öncesinden ve sonrasında avrupa'da sanatçı, ekonomik erki elinde bulunduran sınıfa hizmet etmek zorundaydı. örneğin; rönesans öncesinde yani, ortaçağ'da sanatçı, kiliseye bağlı olarak çalışmakta, sipariş üzerine kilise papazlarının istediği resimleri, onların istekleri doğrultusunda yapmak zorundaydı. özellikle resim başta olmak üzere kilise ile sanat arasındaki yakın ilişki o dönemde okur yazar sayısının son derece az olmasından mütevellit, toplumun yeterince incil'i ve buna bağlı olarak hiristiyanlığı bilmemesiydi. kilise de buna çözüm olarak ressamlara, heykeltraşlara, müzisyenlere vesaire... incil'de geçen olayları kendi sanat disiplinleri ile halkın anlayacağı şekilde anlatmalarını telkin etti. tabi bunun sanatçılara ciddi bir ekonomik getirisinin olduğunu unutmamak gerekiyor. tüm ortaçağ ve rönesans boyunca kilisenin emrinden çıkamayan sanatçı tarihsel sürecin değişip burjuvazinin iktidarda önemli bir ortak olmasından epeyce medet umdu ancak, bu da dönemin sanatçılarına derman olmadı.

ortaçağda ve rönesansta kilisenin emrindeki sanatçı, bu sefer özellikle coğrafi keşiflerle beraber dünyevileşen sanatı kendisi için büyük bir umut olarak görmeye başlamıştı. çünkü sanatçı büyük oranda özgürdü ve artık kilisenin emrinden çıkıp kendi eserlerini kendi özgün sanat anlayışı içerisinde verecekti. fakat burada unutulan birşey vardı o da ekonomik bağımsızlık. özellikle matbaanın icadı ile yazılı eserlerin fazlaca basılmış olması ve okuryazar sayısındaki artış sanatçıya olan ihtiyacı da azalttı. zira kilise, basılı eserin seri üretiminden kaynaklı ekonomik yükün azalmasını keşfetmişti. kısacası artık kiliseden sanatçılara para gelmiyordu. bunun üzerine sanatçıya sadece o dönemin burjuvalarının ve sayıca az olan derebeylerinin resmini cuzzi paralar karşılığında yapmaktan başka çare kalmamıştı.

ancak bu o kadar sakat bir durumdu ki, burjuva aileler kendilerini ya isanın yanında resmettiriyorlar ya da nasıl çizilmeleri, eserin nasıl oluşturulması gerektiğine dair sanatçılara kati kurallar koyuyorlardı. sanatçı tabiri caizse bir teknik elemana dönüşmüştü. burjuvazi ile beraber sanatçı artık kilisenin atölyelerinden çıkıp küçük konakların dar çalışma odalarına girmişti. bu dönem çok uzunca bir süre devam etti ve sanatçıya artık sanatçı demek için paris sokaklarından binlerce şahit toplamak gerekti. taki gustave courbet adlı bir fransız ressamın ortaya çıkmasına kadar.

o döneme kadar mütemadiyen burjuva ailelerini resmeden sanatçı buna gustave courbet öncülüğünde isyan etmiştir. resimde artık zengin aileleri ve aristokrasiyi anlatmak istemeğen sanatçılar için courbet bir hızır görevi üstlenmiştir. taş kırıcılar adlı eserinde bir aristokrat, burjuva ya da ruhban sınıfında biri değil sıradan insanların, para karşılıında çalışan insanların resme girmesi, o dönemde büyük bir çığır açmıştır. diğer bir değişle artık sanatçı burjuvazinin borazanlığını yapan değil, kendi özgür iradesini eserine yansıtan birisi haline gelmiştir.

özetle her ne kadar ülkemizde sanat sanat içindir ya da sanat toplum içindir şiarı birbirinin karşıtı olarak algılansa da, aslında birbirini içinde barındıran, burjuvaziye ve aristokrasiye karşı bir başkaldırı olmasından ötürü birbirini destekler düşüncelerdir. çünkü her iki anlayışta da sanatçının ve eserinin özgür olması, herhangi bir zümrenin ya da düşüncenin sanat üzerinde hegemonya kurmasına bir karşı çıkıştır.
    (kürsat bana bi kitap alsana lan, 30.01.2009 22:18 ~ 31.01.2009 00:35)
  20. (bkz: sanat için soyunurum)
    (karga karga gak dedi, 30.01.2009 22:21)
  21. bu kafa, hiç de sanıldığı kadar güzel bir kafa değil. hiç öyle rönesansından moderninden girecek değilim. rahat olun. giren girmiş de ne olmuş? zaten okumuyonuz hiçbirini. bu söylemde ihtiras yok, rekabet yok, tutku yok. böyle insanı zıvanadan çıkarabilecek hiçbir şey yok bu sanat için sanat kafasında. yaşadım zamanında, biliyorum. hiç zevkli değil. vazgeçilmeli bence. başka şeyler bulunmalı. sanat artistlik için olabilir, kültablası için olabilir, benim için olabilir mesela. gülüyorum ben buna ya. sanat sanat içinmiş. hayatı da akışına bıraktık mı tamamdır. bırakamayan," bırakmıyorum ulan işte akışına makışına" diyebilen var mı? delirmeyin. doğru dürüst insanlar olun biraz. yolunuzu bulun. sanat kendi yolunu bulur.
    (vandal mimar, 19.03.2009 01:46 ~ 01:50)
  22. normal hayatım içerisinde kimi zaman karşıma çıkan bazı örnekleri irdelediğim vakit benim de desteğimi kazanan düşünce tarzı.

hatta bu örnekleri de paylaşayım, tabii ki bütün örneklerde sübjektif birer eleştiri yaptığımı ihmal etmeyiniz:

1. bir sanatçı kamera karşısında gerekirse soyunmalıdır, eğer ki senaryonun veya atmosferin bütünlüğünü bozacaksa soyunmamazlık, öpüşmemezlik etmemelidir. toplum bunu kabul etmiyor olabilir ama sanat toplum için değildir, sanat sanat içindir.

2. claude lelouch'un c'etait un rendez-vouz filmini hatırlayalım. bu filmde başroldeki elemanımız otomobiliyle sabahın 5.30'unda paris'in birçok güzel noktasından da geçmek suretiyle diğer insanların can güvenliğini tehlikeye atmadan kimi yerde +200 km/h hızlara çıkıyor, kimi yerde kırmızı ışıkta geçiyor ama 8 dk içinde lastik sesleri, kaçışan kuşlar ve şaşkın yayalar eşliğinde bize nefes kesen bir cinema verité örneği armağan ediyordu. evet bu film çekildikten sonra lelouch tutuklandı, zira toplum trafik ihlallerine iltimas gösteremezdi lakin sanat toplum için değildir, sanat sanat içindir.

3. system of a down, müziğiyle kitleleri peşinden sürüklemiş bir grup. evet ideolojilerini yaptıkları kaliteli müzikle bir çok cahil amerikalıya da empoze etti. hatta bu nedenle soad dinleyen türk'ler de yadırganmakta "bize küfreden adamı nasıl dinlersin" diye, lakin bu durum adamların yaptığı müziğin güzel olduğu gerçeğini değiştirmiyor. belki türk toplumunu rahatsız edecek kimi içeriğe sahip olabilir müzikleri lakin:

yineliyorum sanat toplum için değildir, sanat sanat içindir.
    (cuore sportivo, 04.04.2009 09:56)
  23. lisede tanzimat 1. dönem ve servet-i fünun sanatçılarının arasındaki temel fark olarak belleklere kazınmış bilgidir.servet-i fünuncular içe kapanık bir ruh haliyle bu görüşü savunurlarken , 1.dönem tanzimat sanatçıları sanatı halka faydalı olma amacıyla kullanılması gereken bir araç olarak görmüşlerdir.
    (bkz: tevfik fikret)
    (bkz: namık kemal)
    (dyer maker, 04.04.2009 17:35)
  24. sanatta tek dert yeniyi bulmaktır. yeniyi , yeni sanatları doğurmaktır. sanat toplumun kaygısına, savaşına, kurallarına, örfüne adetine bakmaz. sanat yaratıcılığın yeni doğurduğu eylemlerin peşine düşer.o yüzdendir ki sanat sanat içindir.
    (karyatid, 14.05.2009 01:46)
  25. sanatı ortaya koyan kişi insan ise ve o insan olan kişi de topluma aitse, gerçekten sorgulanması gereken bir edebiyat akımıdır. osmanlı'nın son zamanlarında dile getirilmiş, kafat ard alanını avrupa'daki sanat tartışmalarından alan bir akımdır da ayrıca.
    sanat icra edenler genel olarak, toplumdan uzak kalarak bunu gerçekleştirmektedirler. fakat yaptıkları işi sonuçta var oldukları toplumdan etkilenerek ortaya koymaktadırlar ve tekrar o topluma sunmaktadırlar. bu açıdan bakıldığında sanat toplum için olmalıdır belki de daha doğru bir fikirdir.
    ancak yok toplumun kalıplarına uyacak diye bir şey söylemek de çok doğru olmamalıdır, sanat ve sanatçı için. bu dengede sanat bir anlamda sanat için de yapılmalıdır, sanatçının kendini gerçekleştirmesidir bir anlamda. vel hasıl, sanat güzeldir, iyidir seviniz onu...
    (roger that, 14.05.2009 01:48)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil